Радионица баснописаца 2021.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 159726054_3777300792378051_4945552038525533454_n.jpg

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ по тринаести пут расписује ликовни и литерарни конкурс „Радионица баснописаца“ за ученике трећег и четвртог разреда основне школе.Развијајмо и на овај начин креативност, дружење кроз стваралачку игру, учење на Доситејевим поукама и порукама које говоре о животу, лепоти, хуманости и разумевању, о поштовању различитости. Свака басна може да има само текст, само илустрацију, или обоје. Басна може бити рад једног ученика или малог тима.Пошаљите до три најбоље написане и/или насликане басне Задужбини „Доситеј Обрадовић“ на адресу: Задужбина „Доситеј Обрадовић“, Краља Милана 2, објекат „Ц“, II спрат, Београд, са напоменом „За конкурс Радионица баснописаца“.

Текст конкурса

————————————————————————

Дани ћирилице 2021.

Удружење „Дани ћирилице Баваниште“ под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије расписује конкурс намењен ученицима основних школа из следећих области:

 1. Литерарни рад на тему СЛОБОДА
 2. Минијатура на тему СЛОБОДА
 3. Илустрација народне песме или приче о СЛОБОДИ
 4. Калиграфски препис песме или прозног текста о СЛОБОДИ
 5. Иницијал (прво слово имена учесника)
 6. Израда лутке у ношњи из бакиног родног краја

Напомене:

– Литерарни рад не треба да буде дужи од једне куцане стране. Илустрација, калиграфски текст и иницијал, у зависности од узраста учесника, могу да буду величине у распону од 20 х 20 до 50 х 70 цм. Калиграфски текст треба да садржи од 10 до 30 речи.

– Илустрација, калиграфски текст и иницијал и минијатура могу да се изводе у свим дводимензионалним техникама укључујући вез.

– Лутку висине до 30 цм треба направити од природног материјала и обући је у ношњу из бакиног родног краја, уз обавезну назнаку који је то крај.

– Податке као што су име учесника и ментора, назив школе и разред треба написати на полеђини рада. На лутке и везене радове потребно је да се зашије комадић картона и на њему напишу тражени подаци.

– Средњошколци и одрасле особе могу да учествују ван конкуренције.

– Радови израђени од непостојаних материјала неће бити оцењени.

– Радови се не враћају.

– Резултати  Конкурса  биће  објављени  на  сајту http://www.danicirilice.org.rs до 15. маја 2021. године.

Моле се учитељи, вероучитељи, наставници, професори и родитељи да помогну заинтересованим ученицима, као и да најбоље радове доставе на адресу „Дана ћирилице“ до 12. априла 2021. године.

Стручни жири прогласиће три најбоља рада за сваки узраст, а њихови аутори ће добити дипломе и награде. Награде и захвалнице добиће и најуспешнији учесници ван конкуренције. Сви учесници из расејања добиће признање ЧУВАР СРПСТВА.

Организатор ће наградити и најуспешнијег наставника и прогласити најуспешнију школу.

Додела награда предвиђена је за 22. мај, а за децу из расејања крајем јула или почетком августа 2021.

Удружење „Дани ћирилице Баваниште“, 26222 Баваниште, ул. Жарка Зрењанина бр. 3

тел. 013/751-080 и 065 5 751 080

http://www.danicirilica.org.rs

danicirilice@gmail.com

————————————————————————

Конкурс за најлепшу дечју љубавну песму „ЉУБАВ (ни)ЈЕ само РЕЧ…“

У месецу љубави… Љубав није само реч… Културни центар „Младост“ Футог позива Те да учествујеш на КОНКУРСУ за НАЈЛЕПШУ ДЕЧЈУ ЉУБАВНУ ПЕСМУ 2021. „ЉУБАВ (ни)ЈЕ само РЕЧ…“ за младе песнике – до 15 година
Конкурс је отворен до 14. марта 2021.
Важно је:
• … да напишете и своје ИМЕ И ПРЕЗИМЕ, колико имате година, школу и разред који похађате, адресу и контакт телефон
• Право учешћа имају песници узраста до 15 година
• На конкурс се доставља ЈЕДНА песма, пожељно је да није награђивана на литерарним конкурсима
• Песме могу бити на српском, хрватском и босанском језику, а уколико стварате на другим језицима, уз оригинал пошаљите превод на један од наведених језика.
Радови се достављају у електронској форми на мејл:
konkurs.ljubav@gmail.com
Биће додељено 9 награда:
I, II i III награда у категорији млађих младих песника (до IV разреда)
I, II i III награда у категорији старијих младих песника (до 15 година)
Три ФБ награде – за песме које буду имале највише „свиђања“

(50 песама по избору жирија ће бити објављене на ФБ страници KC Mladost Futog у среду 7. априла и гласање траје до 13. априла у 12:00 (подне).

Резултати Конкурса биће објављени 14. априла 2021.
Чланови жирија су: Душан Поп Ђурђев, песник; Катарина Новаковић, руководилац Дечјег одељења Градске библиотеке у Новом Саду и Александра Рајак, директор КЦ Младост
Најлепше песме биће изведене и награђене на Поетском дружењу ЉУБАВ (НИ)ЈЕ САМО РЕЧ…
50 најлепших песама биће објављено у збирци песама „ПЕСМАРИЦА“
Пријатељи Конкурса: Издавачка кућа Прометеј, Нови Сад;
Градска библиотека у Новом Саду
Покровитељ: Управа за културу Града Новог Сада

————————————————————————

9. БУДИ КОНКУРС: МАЛЕ ЛУДОСТИ – велике мудрости!

Међународни бијенале уметничког дечјег израза – БУДИ (у организацији Културног центра Панчева и УГ БУДИ) позива све образовне и културне институције, организације и децу од 5 до 15 година, из земље и иностранства, да пошаљу своје радове на тему: МАЛЕ ЛУДОСТИ – велике мудрости!. Конкурс је отворен до 31. марта 2021. године.

Многа ремек дела и научна открића настала су од луцкастих идеја. Оне долазе тихо, неочекивано и обузимају цело биће. Иако на почетку делују као лудост, из њих се развијају највеће мудрости и лепоте овога света. Позивамо децу да са нама поделе њихове најсмелије идеје!

БУДИ, односно Бијенале уметничког дечјег израза, јесте међународни фестивал посвећен дечјем стваралаштву и стваралаштву за децу. Главни циљеви БУДИ су приближавање уметности и културе деци, превазилажење баријера старомодних институција, охрабривање креативности код најмлађих, промоција и развој талената код деце у различитим областима креативности, повезивање и упознавање деце с другим културама, као и подршка инклузији маргинализованих група деце.
ИТАЛИЈА – Колевка културе и уметности

Тема 9. БУДИ фестивала „Мале лудости – велике мудрости“, инспирисана је најпознатијим италијанским лутком на свету „Пинокијем“. Карло Колоди, новинар, послао је уреднику новина у Риму неколико кратких епизода о животу дрвеног лутка и његовим малим лудостима. По објављивању 1881. године, авантуре Пинокија су придобиле симпатије малишана и постигле велики успех. Касније је овај лик преточен и у филмове, цртане филмове и представе, стрипове, књиге, илустрације и стекао је планетарну популарност. Инспирисао је и генерације будућих уметника, а нас, 140 година од његовог рођења, да одаберемо Италију као земљу госта домаћина предстојећег фестивала, у сарадњи са Амбасадом Италије и Италијанским институтом за културу у Београду.

Придружите нам се у откривању других земаља и култура, грађењу пријатељстава и уживању у игри.

Међународни конкурс за децу од 5 до 15 година отворен је до 31. марта 2021. године у више категорија:

Визуелна уметност: Њух за добре ствари
Нацртај, илуструј, направи макету, видео или сними филм
Филм и позориште: Оживљени лутак
Осмисли и сними филм, позоришну представу, плесну тачку или перформанс
Књижевност: Мале лудости
Напиши нам песму, бајку, стрип или причу
Екологија/Иновација/Експеримент: БУДИ Креативац
Осмисли научнофантастични експеримент или изум (цртеж/видео/макета) или еколошку акцију (идеја/презентација/видео).
Радове доставити поштом или лично на адресу:

Културни центар Панчева
Војводе Живојина Мишића 4
26000 Панчево, Србија
или електронском поштом на адресу: budikonkurs@gmail.com, с назнаком: „За 9. БУДИ конкурс”.

Уз сваки рад неопходно је доставити: име и презиме аутора, годину рођења, назив школе или организације, поштанску и e-mail адресу, као и контакт телефон.

Аутор/ка и/или подносилац пријаве на Конкурс 9. БУДИ фестивала може учествовати с више радова и у оквиру различитих категорија.

У категоријама визуелна уметност и екологија/иновација/експеримент, конкурс је отворен за индивидуалне ауторе и групе. Достављени радови морају бити прописно обележени (подаци о ауторима и контакт особи), упаковани и заштићени уколико су ломљиви. Не смеју се савијати или урамљивати. Оштећене или неуредно реализоване радове жири неће узимати у обзир приликом награђивања, нити излагати публици. Радови се не враћају! Видео радове послати по истом принципу као и филмове.
У категоријама филм и представа, конкурс је отворен за индивидуалне ауторе, неформалне групе, драмске школске секције, филмске и драмске студије. Филмове и снимке представа и перформанса (максимално трајање 20 минута) поставити на „YouTube” (или друге сличне платформе) и послати линк путем мејла, заједно са подацима о ауторима и учесницима, и контакт особом.
У категорији књижевност, радове доставити мејлом са подацима о аутору и контакт особи.
Учешћем на Конкурсу аутори су сагласни да се њихови радови могу репродуковати и користити за промоцију фестивала.

О квалитету радова одлучиваће стручни жири. Одабрани радови ће бити уврштени у званичан програм 9. БУДИ фестивала. Додела награда и признања учесницима и менторима биће уприличена на специјалној свечаности током БУДИ фестивала, који ће бити одржан од 15. маја до 15. јуна у Панчеву.

За све додатне информације БУДИ ТИМ стоји вам на располагању:

Културни центар Панчева
Војводе Живојина Мишића 4
26000 Панчево
тел: +381 (0)62 800 8786
+381 (0)13 440 940
fax: +381 (0)13 440 945
e-mail: budikonkurs@gmail.com

————————————————————————

Међународни књижевни (литерарни) и ликовни конкурс „Шантићева реч“

Основна школа „Aлекса Шантић“ у Калуђерици поводом традиционалне манифестације Шантићеви дани расписује Међународни књижевни (литерарни) и ликовни конкурс „Шантићева реч“.

Литерарни конкурс
На теме:

1. „Чаробни свет детињства“ (искључиво за млађе ученике основне школе / I-IV разреда)
2. „Када имаш све, не видиш ништа. Прогледаш тек кад немаш ништа.“ В. Шекспир ( искључиво за ученике V-VIII разреда основне школе и ученике средње школе)

Услови Конкурса:

1. Право учешћа на Конкурсу имају ученици основних и средњих школа.
2. Радови се шаљу искључиво на електронску адресу santiceva.rec@gmail.com до 19. априла 2021. године.
3. Потребно је да сви радови из једне школе буду у једном Word документу (Times New Roman, фонт 12, ћирилица), али тако да је сваки рад посебно припремљен за штампање са комплетним контакт подацима (име и презиме аутора, разред и одељење, име ментора, мејл адреса ментора, назив школе, место, адреса, телефон, мејл школе и контакт телефон).
4. Жири ће доделити прву, другу и трећу награду за сваку категорију.
5. О резултатима Конкурса и завршној свечаности доделе награда сви учесници биће обавештени најкасније до 11. маја 2021. године путем сајта наше школе.
6. Достављени радови се не враћају и постају својина Организатора који их може излагати, репродуковати и публиковати без надокнаде и сагласности аутора.
7. Контакт телефон школе: 011/3410-655; особа за контакт: селектор радова, професор српског језика Марија Росић ( тел. 062/207793 ).

Ликовни конкурс

На теме:

1. „Чудесни свет детињства“ (за ученике 1-4. разреда основне школе)
2. „Боје мог детињства“ (за ученике 5-8. разреда основне школе и средњошкoлце)

Овогодишње теме су инспирисане поруком Мирославa Микe Антићa:

Путева има триста да се оде из детињства. А, само се ретки сете, да остану вечно дете.

Услови Конкурса:

1. Учесници су подељени у три старосне групе и то:
• Прва група: oд првог до четвртог разреда основне школе
• Друга група: oд петог до осмог разреда основне школе
• Трећа група: ученици средњих школа.
2. На Kонкурсу могу учествовати ученици основних и средњих школа.
3. Радови треба да буду урађени техником по избору (графитна оловка, пастел, креда, угљен, туш, акварел, темпера, колаж, комбиноване технике, линорез, литографија, монотипија…) на папиру до величине блока бр. 5. (радове не треба додатно опремати).
4. На сваки достављени рад на полеђини обавезно написати податке: име и презиме аутора, разред и одељење, назив школе, место, адресу, телефон, е-маил школе и контакт телефон и е-маил адреса ликовног педагога.
5. Достављени радови се не враћају и постају својина Организатора који их може излагати, репродуковати и публиковати без надокнаде и сагласности аутора. Трошкове слања радова плаћају учесници конкурса.
6. Конкурсне радове треба доставити најкасније до 19. априла 2021. године на адресу (са назнаком „За ликовни конкурс“): ОШ „Алекса Шантић“, Ул. Краља Петра Првог бр. 9 11 130 Калуђерица
7. О резултатима Конкурса и завршној свечаности доделе награда сви учесници биће обавештени најкасније до 11. маја 2021. године путем сајта наше школе.
8. Особа за контакт: наставник ликовне културе Иванка Ивковић (тел. 063/ 698 186, ivkoviciva@yahoo.com)

————————————————————————

Девети фестивал поезије „Мали победник“

————————————————————————

Наградни литерарно-ликовни конкурс „Библиотека – жељотека“

Библиотека града Београда, Дечје одељење „Чика Јова Змај“ поводом 2. априла, Светског дана књиге за децу, расписује наградни литерарно-ликовни конкурс за децу основношколског узраста „Библиотека – жељотека“.

Ове године Дечја библиотека „Чика Јова Змај“ напунила је 90 година. Тим поводом наша рођенданска жеља је да напишеш причу или песму или нацрташ цртеж о библиотеци.

Можеш да :

1) пишеш о томе каква је библиотека у коју идеш, шта ти се у њој допада, ,да нам испричаш нешто лепо/узбудљиво/смешно што ти се у њој догодило;  или

2) измашташ своју библиотеку из снова; како би волео/волела да изгледа, ко би радио у њој, шта би могао/могла да позајмиш из ње или шта би да радиш у њој.

Ако имаш неку жељу, а библиотека би могла да ти је испуни, напиши или нацртај о којој жељи је реч…

Стручни жири ће изабрати најбоље радове. Најуспешнији и похваљени радови биће објављени на фејсбук страни и инстаграм профилу Dečja biblioteka Zmaj и у подлистку „Политика за децу“ листа „Политика“. Аутори радова биће награђени и бесплатно учлањени у библиотеку.

Како нам можете послати ваше радове?

 • На е-mail: zmaj@bgb.rs или фејсбук страну Dečja biblioteka Zmaj
 • Поштом или лично на адресу: Библиотека „Чика Јова Змај“, Змај Јовина 1, 11000 Београд

Услови конкурса:

 1. Конкурс је отворен од 20. јануара до марта 2021. године;
 2. Могу да учествују деца основношколског узраста из Србије и дијаспоре;
 3. Радови би требало да буду дужине једне куцане стране.
 4. Уз рад доставити име и презиме, адресу, бр. телефона, школу, разред и име учитеља, наставника или ментора;
 5. Проглашење победника, уручивање награда и завршна свечаност одржаће се 2. априла 2021. године;
 6. За све додатне информације можете позвати број телефона 011/2623-526 или доћи лично у Библиотеку „Чика Јова Змај“, Змај Јовина 1, међуспрат.

————————————————————————

Шести литерарни конкурс „Смешнe причe и песме“

Дечји културни центар Београд расписује VI литерарни конкурс „Смешне приче и песме“ којим обележавамо 1. јануар, дан када је рођен  великан наше књижевности Бранко Ћопић.

Литерарне радове  треба слати до  19. јануара 2021. године на адресу:

ДКЦБ, Таковска 8, 11000 Београд за „Смешне приче и песме“ или на мејл vesna@dkcb.rs.

Предвиђене су: прва награда, две друге и три треће награде у две категорије (ђаци од 1. до 4. разреда и ђаци од 5. до 8. разреда) за причу и  песму. Председник жирија је Слободан Станишић, чувени дечји писац.

Свака прича и песма треба ду буде послата као један атачмент и да садржи следеће информације: име и презиме ученика, разред који похађа, адресу школе, име ментора, његов мејл и број мобилног  телефона.

Извор: Дечји културни центар

————————————————————————

VI Национални фестивал дечјег видео клипа КИДИКЕМ

Дечји културни центар Београд по шести пут организује конкурс за Национални фестивал дечјег видео клипа КИДИКЕМ. На конкурсу могу учествовати деца и млади узраста од 9 до 16 година, са својим ауторским филмовима кратке форме (видео клиповима), у трајању до три минута. Tема фестивала 2021. године је „ИЗА  МАСКЕ”.

С обзиром на изузетно интригантну тему овогодишњег фестивала, од учесника очекујемо да нам кроз кратки филм или видео клип прикажу какве тајне и недоумице се крију иза маске коју носе. Занима нас како се осећају, шта их тишти, а шта разгаљује, какве се жеље, страхови, ишчекивања и наде скривају иза маске. Око камере нема границу, нема маску, око камере све види и зато позивамо децу и младе да камером забележе своја осећања и ставове! – истакла је Марија Милановић Лазаревски, уредница фестивала.

Фестивал КИДИКЕМ биће одржан 6. марта 2021. године, у Дечјем културном центру Београд, Таковска 8, а рок за пријаву на конкурс је 15. фебруар 2021. године. Циљ фестивала је да се код деце кроз уметничку праксу покрене хумана и креативна страна у примени технологије. Стварајући кратке форме видео записа, деци се пружа прилика да изразе своје мишљење на задату тему. Филмове ће оцењивати стручни жири, али ће у обзир бити узет и број прегледа филма на Youtube каналу ДКЦБ.

Ауторе најбоље пласираних видео клипова очекују вредне награде. Званичне награде, које додељује главни жири фестивала су Гран-при фестивала – ЗЛАТНИ КАДАР и Најгледанији видео клип на Youtube каналу ДКЦБ као и пет Специјалних признања –диплома. ПРОПОЗИЦИЈЕ ФЕСТИВАЛА налазе се на сајту www.dkcb.rs  а све додатне информације могу се добити путем мејла kidikem@dkcb.rs

Корисни линкови:

—–> Пропозиције фестивала

—–> Пријава за фестивал преко нашег сајта (онлине пријава)

—–> Youtube канал Дечјег културног центра Београд

—–> Емаил за све информације kidikem@dkcb.rs

—–> Како послати видео преко WeTransfera? Погледајте на видео снимку овде.

Извор: Дечји културни центар

————————————————————————

24. српски књижевни сусрет „Гордана Брајовић“

————————————————————————

37. ликовни конкурс „Железница очима деце“

„Железнице Србије“ ад у чијем саставу је Железнички музеј позива вас да и ове године узмете учешће на 37. ликовном конкурсу „Железница очима деце 2020“.

Више од три деценије Железнички музеј традиционално организује овај конкурс чији је основни циљ да се сачува бар део дечјих мисли везаних за доживљај пруге, возова и људи на железници. Железница је увек била симбол људских веза, сарадње и пријатељства и као таква неисцрпна је инспирација уметничког ликовног стваралаштва.

Жеља нам је да и ове године, у нешто измењеним условима због епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона, очувамо континуитет и вишедеценијску традицију организовања овог јединственог железничког ликовног конкурса.

Позивамо вас да учествујете и на овогодишњем 37. конкурсу и најбоље ликовне радове доставите Железничком музеју, најкасније до 4. децембра 2020. године.

У прилогу достављамо пропозиције Ликовног конкурса „Железница очима деце“.

 Све додатне информације можете добити на:
• телефон: 011/3610-334
• имејл: aleksandar.pficer@srbrail.rs
http://www.zeleznicesrbije.com/zeleznica-ocima-dece/

Протекле године за ликовни конкурс „Железница очима деце 2019.“ приспело је укупно 2.835 радова из 214 основних школа и радионица и 71 предшколске установе, вртића и забавишта. Међу приспелим радовима нашла су се и ликовна остварења ученика из три специјалне основне школе.

ПРОПОЗИЦИЈЕ КОНКУРСА:

Назив Конкурса:
• 37. ЛИКОВНИ КОНКУРС „ЖЕЛЕЗНИЦА ОЧИМА ДЕЦЕ 2020“

Организатори:
• „Железнице Србије“ ад, у чијем саставу је Железнички музеј

Услови Конкурса:

 • Право учешћа на Конкурсу имају деца узраста до 14 година.
 • За Конкурс може да се пошаље највише десет радова по установи.
 • Радови треба да буду урађени на папиру до величине блока бр. 5 (радове не треба додатно опремати).
 • Радови могу да буду урађени применом различитих техника (оловка, темпера, гваш, акварел, туш, колаж, комбиноване технике).
 • На сваки достављени рад на полеђини обавезно написати податке: име и презиме аутора, разред и одељење (годину рођења за предшколску децу), назив школе, место, адресу, телефон, имејл школе и име и презиме ликовног педагога.
 • Обавезују се сви учесници да уз радове за сваког аутора доставе попуњену Изјаву о давању сагласности за прикупљање и обраду података о личности, која се налази на линку: http://www.zeleznicesrbije.com/zeleznica-ocima-dece/
 • Достављени радови се не враћају.
 • Железнички музеј у Београду преузима сва ауторска права на свим приспелим радовима и може их користити у оквиру реализације Конкурса плакат, каталог, позивница.
 • Радови који не испуњавају пропозиције конкурса неће бити уззети у разматрање!

Рок за приспеће радова је 4. децембар 2020. године. Радове слати на адресу:

„ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ“ АД – ЖЕЛЕЗНИЧКИ МУЗЕЈ
ЗА КОНКУРС
11000 БЕОГРАД, Немањина 6

Резултати конкурса:

 • Жири 37. ликовног конкурса у саставу: Татјана Младеновић, кустос; Ивана Радојевић Бошковић, кустос; Александра Кецман, архивиста; Вукица Вукас Динуловић, архивиста; Александар Пфићер, фотограф; одабраће најбоље радове за излагање и доделити награде.
 • У Категорији ликовних радова школске деце биће додељено девет новчаних награда у висини од по 6.000,00 динара и диплома за сваког награђеног учесника.
 • У Категорији ликовних радова деце предшколског узраста биће додељено шест новчаних награда од по 4.000,00 динара и диплома за сваког награђеног учесника.
 • Родитељи чија деца буду освојила награде потребно је да организаторима Конкурса ради уплате новчаних награда доставе број текућег рачуна  и копију личне карте.
 • Списак награђених радова биће објављен на званичној веб-презентацији: http://www.zeleznicesrbije.com/zeleznica-ocima-dece/
 • Ауторе награђених радова обавестиће организатор, а сви остали учесници информације могу добити телефоном на: 011/3610-334, или имејлом: aleksandar.pficer@srbrail.rs.
 • Награђени и одабрани радови овогодишњег конкурса биће изложени у Галерији Железничког музеја од 25. децембра 2020. до 22. јануара 2021. године, као и у виртуелној галерији на веб-презентацији друштва: http://www.zeleznicesrbije.com/zeleznica-ocima-dece/.

С поштовањем,

Обавештење о прикупљању и обради података о личности можете преузети овде.

Сагласност за прикупљање података о детету можете преузети овде.

Извор: Железнице Србије ад

————————————————————————

Традиционални наградни конкурс за најмлађе „Пиши Деда Мразу”

У духу друштвено одговорне праксе, Пошта Србије и ове године, уочи најрадоснијих зимских празника, позива малишане у авантуру писања писама Деда Мразу, са жељом да их кроз писмо, културу писања и писменост уведе у свет одрастања и уз поруку да негују праве вредности и да никада не занемаре свој маштовити стваралачки потенцијал.

Наградни конкурс „Пиши Деда Мразу” организује се 18. пут и право учешћа имају девојчице и дечаци узраста до десет година.

Појединачне или групне радове, по слободном избору – цртеже, стихове, приче, поруке, честитке, жеље и слично – потребно је спаковати у писмо и у периоду од 1. новембра до 5. децембра, послати на следећу адресу: Поштански преградак 900, 11000 Београд 6, са назнаком: наградни конкурс „Пиши Деда Мразу”.

За појединачне радове обавезно је, на полеђини рада, назначити име и презиме аутора, датум рођења, адресу и контакт телефон родитеља, док је за групне радове неопходно навести назив, адресу и контакт телефон установе, школе или вртића, одељење или васпитну групу и број деце која су учествовала у креирању рада.

У писмо је потребно спаковати и сагласност родитеља/старатеља за пријаву појединачног рада, или сагласност родитеља/старатеља за пријаву посредством предшколских и школских установа

Образац сагласности и информације о обради података личности у наградном конкурсу „Пиши Деда Мразу” – за пријаву појединачног рада

Образац сагласности и информације о обради података личности у наградном конкурсу „Пиши Деда Мразу” – за пријаву појединачног и/или колективног рада посредством предшколских и школских установа

За сва питања можете нам се обратити на имејл marketing@posta.rs или телефон 011 3064 102.

Услови наградног конкурса „Пиши Деда Мразу”
 • Учесници конкурса могу бити деца узраста до десет година старости, са територије Републике Србије;
 • Деца могу узети учешће у наградном конкурсу слањем појединачних радова или слањем појединачног или колективног рада посредством предшколских и школских установа које похађају;
 • Колективни рад подразумева заједнички ауторски рад, двоје или више деце, која похађају исту васпитно-образовну групу/разред;
 • Радови морају бити оригинални и израђени самостално;
 • Учесници који пријављују појединачни рад, уз рад достављају име, презиме и датум рођења аутора, адресу и контакт телефон родитеља, а учесници који посредством предшколских и школских установа, пријављују колективни рад или рад појединца из васпитно-образовне групе, уз рад достављају назив, адресу и контакт телефон установе, школе или вртића, одељење или васпитну групу и број деце која су учествовала у креирању рада;
 • Уз радове и личне податке, потребно је доставити и писану сагласност родитеља/старатеља, сачињену у смислу одредаба Закона о заштити података о личности („Службени гласник РС”, 87/18 – у даљем тексту: Закон). Форма писане сагласности и обавезни елементи доступни су на горе наведеним линковима, довољно је доставити прву страну форме сагласности, а изјаве могу бити исписане и руком;
 • У случају да се рад достави без писане сагласности родитеља/старатеља или да се родитељ/старатељ не сагласи са обрадом личних података, таква пријава на наградни конкурс, неће се узимати у разматрање;
 • Чланови комисије за избор најбољих радова у традиционалној акцији коју спроводи Јавно предузеће „Пошта Србије”, Београд, под називом: „Пиши Деда Мразу”, по завршетку конкурса, изабраће три најбоља појединачна и три најбоља колективна рада, која ће бити награђена од стране Јавног предузећа „Пошта Србије”, Београд;
 • Јавно предузеће „Пошта Србије”, Београд, објавиће имена и презимена награђених појединачних аутора (код појединачних радова), називе установа и васпитно- образовних група/разреда (код колективних радова), евентуално и награђене радове, са фотографијама победника и осталих учесника наградног конкурса, у писаним и електронским медијима, на корпоративном сајту Поште Србије, на званичној Фејсбук страни Поште Србије и у корпоративном гласилу Поште Србије „Поштански гласник”;
 • Подаци о личности учесника наградног конкурса, чувају се у бази података организатора конкурса, од дана достављања конкурсне документације до 01.11.2021. године, по истеку ког рока се бришу из базе података;
 • Награђени радови као и радови осталих учесника конкурса, могу се преузети до 31.03.2021. године, у просторијама Јавног предузећа „Пошта Србије”, Београд, у Функцији управљања кадровима и корпоративне одговорности, у Улици Палмотићева број 2, на VI спрату;
 • Јавно предузеће „Пошта Србије“, Београд, за три најбоља појединачна рада додељује награде – тротинет, ролери и ховерборд, док ће три најбоља колективна рада добити музичку линију.

Извор: Пошта Србије

————————————————————————

Уметнички конкурс „Домовина се брани лепотом и знањем“

Дечји културни центар Београд, у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију, расписао је уметнички конкурс за децу млађег школског узраста, под називом „Домовина се брани лепотом и знањем“. Конкурс је осмишљен са циљем да деца широм Србије и дијаспоре, инспирисана лепотама своје домовине, искажу своје креативне потенцијале кроз уметничке медије.
Подстакнути стиховима чувеног дечјег песника Љубивоја Ршумовића, деца узраста од 5 до 12 година могу путем литерарних, ликовних и фото радова представити своје окружење и на тај начин показати своју домовину.
Овим конкурсом позивају се деца да размисле када су последњи пут прошетала својом улицом, својим градом или својим селом и приметила птицу у лету или неку другу ретку животињу која је особена баш за њихову домовину. Да ли су некада покушала да замисле како би изгледали јунаци и бића из српских народних бајки? Да ли су се икада плашила страшних ликова из српских народних бајки и желела да се попут српских средњовековних јунака боре са чудовиштима? Да ли су сањала неки посебан сан инспирисан јунаком из наших прича за децу или се сећају књиге неког српског писца или песника која их је одушевила? Да ли су размишљали о раскошним бојама и укусима наше трпезе?
Поезију, прозу, фотографије ликовних радова и уметничке фотографије учесници конкурса могу послати на мејл domovina@dkcb.rs. Конкурс је отворен од 1. новембра до 1. децембра 2020. године. Најбољи радови, које ће одабрати стручни жири, биће објављени на сајту ДКЦБ. Поред стручних сарадника и уметничких педагога из Дечјег културног центра Београд, стручни жири чиниће наши еминентни композитори, певачи и писци за децу – Миња Субота, Предраг Вуковић Пеђолино, Леонтина Вукомановић и Слободан Станишић. Након жирирања, Дечји културни центар Београд дариваће младе креативце музичким издањима и књигама из своје продукције.

————————————————————————

Онлајн конкурс „Причам ти причу“

Поводом Дечије недеље, Пријатељи деце Србије расписују Онлајн конкурс „Причам ти причу“ за достављање кратких видео материјала (до 3 минута) на којима деца причају своју омиљену причу старима. Од пристиглих материјала, монтираће се видео филм „Причам ти причу“ чија премијера ће бити на Youtube каналу Пријатеља деце Србије, а затим постављен и на све канале ПДС-а. Линк ћемо електронски доставити домовима за старе у Србији. На тај начин, симболички ћемо показати се да је међугенерацијска солидарност увек двосмерна и могућа у свим временима, укључујући она у којима се носимо са епидемијом.
Позивамо родитеље, васпитаче, наставнике да помогну деци у реализацији снимања и снимке нам пошаљу до 31. октобра на prijateljidecesrbije@gmail.com
За најкреативније нараторе – припремили смо награде у виду књига!

————————————————————————

Краљевство Бијелих рада

Међународно удружење стваралаца „Стихом говорим“ из Бијелог Поља организује Седми међународни пјеснички конкурс за дјецу.
Услови конкурса: Могу се јављати дјеца пјесници, ученици основних школа.
Радови: Потребно је доставити до три пјесме потписане именом и презименом ученика, назнаком разреда, као и назив школе и име ментора или једног родитеља, адресу становања, е-маил и број телефона. (контакт подаци). Тема је слободна!
Конкурс је отворен од 01.10.2020. године до 15.11.2020. године. Резултати ће бити објављени 15.12.2020. године на сајту: Краљевство бијелих рада и на Фејсбук страни Краљевство бијелих рада.
Радови морају бити на једном од језика: српски, хрватски, босански, црногорски. Писани фонтом Times New Roman, величина 12 Word документ (doc или docx)
Радове доставити на е-маил: kraljevstvobijelihrada@gmail.com
Награђени ученици добиће диплому, а награђене и похваљене пјесме као и пјесме по одабиру жирија наћиће се у Зборнику фестивала. Аутори најбоље пјесме (по избору жирија) ће добити титулу Принц – Принцеза Краљевства Бијелих Рада.
Радове ће прегледати међународни стручни жири састављен од професора језика и књижевника.
Све информације везане за конкурс и промоцију Зборника и уручење награда биће доступне на сајту:
Краљевство Бијелих рада и Фејсбук страни Краљевство бијелих рада
Апсолутни побједници првог петогодишњег циклуса:
Краљица и Краљ поезије нашег фестивала:
Јована Обрадовић, из Бијелог Поља и Лука Баровић из Београда.

КРАЉЕВСТВО БИЈЕЛИХ РАДА ДАЈЕ НА ЗНАЊЕ!!!

Седма је година пред нама
и нови циклус креће,
овђе се радују ђеца,
траве, птице и цвијеће…

И тако од пјесама ваших
Краљевство бијело оживи
и за сву љепоту у њему
ваши су стихови „криви“.

А онда као што приличи
једном краљевству рима
оно своју Принцезу
и Принца мора да има!

А то ће сигурно да буде,
Другари, неко од вас,
јер најбољој пјесми што дође
жири ће дати глас!

Пустите своју машту,
у оловку нека уђе,
пишите о свему, по жељи,
само нек није туђе…

Пишите, пишите и срцем,
пишите и својом главом…
Или, нек сама се пише
пјесма по небу плавом

и онда је са неба вашег,
изнад вашега града,
шаљите са ознаком “Хитно”
Краљевству бијелих рада!

Слободан Зоран Обрадовић

————————————————————————

Ликовни конкурс за бајку „ИКАБОГ“

Придружите се и пружите свом детету прилику да његов ликовни рад буде објављен у новој књизи чувене ауторке Џ. К. Роулинг

Ако то већ нисте учинили, нипошто немојте пропустити прилику да се укључите и почнете да читате несвакидашњу бајку Џ. К. Роулинг коју вам „Чаробна књига“ бесплатно представља на сајту https://carobnaknjiga-citajikabog.rs/reading-the-story/

Потрага за младим илустраторима штампане верзије „Икабога“ и даље траје. Позивамо вас да мотивишете своју децу да нацртају или насликају живописне ликове и мотиве које ће срести у овој дирљивој, узбудљивој и духовитој бајци о застрашујућем чудовишту, пустоловинама и нади која тиња упркос свим недаћама.

Како да учествујем:

1. Читајте поглавља оригиналне бајке Џ. К. Роулинг са својим дететом на www.carobnaknjiga-citajikabog.rs/citajtepricu.

2. Проверите теме за илустрације сваког радног дана када се објаве и нова поглавља приче.

3. Прочитајте упутства и званична правила ликовног конкурса.

4. Подстакните своје дете (старости 7–12 година) да руком нацрта или наслика илустрацију пратећи једну од дневних тема за илустрације, на белом папиру формата А4, без линија, у вертикалној (портрет) оријентацији.

5. Скенирајте или фотографишите ликовни рад свог детета, попуните формулар у наставку ове стране и потврдите учешће најкасније до 23.59 у петак, 23. 10. 2020.

Важна напомена: Обавезно сачувајте оригинал ликовног рада до проглашења победника јер ће нам бити неопходан за припрему штампаног издања књиге.

Више детаља о конкурсу погледајте овде.

————————————————————————

Ликовни и литерарни конкурс „Доста су свету једне Шумарице 2020“

Спомен-парк „Крагујевачки октобар“ у Крагујевцу расписује литерарни и ликовни конкурс за ученике основних и средњих школа Србије и окружења на тему: „Верујете да је добро јаче од зла“ Венко Андоновски

Облик литерарне и ликовне обраде по слободном избору.

Жири за литерарне радове доделиће девет новчаних награда: прву, другу и трећу за ученике основних школа од 1. до 4. разреда; прву, другу и трећу за ученике основних школа од 5. до 8. разреда и прву, другу и трећу за ученике средњих школа.

Жири за ликовне радове доделиће девет новчаних награда: прву, другу и трећу за ученике основних школа од 1. до 4. разреда, прву, другу и трећу за ученике основних школа од 5. до 8. разреда и прву, другу и трећу за ученике средњих школа. Том приликом биће изабрана и школа са највећим бројем квалитетних радова и њој ће бити организована изложба у Музеју „21. октобар“ 18. децембра 2020. године.

Награде: прва – 12.000; друга – 10.000; трећа – 8.000 динара

Награде ученицима биће уручене на уметничкој манифестацији „Доста су свету једне Шумарице“, 27. новембра 2020. године у Музеју „21. октобар“ у Крагујевцу.

Ликовне радове слати поштом на адресу:
Спомен – парк „Крагујевачки октобар“ (за конкурс)
34000 Крагујевац
Кружни пут Десанкин венац бб

Литерарне радове, обавезно откуцане, не дуже од 3.500 карактера, Times New Roman 12, слати на e-mail: biblioteka@spomenpark.rs и kustos.pedagog@spomenpark.rs.

Сви радови морају бити потписани пуним именом, презименом и разредом ученика, затим називом, адресом, телефоном школе и именом и презименом предметног наставника и достављени до 1. новембра 2020. године.

Контакт тел. 034/ 335- 607
e-mail: biblioteka@spomenpark.rs
www.spomenpark.rs

————————————————————————

Голубић 2020.

Извор: Библиотека „Карло Бијелицки“

————————————————————————

Литерарни конкурс „Прошетај мојом улицом“

Желећи да сазнамо ставове и размишљања најмлађих генерација, а поводом Међународног дана младих, Народни музеј отвара литерарни конкурс под називом Прошетај мојом улицом.

Између Трга републике, на ком се налази споменик кнезу Михаилу, улице посвећене хероју из Првог српског устанка, Васи Чарапићу, улице чувеног лекара и министра Лазе Пачуа и Чика Љубине, која је назив понела по књижевнику и дипломати Љубомиру Ненадовићу, налази се наш Народни музеј у Београду. А, како се зове ваша улица? По коме или чему носи назив и шта за вас она значи? Да ли се исто тако звала одувек? Желимо да чујемо глас нових генерација. Покажите нам колико знате и како се односите према свом наслеђу.

Позивамо децу и младе до 18 година, да учествују у нашем литерарном конкурсу и да нам дочарају улицу у којој живе или неку којом радо пролазе.

Рад на тему Прошетај мојом улицом, дужине до 100 речи (уз занимљиву фотографију која га допуњује), можете послати на radionice@narodnimuzej.rs. Конкурс ће трајати од 12. августа до 12. септембра 2020. године.

Најупечатљивији и најсликовитији радови по завршетку конкурса биће објављени на сајту и друштвеним мрежама Народног музеја, а младе ауторе очекују и награде у виду поклона за сећање на Народни музеј у Београду.

Видимо се на Тргу републике број 1!

Извор: Табла

————————————————————————

AртФРИКA – крeaтивни кoнкурс МАУ зa шкoлaрцe

Mузej aфричкe умeтнoсти (МАУ) пoзивa учeникe oснoвних и срeдњих шкoлa дa тoкoм лeтњeг рaспустa учeствуjу у крeaтивнoм кoнкурсу пoд нaзивoм AртФРИКA. Позивамо вас да заједничким снагама спојимо уметност и афрички континент.

Улeпшajтe сeби лeтњe дaнe: зaвиритe у свoja сeћaњa, oтвoритe стaрe кутиje у кojимa сe чувajу успoмeнe и нaпрaвитe фoтoгрaфиjу, цртeж или пeсму o нeкoj oд њих. Прoшeтajтe крoз Mузej aфричкe умeтнoсти или пoслушajтe причe o нaшим прeдмeтимa прeкo aудиo-вoдичa и прeдстaвитe нaм свoj дoживљaj Aфрикe. Рaзмислитe, мoждa стe бaш нeдaвнo чули или видeли нeкe сликe, причe, вeсти вeзaнe зa Aфрику. Aкo jeстe, пoзивaмo вaс дa сe игрaтe с нaмa и учeствуjeтe у MAУ крeaтивнoм кoнкурсу, jeр смo зa oдaбрaнe рaдoвe у свакој категорији (млaђи рaзрeди OШ/ стaриjи рaзрeди OШ/ срeдњoшкoлци) припрeмили пoсeбнe нaгрaдe.

Сви учeници пoзвaни су дa прилoжe пo jeдaн свoj рaд у фoрми цртeжa, писмa, пeсмe, стрипа, фoтoгрaфиje, мимa, видeo-клипa или другe слoбoднe фoрмe, oдлучуjући сe зa jeдну oд 2 тeмe: MУЗEJ и AФРИКA.

Радове очекујемо од 1. до 30. августа.

Извор: Табла

————————————————————————

Наградни конкурс: Да сам Џеронимо Стилтон ја, ово би била авантура моја!

Дечје одељење Библиотеке града Београда и ИК „Evro Book” позивају вас да учествујете у наградном конкурсу:
„Да сам Џеронимо Стилтон ја, ово би била авантура моја!”
Драги љубитељи Џеронима Стилтона,
Зачините ово лето необичном авантуром!  Обуjте Џеронимове ципеле, отисните се у свет маште, будите писци, будите новинари, будите авантуристи!!!
Како?
Напишите авантуристичку причу о догађајима које бисте волели да доживите да сте ви Џеронимо! А риму ко воли више, песму нека напише.
И не заборавите – пустите машти на вољу, јер то даје авантуру најбољу!!!
Најмаштовитије авантуре чека награда! Kњига у издању Evro Book-a и бесплатно учлањење у Дечје одељење Библиотеке града Београда „Чика Јова Змај”.

Радове дужине до две стране можете послати до 10. августа 2020. на адресу: milica@evrobook.com и zmaj_bgb@yahoo.com

Срећно!
Извор: Evro Book

————————————————————————

Литерарни конкурс „Рашин шешир“

————————————————————————

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ расписује ликовни и литерарни конкурс „Радионица баснописаца“ за ученике трећег и четвртог разреда основне школе

Литерарни конкурс „Радионицa баснописаца“ се ове године расписује по дванаести пут. Због пандемије COVID 19, ванредног стања које је било проглашено у Републици Србији и препорука епидемиолога, Задужбина „Доситеј Обрадовић“ понавља позив за учешће на конкурсу уз одређене измене – ученици и њихови учитељи ће ове године на конкурс слати само појединачне радове у следећим категоријама – Најбољи појединачни литерарни рад, Најбољи појединачни ликовни рад, Најбољи текст и илустрација – појединачни рад.

Пошаљите до три најбоље написане и/или насликане басне

Задужбини „Доситеј Обрадовић“! Свака басна може да има само текст, само илустрацију, или обоје. Развијајмо и на овај начин креативност, дружење кроз стваралачку игру, учење на

Доситејевим поукама и порукама које говоре о животу, лепоти, хуманости и разумевању, о поштовању различитости.

По пријему радова, жири састављен од познатих уметника одабраће најбоље радове који ће бити награђени. Одлука жирија, као и термин уручења награда, биће објављен на сајту Задужбине „Доситеј Обрадовић“. Место и време уручења награде зависиће од епидемиолошке ситуације.

Обавезно доставити: име и презиме ученика, име и презиме учитеља, назив школе, место и контакт телефон. По могућности, уз писане, слати радове и у електронској форми.

Рок за пријем радова је 20. јун 2020. године, а резултати конкурса ће бити објављени до краја јуна.

Радове слати на адресу: Задужбина „Доситеј Обрадовић“, Краља Милана 2, објекат „Ц“, II спрат, са напоменом „За конкурс Радионица баснописаца“.

Телефон за информације: 011/3282-240, 011/3282-254; info@dositejeva-zaduzbina.rs Контакт особе: Марија Вучетић и Вероника Станић

Извор: Задужбина Доситеј Обрадовић

————————————————————————

Литерарни конкурс „Роман по твојој мери“

Да ли овај роман мора да има тужан крај?
Драги школарци, имате прилику да искористите своје литерарне таленте и осмислите другачији крај романа „Дечаци Павлове улице” Ференца Молнара.
Ференц Молнар је један од најзначајнијих мађарских писаца. Живео је од 1878. до 1952. године. Изузетну популарност стекао је због романа „Дечаци Павлове улице”, који је написао 1907. године. Роман је најпре објављен у новинама, у наставцима. За кратко време је причом о пријатељству и пожртвованости освојио читалачку публику не само у Мађарској, већ и широм света.

Радови ученика треба да садрже измењен крај романа који је ауторско дело ученика. Ученици сами могу одлучити у којој фази развоја радње ће променити њен ток, и на тај начин креирати потпуно нови, измаштани свет дечје дружине.

На конкурсу могу учествовати сви ученици од 5. до 8. разреда основне школе.
Радове треба послати до 1. октобра 2020. године на следећу  имејл-адресу: konkurs@bigzskolstvo.rs

Победнике очекују вредне награде:
1. Курс креативног писања;
2. Комплет лектире;
3. Школски речник књижевних термина.

СРЕЋНО!

————————————————————————

Конкурс за ученике основних и средњих школа „Моја породица – Моја слобода“

Министарство просвете, науке и технолошког развоја расписало је данас конкурс на тему  „Моја породица – Моја слобода“,  на коме могу учествовати сви ученици основних и средњих школа, као и ученици који похађају настaву по посебном програму образовно-васпитног рада на српском језику у допунским школама у иностранству.

Циљ Конкурса је подстицање креативног изражавања ученика , видљивост и промоција ученичког стваралаштва у различитим областима креативних индустрија.

Учесници Конкурса своје радове треба да пошаљу у дигиталном формату мејлом на електронску адресу:  kreativni.konkurs@mpn.gov.rs. Конкурс је отворен до 15 маја 2020. године, а пријаве пристигле након истека овог рока неће бити узете у разматрање.

Ученици могу послати радове у пет категорија:

 1. Литерарно дело – есеј, песма, прича, литерарно дело у слободној форми, дужина до 2 стране, фонт 12;
 2. Ликовно дело – слободан избор технике рада уз могућност комбинованих техника;
 3. Фотографија– техника слободна, колор или црно/бела, формат JPEG;
 4. Музичко дело – аудио снимак композиције, слободан избор музичког жанра у трајању до 5 минута;
 5. Видео запис – кратки играни, кратки документарни или кратки анимирани филм у трајању до 5 минута, формат MP4.

У прве три категорије предвиђено је индивидуално учешће ученика, док је у 4. и 5. могуће индивидуално или групно учешће, а група може бити и читаво одељење.

Учесници Конкурса подношењем конкурсне документације дају сагласност да организатори Конкурса задржавају конкурсне радове, као да и могу да их користе у даљим активностима (публиковање, емитовање, путујуће изложбе, радионице и др.) Учешће на Конкурсу је бесплатно и добровољно. Учествовањем у овом Конкурсу чесници у целости прихватају ова правила.

У свакој категорији биће изабрани победнички радови, и то: победник за сваку конкурсну категорију у оквиру првог циклуса основног образовања; победник за сваку конкурсну категорију у оквиру другог циклуса основног образовања и победник за сваку конкурсну категорију у оквиру средњег образовања . Начин вредновања и рангирања радова утврдиће Конкурсна комисија. Резултати Конкурса и информације о наградама званично ће бити објављене почетком јуна 2020. на сајту www.mpn.gov.rs

Извор: Министарство просвете, науке и технолошког развоја

————————————————————————

КОРОНАИШ КОНКУРС – СТРИП – КАИШ 2020.

На конкурсу могу учествовати сви који желе да у новонасталој ситуацији изоштре своје литерарне и ликовне способности и да у нанизаним кадровима (три до четир кадра) попут каиша изнесу своја запажања, своје страхове, наде, мисли, снове или да нас насмеју до суза.

Право учешћа имају деца и млади од 5 до 18 година.

 • Тема: Живот у доба Короне
 • Техника рада је потпуно слободна
 • Потребно је испунити форму стрипа – каиша
 • Формат радова је слободан
 • Учесници могу да пошаљу до пет радова у различитим ликовним техникама

Радови морају бити оригинални и рађени самостално, настали од 16. марта 2020. године

Рок за приспеће радова је до престанка епидемије.

Радове слати мејлом на:   lidija.senicar@dkcb.rs

Стручни жири ће одабрати радове за излагање и доделити награде у четири старосне категорије. Награђени радови ће бити изложени у виртуелној Галерији Дечјег културног центра Београд. Након престанка епидемије радови ће бити изложени у Галерији ДКЦБ (Таковска 8, Београд). На отварању изложбе награђени учесници ће добити каталог.

Потребно уз сваки рад попунити формулар:

За сва питања и информације:

Лидија Сеничар, уредник ликовних програма
Тел : 011 3237360  060 167 33 45
E -mail: lidija.senicar@dkcb.rs

Извор: Дечји културни центар

————————————————————————

КЦ Зрењанин: Конкурс за основце

Културни центар Зрењанина расписује електронски литерарни и ликовни конкурс намењен деци нижег и вишег основношколског узраста. Теме конкурса су солидарност, љубав, хуманост, другарство.
За литерарни конкурс могу да се шаљу радови у жанру и поезије и прозе. За ликовни конкурс су дозвољене све технике примењиве на листу блока за цртање.

Литерарне радове је потребно слати у ворду или пдф формату, а ликовне радове у јпг или пдф формату на е-маил адресу Културног центра Зрењанина kczr@kczr.org. У пријави је потребно навести име и презиме, назив школе и разред. Конкурс је отворен до 30. априла, а ауторе најбољих радова, по завршетку ванредног стања, очекују пригодне награде, као што су викенд у аквапарку у Јагодини, једнодневни излет у Петроленд и књиге.

Културни центар ће, иначе, након завршетка конкурса и ванредног стања организовати књижевно вече на којем ће представити награђене ученике и њихове радове и организовати изложбу ликовних радова на којима ће прогласити најуспешније учеснике и доделити наградне ваучере.

Извор: Зрењанин

————————————————————————

Конкурс „Планета дише у истом ритму“

Драги наставници региона,
Сви смо се нашли у новој и не баш пријатној ситуацији, али ми смо професија од које најмлађа популација очекује адекватну подршку.
Како бисмо одговорили на потребе реалне ситуације и пружили помоћ свим наставницима који желе да додатним актвиностима ангажују своје ученике, опредлеили смо се за подстицнаје и јачање дечјег и наставничког стваралаштва на даљину, у кућним условима.

НАСТАВНИЧКА МРЕЖА ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ расписује јавни позив за све наставнике и њихове ученике

Позивамо децу свих држава Западног Балкана да узму учешће на регионалном конкурсу на тему “Планета дише у истом ритму” у следећим областима:

Литерарно стваралаштво:

Напишите поетски или прозни састав на ову тему И пошаљите свом наставнику – учитељу или директно администраторима ФБ групе “Наставничка мрежа током пандемије”.

Ликовно стваралаштво:

Направите ликовни рад користећи се слободном техником на задату тему. Рад сликајте и пошаљите свом наставнику – учитељу или директно администраторима ФБ групе “Наставничка мрежа током пандемије”.

Музичко стваралаштво:

Направите свој одељењски тим, хор или оркестар! Поделите задужења тако да крајњи резултат тог рада буде композиција на задату тему. Снимите композицију мобилним телефоном и пошаљите свом наставнику – учитељу или директно администраторима ФБ групе “Наставничка мрежа током пандемије”.

Мој дневник “Време, кад је планета стала”:

Уколико волите да пишете, оформите свој дневник који ћете уредно водити сваког дана, од данас до 1. маја. У дневник пишите, цртајте и лепите, вама значајне, аутентичне ситнице, којима ћете илустровати тренутну ситуацију.

После 1. маја направите кратак видео клип, листајући дневник, поставите га на ЈТ канал и линк пошаљете свом наставнику или директно админима ФБ групе “Наставничка мрежа током пандемије”.

На конкурсу могу учествовати деца, млади и породице са децом, и то у следећим категоријама:

1. категорија: предшколци
2. категорија: млађи разреди
3. категорија: старији разреди
4. категорија: средњошколци
5. категорија: Породице са децом

Литерарне, ликовне и музичке радове достављати до 15. априла 2020, надлежним админима у ФБ групи “НАСТАВНИЧКА МРЕЖА ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ”.
Дневнике слати од 1. до 5. маја 2020. године администраторима у ФБ групи “НАСТАВНИЧКА МРЕЖА ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ”.
Најбољи радови биће обајвљени на овој групи, на блоговима ваших наставника и сајтовима ваших школа!
Аутори најбољих радова добиће дипломе.

Извор: Табла

————————————————————————

Такмичење „Читам, па шта“ – обавештење

Драга децо, професори, учитељи, библиотекари, родитељи

нико се није надао измењеним околностима живота и рада. Но, нема разлога да нашу играрију не наставимо.

Рок за слање ваших радова померићемо на 27. март.
Сигурни само да ћете до тада успети да се, поштујући сва промишљена ограничења, организујете.
Сигурни смо и да, уз ТВ канале пажљиво пратите наставу и учите, али и да онај део времена који сте „трошили“ на дружење с вршњацима остаје – неупражњен.

Читање је ту да вас забави, да вас уведе у неке нове, до сада непознате светове и да вам освежи и разбуди машту. Читајте и пишите или сликајте! Ми смо ту да прегледамо све што сте нам послали и да, чак и у условима који су све нас затекли и зненадили, извреднујемо ваше радове и прогласимо оне који ће ићи у наредни круг.

И, да не заборавимо, ова, већ више година жива играрија, има жељу да укључи не само децу из Београда. Желимо да вас што више чита ове дивне књиге. Биће нам драго уколико сва заинтересована деца из Србије, она која воле да читају, буду они који ће нам послати своје радове.

Ваша Библиотека града Београда

————————————————————————

Кад човек оде – Трећи дечји фестивал „Таса Младеновић“

Литерарни конкурс расписује ОШ “Херој Света Младеновић” за најбољи поетски рад у жељи да сачува сећање на Танасија Младеновића.
Теме:
 • Гасне сјај на небу
 • Очешљај ветар
 • Ни слутити нисмо могли

Конкурс је отворен до 15. априла 2020. године, а право учешћа имају ученици од 5. до 8. разреда са територије Републике Србије.
Број радова које један ученик може послати није ограничен.

Радови се потписују шифром, а решење шифре са контакт подацима (име и презиме ученика и наставника, назив школе, адреса, број телефона) доставити уз радове у посебној, затвореној коверти.

Проглашење победника и додела награда одржаће се 15. маја 2020. године у ОШ “Херој Света Младеновић” у Сараорцима.

Радове одштампане у три примерка слати на адресу: ОШ “Херој Света Младеновић”, Краља Александра 95, 11315 Сараорци.

За додатне информације:
 • Ел. адреса: festivaltasinidani@gmail.com ili skola_sarаorci@yahoo.com
 • Телефон: 026/781-082 или 026/781-630

Извор: Табла

————————————————————————

Уметнички конкурс „Нема фрке уз унуке“

Дечји културни центар Београд расписао је уметнички конкурс за децу и младе „Нема фрке уз унуке”, посвећен бакама и декама.

Не напуштајући своје домове, чувајући своје здравље и здравље својих најближих, наши најстарији суграђани због новонастале ситуације нису у могућности да проводе време са својим унуцима. Дечји културни центар Београд је због тога осмислио начин како да деца и млади покажу љубав и поштовање према својим бакама и декама користећи машту и различите уметничке медије.

„Драга децо, постоји много начина да загрлимо своје баке и деке, иако нисмо поред њих. Хајде да их грлимо својим речима, нотама, бојама и кадровима. Дечји културни центар Београд позива све вас, драга децо, драги унуци, да будете у креативној комуникацији тако што ћете учествовати на конкурсу који је инспирисан нашим рођеним бакама и декама, али и бакама и декама из комшилука, из парка… Свим нашим бакама и декама! Љубав никад није у изолацији и самоћи! Покажимо је својим стваралаштвом!” – истакао је Дра

ган Марић, директор Дечјег културног центра Београд.

Конкурс, на којем могу учествовати деца и млади узраста од 3 до 18 година у земљи и дијаспори, обухвата литерарне, ликовне и видео радове, као и такмичење у певању песама постављеним на YouTube каналу ДКЦБ. Поезију, прозу, фотографије ликовних радова, видео клипове, као и снимке отпеваних песама учесници могу послати на мејл zabakeideke@dkcb.rs и на Фејсбук групу са хештегом #kreativnadecazabakeideke.

Најбољи радови, које ће одабрати стручни жири, биће објављени на сајту ДКЦБ. Сваке недеље Дечји културни центар Београд дариваће једног креативца музичким издањима и књигама из своје продукције. Велико славље, на којем ће бити проглашени победници, уз присуство бака и дека, одржаће се у Дечјем културном центру Београд, када се за то стекну услови.

Извор: Дечји културни центар

————————————————————————

Књижевни и ликовни конкурс „Шантићева реч”

Основна школа „Алекса Шантић” у Калуђерици поводом традиционалне манифестације „Шантићеви дани” расписује међународни књижевни (литерарни) и ликовни конкурс „Шантићева реч”.

Опште информације
Теме књижевног (литерарног) конкурса:

„Ово је моја бајка” (искључиво за млађе ученике основне школе од 1. до 4. разреда);
„Мајчино срце је бездан у коме на дну увек има опроштаја”, Оноре де Балзак, (искључиво за ученике од 5. до 8. разреда основне школе и ученике средње школе).
Жири ће доделити прву, другу и трећу награду за сваку категорију.

Теме ликовног конкурса:

„Ово је моја бајка” (искључиво за млађе ученике основне школе од 1. до 4. разреда);
„Моје мисли, моји снови” (искључиво за ученике од 5. до 8. разреда основне школе и ученике средње школе).
Овогодишње теме су инспирисане изреком једног од највећих умова људске историје Алберта Ајнштајна: Машта је важнија од знања. Може се све знати, али ништа не направити, док се са мало маште може направити све.

Учесници ликовног конкурса су подељени у три старосне групе, и то:

Прва група: од 1. до 4. разреда основне школе
Друга група: од 5. до 8. разреда основне школе
Трећа група: ученици средњих школа.
О резултатима књижевног и ликовног конкурса и завршној свечаности доделе награда сви учесници биће обавештени најкасније до 11. маја 2020. године путем сајта школе.

Услови
Достављени књижевни и ликовни радови се не враћају и постају својина организатора који их може излагати, репродуковати и публиковати без надокнаде и сагласности аутора. Трошкове слања ликовних радова плаћају учесници конкурса.
Ликовни радови треба да буду урађени техником по избору (графитна оловка, пастел, креда, угљен, туш, акварел, темпера, колаж, комбиноване технике, линорез, литографија, монотипи итд) на папиру до величине блока бр. 5 (радове не треба додатно опремати).
Ко може да се пријави?
Право учешћа на конкурсу за књижевне и ликовне радове имају ученици основних и средњих школа.

Начин и рок пријаве
Потребно је да сви књижевни радови из једне школе буду у једном Word документу (Times New Roman, фонт 12, ћирилица), али тако да је сваки рад посебно припремљен за штампање са комплетним контакт подацима (име и презиме аутора, разред и одељење, име ментора, назив школе, место, адреса, телефон, мејл школе и контакт телефон). Књижевни радови се шаљу искључиво на електронску адресу: santiceva.rec@gmail.com.
На сваки достављени ликовни рад на полеђини обавезно написати податке: име и презиме аутора, разред и одељење, назив школе, место, адресу, телефон, имејл школе и контакт телефон и имејл адреса ликовног педагога. Ликовне радове слати са назнаком „За ликовни конкурс” на следећу адресу:
ОШ Алекса Шантић

Ул. Краља Петра Првог бр. 9

11130 Калуђерица

Књижевне и ликовне радове слати најкасније до 10. априла 2020. године.

Додатне информације
Контакт телефон школе: 011/3410-655;
особа за контакт у вези са књижевним конкурсом: селектор радова, професор српског језика Марија Росић, телефон: 062/207793;
особа за контакт у вези са ликовним конкурсом: наставник ликовне културе Иванка Ивковић, телефон 063/ 698 186 и мејл: ivkoviciva@yahoo.com

Извор: iSerbia

————————————————————————

Такмичење „Читам, па шта“ – обавештење

Драга децо, професори, учитељи, библиотекари, родитељи

нико се није надао измењеним околностима живота и рада. Но, нема разлога да нашу играрију не наставимо.

Рок за слање ваших радова померићемо на 27. март.
Сигурни само да ћете до тада успети да се, поштујући сва промишљена ограничења, организујете.
Сигурни смо и да, уз ТВ канале пажљиво пратите наставу и учите, али и да онај део времена који сте „трошили“ на дружење с вршњацима остаје – неупражњен.

Читање је ту да вас забави, да вас уведе у неке нове, до сада непознате светове и да вам освежи и разбуди машту. Читајте и пишите или сликајте! Ми смо ту да прегледамо све што сте нам послали и да, чак и у условима који су све нас затекли и зненадили, извреднујемо ваше радове и прогласимо оне који ће ићи у наредни круг.

И, да не заборавимо, ова, већ више година жива играрија, има жељу да укључи не само децу из Београда. Желимо да вас што више чита ове дивне књиге. Биће нам драго уколико сва заинтересована деца из Србије, она која воле да читају, буду они који ће нам послати своје радове.

Ваша Библиотека града Београда

————————————————————————

Уметнички конкурс „Нема фрке уз унуке“

Дечји културни центар Београд расписао је уметнички конкурс за децу и младе „Нема фрке уз унуке”, посвећен бакама и декама.

Не напуштајући своје домове, чувајући своје здравље и здравље својих најближих, наши најстарији суграђани због новонастале ситуације нису у могућности да проводе време са својим унуцима. Дечји културни центар Београд је због тога осмислио начин како да деца и млади покажу љубав и поштовање према својим бакама и декама користећи машту и различите уметничке медије.

„Драга децо, постоји много начина да загрлимо своје баке и деке, иако нисмо поред њих. Хајде да их грлимо својим речима, нотама, бојама и кадровима. Дечји културни центар Београд позива све вас, драга децо, драги унуци, да будете у креативној комуникацији тако што ћете учествовати на конкурсу који је инспирисан нашим рођеним бакама и декама, али и бакама и декама из комшилука, из парка… Свим нашим бакама и декама! Љубав никад није у изолацији и самоћи! Покажимо је својим стваралаштвом!” – истакао је Дра

ган Марић, директор Дечјег културног центра Београд.

Конкурс, на којем могу учествовати деца и млади узраста од 3 до 18 година у земљи и дијаспори, обухвата литерарне, ликовне и видео радове, као и такмичење у певању песама постављеним на YouTube каналу ДКЦБ. Поезију, прозу, фотографије ликовних радова, видео клипове, као и снимке отпеваних песама учесници могу послати на мејл zabakeideke@dkcb.rs и на Фејсбук групу са хештегом #kreativnadecazabakeideke.

Најбољи радови, које ће одабрати стручни жири, биће објављени на сајту ДКЦБ. Сваке недеље Дечји културни центар Београд дариваће једног креативца музичким издањима и књигама из своје продукције. Велико славље, на којем ће бити проглашени победници, уз присуство бака и дека, одржаће се у Дечјем културном центру Београд, када се за то стекну услови.

Извор: Дечји културни центар

————————————————————————

Кад човек оде – Трећи дечји фестивал „Таса Младеновић“

Литерарни конкурс расписује ОШ “Херој Света Младеновић” за најбољи поетски рад у жељи да сачува сећање на Танасија Младеновића.
Теме:
 • Гасне сјај на небу
 • Очешљај ветар
 • Ни слутити нисмо могли

Конкурс је отворен до 15. априла 2020. године, а право учешћа имају ученици од 5. до 8. разреда са територије Републике Србије.
Број радова које један ученик може послати није ограничен.

Радови се потписују шифром, а решење шифре са контакт подацима (име и презиме ученика и наставника, назив школе, адреса, број телефона) доставити уз радове у посебној, затвореној коверти.

Проглашење победника и додела награда одржаће се 15. маја 2020. године у ОШ “Херој Света Младеновић” у Сараорцима.

Радове одштампане у три примерка слати на адресу: ОШ “Херој Света Младеновић”, Краља Александра 95, 11315 Сараорци.

За додатне информације:
 • Ел. адреса: festivaltasinidani@gmail.com ili skola_sarаorci@yahoo.com
 • Телефон: 026/781-082 или 026/781-630

Извор: Табла

————————————————————————

Пети литерарни конкурс „Лепо је волети“

Инспирисани делом и животом Мирослава Антића Дечји културни центар Београд расписује Пети литерарни конкурс „Лепо је волети“. Тема овог конкурса је љубав. Обухваћене су све дечје љубави: према породици, човековој околини, љубимцима, играчкама и наравно – први немири искрене ђачке љубави.

Песме ће оцењивати стручни жири на чијем је челу наш истакнути дечји писац Слободан Станишић.

Предвиђене су четири  категорије:

 1. први и други разред
 2. трећи и четврти разред
 3. пети и шести разред
 4. седми и осми разред

У свакој категорији се може освојити: прво место, два друга и  три трећа места.

Радове треба слати до 13. марта 2020. године на адресу:

ДКЦБ, Таковска 8, 11000 Београд, за конкурс „Лепо је волети“ или на мејл vesna@dkcb.rs

Свака песма треба да буде послата као један атачмент. Уз сваку песму треба приложити следеће податке: име и презиме ученика,школу и разред који похађа,адресу школе,као и име ментора,његов мејл и број мобилног телефон.

У понедељак, 23. марта 2020. године у Малој сали ДКЦБ-а у 13 часова, доделићемо награде најбољим младим песницима.

Извор: Дечји културни центар

————————————————————————

Литерарни конкурс „Пријатељство је …“

Дечји културни центар Београд расписује литерарни конкурс „Пријатељство је…“ поводом 51. међународног сусрета деце Европе Радост Европе. Литерарни конкурс обухвата само кратке писане форме (афоризме, изреке, пословице, слогане…). Кратка форма треба да буде написана као једна реченица и да садржи максимално 20 речи. Радове слати на адресу vesna@dkcb.rs до 10. априла 2020. године. Свака изрека треба да буде послата као један мејл и да садржи: име и презиме детета, разред који похађа, узраст детета, адресу школе или предшколске установе коју дете пеохађа, име ментора, његов мејл и број мобилног  телефона. У октобру месецу ћемо издати двојезично издање збирке дечијих изрека „Пријатељство је…“, које ћемо поклањати учесницима манифестације Радост Европе, као и победницима конкурса.

Извор: Дечји културни центар

————————————————————————

Мала Лагуна тражи младе критичаре

Поштовани,

Да ли су ваши основци загрижени књигољупци, воле да читају и пишу о књигама? Такве тражимо да постану део велике Лагунине породице.

Бирамо нове чланове чији радови треба да задовоље сва три наведна критеријума:

Уколико је ваше дете прочитало неку од Лагуниних књига за децу и написало текст о њој који садржи до 300 речи а редакција Лагуне на основу тог текста процени да је текст довољно информативан, стилски уједначен, са јасно израженим мишљењем о делу, и правописно коректан да би могао да се нађе на сајту Лагуне,
ми ћемо вас контактирати и договорити се са вама да у наредном периоду преузмете једну Лагунину књигу коју ћемо ми изабрати да је ваше дете прочита и напише текст о њој.

Почев од данас, 31. јануара, па до 15. марта примамо радове који садрже валидну мејл адресу, име детета (може и псеудоним) као и податак о томе ког је дете узраста.

Радове можете послати на адресу: podrska@lagunainfo.rs са назнаком: Приказ за Малу Лагуну.

С нестрпљењем очекујемо радове малих писаца и критичара!

Срдачан поздрав

Станка Павловић – Ђина
представник продаје за школе и библиотеке

Краља Петра 45, VI спрат
11000 Београд, Србија
м: 065/5248-627
т: 011/7155-057
ф: 011/7155-085

Линк: Лагуна

————————————————————————

Нишки креативни студио и Интернет часопис за подстицање дечјег стваралаштва Табла, поводом организације фестивала дечјег стваралаштва Табла Фест 20, расписују јавни конкурс за најбољи ликовни и литерарни рад ученика основних школа на теме:

1. Моја табла широка као свемир
2. Прича/песма/слика са бакиног/декиног тавана
3. Прича/песма/слика је мала за онакву доброту

Рок за слање радова:
За литерарне радове (искључиво е-поштом15. март 2020. године до поноћи.
За ликовне радове (искључиво обичном поштом), датум на поштанском жигу не може бити после 15. марта 2020. године.
Адресе:
Ликовне радове слати на адресу:
Нишки креативни студио
(за „Табла Фест 20“)
Љубомира Николића 17/26
18106 Ниш (ПАК 701742)
Литерарне радове слати на адресу е-поште: konkursi@tabla.org.rs
Категорије:

Радови ће бити оцењивани по следећим категоријама:

Осмогодишње ОШ  /  Деветогодишње ОШ

Прва категорија:      Предшколци, I и II разред  /  од I до III разред
Друга категорија:     од III до V разред                /  од IV до VI разред
Трећа категорија:    од VI до VIII разред              /  од VII до IX разред

Услови конкурса:

Право учешћа на конкурсу имају сви ученици основних школа.
На овај конкурс заинтересовани ученици могу послати највише по један ликовни и један литерарни рад.
Литерарни радови треба да буду написани у Ворд (Word) документу, на једном од стандардних фонтова (Times New Roman, Arial) величине 12, на српском језикућириличним писмом.
Ликовни радови се шаљу у оригиналу (никако као слика е-поштом). Подлога, техника и формат – по слободном избору.

Радови треба да буду потписани и то: литерарни радови на Ворд документу испод рада, а ликовни на полеђини цртежа. Уколико се литерарни радови шаљу групно (на једном Ворд документу), онда испод сваког рада написати податке о аутору.

Подаци о аутору које је потребно написати:

Име и презиме, разред, назив школе и место (држава), име педагога/ментора и контакт подаци (адреса е-поште или број мобилног телефона).

Сви радови који не испуњавају неки од услова конкурса неће бити узимани у оцењивање.

Приспели радови се не враћају, а аутори су сагласни да се њихови радови могу објављивати у Интернет часопису за подстицање дечјег стваралаштва Табла (www.tabla.org.rs или http://табла.срб).

Ко ће оцењивати радове?

Литерарне радове: Стручни жири и Дечји жири.
Дечји жири чине ученици ОШ које сарађују са Таблом и прихватили су да буду део Дечјег жирија.
Ликовне радове: Стручни жири.

Награде:

Сви награђени аутори ће на фестивалу дечјег стваралаштва „Табла Фест 20“ поред дипломе добити и књигу „Таблини песници“.
Сви ментори ће на назначену адресу е-поште добити захвалнице.

Резултати конкурса ће бити објављени најкасније до 15. априла у Интернет часопису за подстицање дечјег стваралаштва Табла.

Извор: Табла

————————————————————————

Наградни конкурс “Писмо на ћирилици – писаним словима”

Поводом прославе јубилеја 25 година постојања Летње школе “Свети Сава”, Центар за Србе у расејању “Свети Сава” из Београда расписује Конкурс за децу и младе Писмо на ћирилици –  писаним словима на тему „Што на ум, то на друм“.

На Конкурсу могу да учествују деца и млади из дијаспоре и региона узраста од 8  до 18 година. Писмо се пише руком, на ћирилици. Максимална дужина писма су две А4 стране. Скенирано писмо послати до суботе, 29. фебруара 2020. године на адресу kuncerradmila@centarsvetisava.org.rs

Прва награда je бесплатан боравак у Летњој школи “Свети Сава” (пролећна смена – од 5. до 12. априла  2020. године) у Београду. Друга награда је попуст од 50%, а трећа награда је попуст од 30% цене школарине.

Одлука стручног жирија о награђеним радовима биће објављена 15. марта 2020. на интернет страници Центра “Свети Сава” www.centarsvetisava.org.rs

 Уз писмо је потребно послати попуњену и скенирану сагласност родитеља/старатеља за пријаву  на Конкурс.

Образац сагласности и информације о обради података личности у наградном конкурсу за најбоље писмо на тему “Што на ум, то на друм” можете преузети на кликом на крају чланка. Стручни жири пријаве на Конкурс без сагласности родитеља неће узимати у разматрање.

Упутство за учешће на Конкурсу

Сагласност и информације – за Конкурс

————————————————————————

Ликовни конкурс “Мали Пјер”

Ликовни конкурс
за ученике основних и средњих школа
за најољу дечју карикатуру
МАЛИ ПЈЕР

заинтересоване школе, наставници и ученици за више информација и конкурсни материјал јавите се у инбокс овде

Рок за предају радова је 10. март 2020.
Пријатељи деце Вождовца, Устаничка 53, Београд

————————————————————————

Конкурс за 12. међународни фестивал дечјег стваралаштва “На крилима детињства”

————————————————————————

Конкурс „Гордана Брајовић“

————————————————————————

Литерарни конкурс „Перо матураната – 2020“

Књижевни Уметнички Клуб „Перо аматера“ из Бечеја расписује литерарни конкурс за све ученике завршног, осмог разреда свих основних школа, генерације 2019/2020. под називом:

„Перо матураната – 2020“.

Тема је: „Перо“

Сваки ученик може учествовати само са једним радом и то:

 • Приче дужине до две странице А4 формата
 • Песме до 24 редова
 • Писмо ћирилица (уколико учеснику конкурса матерњи језик није српски, рад се доставља преведен на ћирилично писмо).

Шаљу се само радови који до сада нису били објављивани (ни у електронској форми).

Радове слати мејлом, фонт: Times New Roman, величина слова 12, на адресу:

kukperoamatera@gmail.com.

Аутори шаљу на конкурс 2 (два) одвојена мејла: у првом рад (у прилогу-атачменту) потписан шифром, а у другом, одвојеном „писму“-документу потребно је написати шифру и њено разрешење: име и презиме аутора, адресу становања, навести име школе коју похађа (завршава), број телефона – фиксног или мобилног и e–mail;

Три најбоља рада, које одабере стручни жири, биће награђена. Радови који буду одабрани од комисије, биће објављени у заједничком зборнику: „Перо матураната – 2020“. Само одабрани радови, који ће ући у заједнички зборник, плаћају котизацију =1000.оо динара, о чему ће сваки одабрани аутор бити обавештен мејлом. Плаћена котизација подразумева добијање једног примерка књиге.

Конкурс је отворен од 01.01.2020. до 15.02.2020. године.

Телефони за све додатне информације:

 • Драган Савић ………………. бр тел: 064/2072549
 • Драгана Савић ………………. бр тел: 064/3062765
 • Александар Павловић …….. бр тел: 063/503723

————————————————————————

Међународни књижевни (литерарни) и ликовни конкурс „Шантићева реч“

————————————————————————

Медијана фестивал дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу

МЕДИЈАНА фестивал дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу ће, већ традиционално, окупити талентовану децу и доказане ствараоце за децу, на 12. Медијана фестивалу дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу, који ће се одржати 19. и 20. марта 2020. године у организацији Градске општине Медијана у Нишу која расписује литерарни и ликовни конкурс за ученике основних и средњих школа.

Тема литерарног конкурса је „МИЛО МИ ЈЕ ШТО ПОСТОЈИМ“.
Тема ликовног конкурса је „КОЛИЦА ЗА МАЛОГ ПРИНЦА“.

Број радова које један учесник може послати није ограничен.
Литерарни радови треба да буду откуцани или читко написани. Ликовни радови могу бити у свим техникама. Сви радови треба да буду потписани пуним именом и презименом аутора, са адресом, мејл адресом и бројем телефона аутора, годином рођења, називом школе и места, назнаком разреда и именом наставника, односно ментора.
Радови који пристигну на конкурс биће подељени у три категорије:
1) 1. до 4. разред основне школе,
2) 5. до 8. разред основне школе,
3) средња школа.
Радови се не враћају.
Своје радове ученици могу слати на адресу: Градска општина МЕДИЈАНА, Париске комуне бб, 18000 Ниш, са назнаком «за конкурс Медијана фестивала дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу».
Конкурс је отворен до 01.02.2020. године.
Жири ће прегледати радове и одабрати најуспешније.
Градска општина Медијана Ниш и овог пута је обезбедила вредне награде за оне који, према одлуци жирија, буду најуспешнији. Награде ће бити додељене у оквиру програма 12. Медијана фестивала дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу, 19. и 20. марта 2020. године, који ће бити објављен на сајту ГО Медијана Ниш.
Највећа награда јесте добродошлица свима добромислећима и лепоговорећима на празник фестивала којим ћемо на најлепши начин – дечјом радошћу најавити долазак пролећа.
Чекамо вас радосно. ЖИВЕЛИ!

————————————————————————

Конкурс за Осми фестивал поезије београдских основаца „Мали победник“

————————————————————————

Позив за учешће на III смотри “Лутка у школи” СЛУШ

ПРИЈАВА за 3. смотру „Лутка у школи“ СЛУШ у организацији Друштва учитеља Београда

ПРИЈАВА за 3. смотру „Лутка у школи“ СЛУШ Ликовни конкурс у организацији Друштва учитеља Београда

Извор: Табла

————————————————————————

Такмичење „Читам, па шта“ за школску 2019/2020. годину

Поштовани учесници, библиотекари, учитељи, професори, ученици и родитељи,
и у школској 2019/2020. години настављамо да се радујемо књигама и дружимо кроз акцију „Читам, па шта“, која има за циљ да подстакне читање код деце основношкошколског узраста.
Молимо вас да преузмете wоrd формате, спискове литературе и пропозиције за овогодишње 2020, такмичење на тему подстицања читања „ЧИТАМ, ПА ШТА“.
– пропозиције такмичења, као и литертура коју је неопходно прочитати зарад учешћа у такмичењу.
– готови формати за писани или цртани рад у који је потребно да деца само уметну своје написано или нацртано „дело“.
Напомена:
Радове је неопходно доставити у wоrd форматима који су у прилогу.
Потребно је да сваки рад буде посебан документ који у свом имену има одељење, име ученика и назив школе нпр. 6:1 Петар Петровић ОШ Владислав Рибникар
Молимо да у документима буду попуњена сва поља, како би имали неопходне информације о сваком раду.
Молимо вас да о свему обавестите библиотекаре основних школа са којима сарађујете, како би и сами учитељи, професори, родитељи и, коначно, ђаци, добили информације, те стигли да прочитају, напишу или насликају и пошаљу радове на време.
Рок за слање радова првог круга такмичења је 17. март 2020. године. Очекујемо да до тада сви радови пристигну на нашу меил адресу citampasta@citampasta.rs како би све било прегледано и оцењено на време и како бисмо објавили списак оних учесника који читају даље и пишу или сликају још један приказ.
У жељи и нади да ће нам и овогодишње дружење протећи у сагласју са лепом писаном речи, као што је то било и раније.

Више на www.citampasta.rs

Срдачан поздрав,
За Читам, па шта
citampasta@citampasta.rs

Читам, па шта – пропозиције

Читам, па шта – литература

Word формат – писани рад

Word формат – ликовни рад

————————————————————————

International Art Project „In My Homeland“

Извор: International Art Project „In My Homeland“

————————————————————————

Традиционални наградни конкурс за најмлађе „Пиши Деда Мразу”

У духу друштвено одговорне праксе, Пошта Србије и ове године, уочи најрадоснијих зимских празника, позива малишане у авантуру писања писама Деда Мразу, са жељом да их кроз писмо, културу писања и писменост уведе у свет одрастања и уз поруку да негују праве вредности и да никада не занемаре свој маштовити стваралачки потенцијал.

Наградни конкурс „Пиши Деда Мразу” организује се 17. пут и право учешћа имају девојчице и дечаци узраста до десет година.

Појединачне или групне радове, по слободном избору – цртеже, стихове, приче, поруке, честитке, жеље и слично – потребно је спаковати у писмо и у периоду од 4. новембра до 6. децембра, послати на следећу адресу: Поштански преградак 900, 11000 Београд 6, са назнаком: нaградни конкурс „Пиши Деда Мразу”.

За појединачне радове обавезно је, на полеђини рада, назначити име и презиме аутора, годиште, адресу и контакт телефон, док је за групне радове неопходно навести назив и контакт телефон установе, школе или вртића, одељење или васпитну групу и број деце која су учествовала у креирању рада.

У писмо је потребно спаковати и сагласност родитеља/старатеља за пријаву појединачног рада, или сагласност родитеља/старатеља за пријаву посредством предшколских и школских установа.

Образац сагласности и информације о обради података личности у наградном конкурсу „Пиши Деда Мразу” – за пријаву појединачног рада

Образац сагласности и информације о обради података личности у наградном конкурсу „Пиши Деда Мразу” – за пријаву појединачног и/или колективног рада посредством предшколских и школских установа

Девојчице и дечаци, с нестрпљењем очекујемо ваша писма, која ћемо прегледати заједно са Деда Мразом, јер наши поштари добро знају његову адресу. Најуспешнија остварења у појединачном и колективном стваралаштву наградићемо лепим поклонима.

Услови наградног конкурса „Пиши Деда Мразу”

 • Учесници конкурса могу бити деца узраста до десет година старости, са територије Републике Србије;
 • Деца могу узети учешће у наградном конкурсу слањем појединачних радова или слањем појединачног или колективног рада посредством прешколских и школских установа које похађају;
 • Колективни рад подразумева заједнички ауторски рад, двоје или више деце, која похађају исту васпитно-образовну групу/разред;
 • Радови морају бити оригинални и израђени самостално;
 • Учесници који пријављују појединачни рад, уз рад достављају име, презиме и датум рођења аутора, адресу и контакт телефон родитеља, а учесници који посредством предшколских и школских установа, пријављују колективни рад или рад појединца из васпитно-образовне групе, уз рад достављају назив, адресу и контакт телефон предшколске или школске установе;
 • Уз радове и личне податке, потребно је доставити и писану сагласност родитеља/старатеља, сачињену у смислу одредаба Закона о заштити података о личности („Службени гласник РС”, број 87/18 – у даљем тексту: Закон);
 • У случају да се рад достави без писане сагласности родитеља/старатеља или да се родитељ/старатељ не сагласи са обрадом личних података, таква пријава на наградни конкурс, неће се узимати у разматрање;
 • Чланови комисије за избор најбољих радова у традиционалном наградном конкурсу који спроводи Јавно предузеће „Пошта Србије”, Београд, под називом: „Пиши Деда Мразу”, по завршетку конкурса, изабраће три најбоља појединачна и три најбоља колективна рада, која ће бити награђена од стране Јавног предузећа „Пошта Србије”, Београд;
 • Јавно предузеће „Пошта Србије”, Београд, објавиће имена и презимена награђених појединачних аутора (код појединачних радова), називе установа и васпитно- образовних група/разреда (код колективних радова), евентуално и награђене радове, са фотографијама победника и осталих учесника наградног конкурса, у писаним и електронским медијима, на корпоративном сајту Поште Србије, на званичној Фејсбук страни Поште Србије и у корпоративном гласилу Поште Србије „Поштански гласник”;
 • Подаци о личности учесника наградног конкурса, чувају се у бази података организатора конкурса, од дана достављања конкурсне документације до 01.11.2020. године, по истеку ког рока се бришу из базе података;
 • Награђени радови као и радови осталих учесника конкурса, могу се преузети до 31.03.2020. године, у просторијама Јавног предузећа „Пошта Србије”, Београд, у Функцији управљања кадровима и корпоративне одговорности, у Улици Палмотићева број 2, на VI спрату;
 • Јавно предузеће „Пошта Србије“, Београд, за три најбоља појединачна рада додељује награде – тротинет, ролери и ховерборд, док ће три најбоља колективна рада добити музичку линију.
 • Извор: Пошта Србије

————————————————————————

Литерарни конкурс „Млади чувари српске народне културе“

Управни одбор Удружења „Чувари дела Вука Караџића” и Град Чачак објављују литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа „Млади чувари српске народне културе“.

Право учешћа на конкурсу имају сви ученици основних и средњих школа у земљи и иностранству који пишу на српском језику и ћирилици.

Конкурс се реализује за три узрасне категорије:

 • први циклус образовања – од првог до четвртог разреда ОШ;
 • други циклус образовања – од петог до осмог разреда ОШ;
 • трећи циклус образовања – средња школа.

У сва три циклуса (три узрасне категорије) стручни жири ће одабрати и наградити по три најсупешнија рада (укупно девет радова). Вредан књижни фонд за награде, уз дипломе, обезбеђује Град Чачак, као главни покровитељ манифестације. Награде ће бити уручене на свечаном програму „Млади чувари српске народне културе” у склопу обележавања Дана града Чачка.

Удружење задржава право да објављује најуспешније радове који буду пристигли на овај конкурс у електронском билтену „Млади чувари српске народне културе”, издањима Вукове задужбине из Београда и књижевним часописима за децу са којима Удружење сарађује.

УСЛОВИ КОНКУРСА:

 • радови се шаљу електронским путем, на имејл mladicuvari@gmail.com;
 • конкурс није анониман већ се испод рада уписују следећи подаци: име и презиме ученика, разред, одељење, школа, место, име и презиме предметног наставника или ментора;
 • радови треба да буду написани на српском језику и ћирилици, фонт TimesNew Roman 12, у пе-де-еф формату (PDF);
 • један ученик има право да учествује на конкурсу само са једним радом;
 • радови могу да буду поетски (песма, поема) или прозни (кратка прича до 5.000 карактера са размаком или есеј до 10.000 карактера са размаком);
 • рок за достављање радова је 24. новембар 2019. године; наставници/ментори треба да, заједно са ученицима, лекторишу радове будући да је правописна коректност једна од одлика које се вреднују.

ТЕМЕ ПО УЗРАСНИМ КАТЕГОРИЈАМА

ПРВИ ЦИКЛУС

 • Није Чачак рима за облачак
 • Питали смо и баке и деке за старе српске речи неке
 • Опустела села биће опет весела

ДРУГИ ЦИКЛУС

 • Стари предмет са тавана
 • Прича из мог краја
 • Вуче, словима смо твојим повезани са прецима својим

ТРЕЋИ ЦИКЛУС

 • „Једино љубав мирише на бесмртност, јер мирише на Бога.” (Свети ава Јустин Ћелијски / Преподобни отац Јустин Ћелијски, српски светитељ
 • „Тешко је стање када је на уснама светост, а у срцу безакоње и злоба.” (Свети Антоније Велики)
 • Минирај реч „издоминирај” – о туђицама у савременом српском језику

ПОЈАШЊЕЊА ТЕМА

ПРВИ ЦИКЛУС ‒ Иако су наслови тема уобличени као стихови, радови могу да буду и песнички и прозни. Услов је да буду написани самостално и да одражавају дечји доживљај и дечје погледе. Прва тема се односи на Чачак као град са дугом историјом и богатим културним наслеђем, као град који светли својом баштином. Идеја је да се пише о томе због чега се воли Чачак или о културним и/или историјским вредностима, свему ономе што би ученицима била метафора/симбол сунца насупрот облака, кише и мрака на које алудирамо речју „облачак”. Они који су рођени у Чачку могу да пишу због чега воле свој завичај и на шта су поносни, а они који нису из Чачка, могу да се упознају са вредностима овог града и да пишу о својим сазнањима или да на други начин одају пошту Чачку. У основи ове теме је неговање завичајности и родољубља. Друга тема би требало да подстакне ученике на размишљање о речима које су чули од старијих суграђана или рођака, а чије им је значење непознато, јер их њихова генерација не користи (архаизми и историзми). Радови могу да буду написани као књижевно дело (одабрана стара реч постаје мотив књижевног дела) или као писмени састав у којем се тумачи нека непозната реч и образлаже њено значење, уз субјективан однос аутора према самој речи или ономе што та реч означава. Трећа тема може да обухвати и описне и социјалне мотиве (опис села, размишљање о томе зашто су села опустела), али би поента требало да буде светла (који су то тренуци када села нису пуста и када оживе).

ДРУГИ ЦИКЛУС – Теме могу да буду обрађене као песме, кратке приче или писмени задаци. Прва тема би требало да у ученички стваралачки фокус стави неке предмете који више нису у употреби (нпр. преслица, мотовило, наћве, тоцило и сл.) и речју оживи некадашњи живот у Србији. Друга тема је потпуно отворена, може да се односи и на приче из прошлости и на приче из савременог живота, и на сеоски и на градски амбијент, може да буде везана за догађај или доживљај, а може и за личност (историјски познату или непознату), по слободном избору ученика. Трећа тема у књижевној или есејистичкој форми указује на важност језика и поштовање сопствених корена (традиционалне вредности).

ТРЕЋИ ЦИКЛУС – Дозвољена је жанровска разноликост: песме, поеме, кратке приче или есеји. Прве две теме могу да буду посвећене обележавању 800-годишњице аутокефалности СПЦ, односно да им се приступа као религиозним темама, али могу да се тумаче и као теме посвећене љубавним и социјално-критичким мотивима. Трећа тема је лингвистичка и она подразумева критички однос према туђицама у савременом српском језику.

Радови који на имејл mladicuvari@gmail.com буду стигли после наведеног рока и који не буду поштовали техничко упуство овог конкурса неће бити узети у разматрање.

Извор: Вукова задужбина

————————————————————————

Трећи Таблин конкурс за најлепшу божићну песму или цртеж

Интернет часопис за подстицање дечјег стваралаштва Табла расписује Трећи Таблин конкурс за најлепшу божићну песму или цртеж ученика основношколског узраста са јужнословенског говорног подручја.

1. Тема конкурса: Божић

2. Конкурс је отворен од 1. до 30. новембра 2019.

3. На конкурсу могу учествовати ученици основних школа широм света који пишу на једном од јужнословенских језика.

4. Сваки аутор може да пошаље по једну песму или један цртеж (или једну песму и један цртеж).

5. Литерарне радове слати на адресу е-поште konkursi@tabla.org.rs у Ворд документу на једном од стандарсних фонтова, величине 12, на једном од јужнословенских језика, најкасније до 30.11.2019. у 23:59:59. Немојте нам слати литерарне радове који су већ награђивани на другим конкурсима, јер их нећемо оцењивати.

6. Ликовне радове слати на адресу редакције Табле:
Часопис Табла
Љубомира Николића 17/26 (ПАК 701742)
18106 Ниш
Србија

Ликовни радови се раде искључиво на папирној подлози, а формат и техника су по слободном избору аутора.
Ликовни радови се шаљу искључиво у оригиналу (никако е-поштом као слика), с тим да датум на поштанском жигу коверте не може бити после 30.11.2019. године.

7. Подаци о аутору: име и презиме, разред, назив школе, место, држава, име педагога/ментора, број мобилног телефона или адреса е-поште педагога/ментора или родитеља.
За литерарне радове податке написати испод рада, а за ликовне на полеђини рада (читко штампаним словима или залепити етикету урађену на рачунару).

8. Радови ће бити подељени у две категорије:

Прва категорија:
Осмогодишње ОШ – од предшколаца до IV разреда
Деветогодишње ОШ – од I до V разреда

Друга категорија:
Осмогодишње ОШ – од V до VIII разреда.
Деветогодишње ОШ – од VI до IX разреда.

9. О радовима ће одлучивати стручни жири, који ће наградити најмање по три најбоља ликовна и литерарна рада из сваке категорије посебно.

10. Проглашење победника ће бити на Божић, 25. децембра 2019. године, а додела награда на Божић, 7. јануара 2020. године (25. децембра 2019. по Јулијанском календару).

Приспели радови се не враћају, а аутори су сагласни да се њихови радови могу објавити у Интернет часопису за подстицање дечјег стваралаштва Табла (www.tabla.org.rs или http://табла.срб).

Извор: Табла

————————————————————————

Четврти литерарни конкурс „Смешна прича“

Дечји културни центар расписује четврти литерарни конкурс „Смешна прича“ којим обележавамо 1. јануар, дан када је рођен  великан наше књижевности Бранко Ћопић. Литерарне радове на ову тему треба слати до  9. јануара 2020. године на адресу:

ДКЦБ, Таковска 8, 11000 Београд за „Смешну причу“ или на мејл vesna@dkcb.rs

Предвиђене су: прва награда, две друге и  три треће награде у две категорије (ђаци од 1. до 4. разреда и ђаци од 5. до 8. разреда). Председник жирија је Слободан Станишић, наш чувени књижевник за децу. Дипломе  ће бити додељене у уторак, 21. јануара 2020. године у 13.00 часова у Малој сали ДКЦБ-а. Списак победника ће бити објављен на сајту ДКЦБ-а. Свака прича треба ду буде послата као један атачмент и да садржи следеће информације: име и презиме ученика, разред који похађа, адресу школе, име ментора, његов мејл и број мобилног  телефона.

Извор: Дечји културни центар

————————————————————————

36. ликовни конкурс „Железница очима деце 2019“

Поштовани,

Имамо част да вас по 36. пут позовемо да учествујете на традиционалном ликовном конкурсу „Железница очима деце 2019“, у организацији “Железница Србије“ ад,  и даље под мотом да је железница један од симбола људских веза, сарадње и пријатељства. Мислимо да је потребно  инспирисати и сачувати бар део дечјих мисли везаних за њихов доживљај пруге, возова и људи на железници.

Са задовољством истичемо да је 35. ликовни конкурс „Железница очима деце 2018“ превазишао сва наша очекивања. Приспело је 5195 радова из 315 основних школa и радионица, 142 предшколске установе, вртића и забавишта.

Позивамо Вас да учествујете и на овогодишњем 36. конкурсу и најбоље радове доставите Железничком музеју најкасније до 15. новембра 2019. године.

У прилогу достављамо пропозиције Ликовног конкурса „Железница очима деце“.

Користимо прилику да препоручимо сарадњу са Железничким музејом.

За све информације можете се обратити на

ПРОПОЗИЦИЈЕ КОНКУРСА:

Назив Конкурса:

 • 36. ЛИКОВНИ КОНКУРС „ЖЕЛЕЗНИЦА ОЧИМА ДЕЦЕ 2019“

Организатори:

 • „Железнице Србије“ ад, у чијем саставу је Железнички музеј

Услови Конкурса:

 1. На Конкурсу могу да учествују искључиво радови деце узраста до 14 година.
 2. Mолимо ликовне педагоге да се придржавају правила конкурса и изаберу и доставе највише до 10 најбољих радова у предвиђеном року.
 3. Радови треба да буду урађени на папиру до величине блока бр. 5. (радове не треба додатно опремати).
 4. На сваки достављени рад на полеђини обавезно написати податке: име и презиме аутора, разред и одељење (годину рођења за предшколску децу), назив школе, место, адресу, телефон, и-мејл школе и име и презиме ликовног педагога.
 5. Достављени радови се не враћају.
 6. Железнички музеј у Београду преузима сва ауторска права на свим приспелим радовима и може их користити у оквиру реализације Конкурса плакат, каталог, позивницу итд.

Достављање радова:

– Конкурсне радове треба доставити Организаторима најкасније до 15. новембра 2019. године на адресу:

 • „ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ“ АД – ЖЕЛЕЗНИЧКИ МУЗЕЈ
  ЗА КОНКУРС
  11000 БЕОГРАД, Немањина 6

Резултати конкурса:

 • Жири 36. ликовног конкурса прегледаће све приспеле радове и одабрати најбоље. Само аутори најбољих радова биће благовремено обавештени телефоном.
  Сви остали учесници информације могу добити на телефон 011/3610-334.

Излагање радова са Конкурса:

 • Одабрани радови са овогодишњег Конкурса биће изложени у Галерији Железничког музеја у Београду од 16. децембра 2019. до 17. јануара 2020. године.

ОВО ЈЕ УЈЕДНО И ПОЗИВ ЗА ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ
У 
ПОНЕДЕЉАК  16. ДЕЦЕМБРА  2019. ГОДИНЕ У 12:00 САТИ

Информације: „Железнице Србије“ ад – Железнички музеј у Београду, Немањина 6, Телефон: 011/3610-334, веб страна: http://www.zeleznicesrbije.com/zeleznica-ocima-dece-2017/, и-мејл: aleksandar.pficer@srbrail.rs

Извор: Железнице Србије

————————————————————————

12. дечји ликовни конкурс „Зграда која сија и мом граду прија“

Почео је дванаести ДЕЧИЈИ ЛИКОВНИ КОНКУРС под називом „Зграда која сија и мом граду прија“.

Конкурс је отворен од петка, 25. октобра 2019. године, а у конкурсу учествују сви радови који стигну на адресу ЈП „Градско стамбено“ Београд до понедељка, 25. новембра 2019. године, до 15:00 часова.

Право чешћа имају сви ученици четвртог разреда основних школа са следећих десет београдских општина на којима ЈП „ Градско стамбено“ пружа своје услуге: Стари град, Палилула, Савски венац, Звездара, Врачар, Вождовац, Чукарица, Нови Београд, Земун и Раковица.

Тема конкурса: „Зграда која сија и мом граду прија“

Желимо да подстакнемо ученике да нам са свог становишта дочарају лепоту београдских зграда, чији изглед у великој мери зависи од самих станара. Подизање свести малишана о значају ове теме, доприноси бољем и лепшем изгледу Београда у будућности.

Формат: Радове треба израдити на папиру димензија 40 x 29 центиметра (блок бр. 5)

Дозвољене технике: бојице, фломастери, темпера, акварел, гваш и пастел или комбинацијом поменутих техника.

Начин пријављивања: Слање радова на конкурс врши се директно на писарницу нашег предузећа. Радови се достављају у коверти са назнаком ЗА ДЕЧИЈИ ЛИКОВНИ КОНКУРС „Зграда која сија и мом граду прија“, ЈП „ГРАДСКО СТАМБЕНО“ Београд, Данијелова 33, 11000 Београд.

На полеђини сваког рада обавезно навести следеће податке:
1. име и презиме аутора,
2. назив школе, разред и одељење,
3. име и презиме једног родитеља или учитеља/ице и контакт телефон.

Напомена: Радови без тражених података не могу учествовати у конкурсу.

За сваки предати рад, писарница ће издати јединствени број под којим је заведена предаја.

Радови се могу предати и у школи, уколико иста организује групну предају радова на писарницу нашег предузећа.

Ограничења: Један аутор на конкурс може послати највише један рад.

Одабир победника: Од свих благовремено пристиглих радова, комисија ће направити селекцију од 50 најбољих. Ови радови ће бити изложени на интернет ФБ (FACEBOOK) страни ЈП „Градско стамбено“, на којој ће посетиоцима бити омогућено електронско гласање. Са једног ФБ профила, гласање ће бити могуће само једном. Један лајк=један глас!

Уколико се утврди било какво нерегуларно добијање гласова, рад који је на тај начин стекао подршку, биће дисфалификован. Гласање траје од 29. новембра од 12 часова, до понедељка 09. децембра 2019. године до 12 часова.

Дванест најбољих радова биће презентовани на ФБ страници предузећа 09. децембра 2019. године, после 16 часова.

Они ће бити публиковани у форми календара ЈП „Градско стамбено“ Београд за 2020. годину, а аутори ће, поред предвиђених награда, добити и неколико примерака календара одмах по завршетку штампе.

Прво тројепласираних чекају вредне техничке и уметничке награде!

Школа која пошаље највећи број радова, биће награђена за свој ангажман – добиће на поклон белу магнетну таблу формата 180 пута 120 cm, као и пратећи сет маркера и опреме за одржавање исте, такође и велики уметнички сет од 111 делова за ликовни кабинет.

Одељење победника добија на поклон биоскопске карте за заједнички одлазак на биоскопску пројекцију узрасно одговарајућег филма.

Јавно предузеће „Градско стамбено“ Београд, као посебну групу учесника, ове године позива на учешће ученике сликарских школа у Београду, узраста од 9 до 10 година.

Из ове категорије бираће се 25 радова за такмичарски део конкурса. Они ће такође бити изложени на овој ФБ страни, на којој ће посетиоцима бити омогућено електронско гласање, према наведеним условима и у задатим временским оквирима.

Од поменутих 25, бираће се један победнички рад, који ће бити публикован на првој страни календара нашег предузећа за следећу годину.

Победник из ове категорије такође ће бити награђен вредним техничким и уметничким наградама.

Проглашење победника и изложба радова: Свечана додела награда и отварање изложбе награђених радова одржаће се у жутом салону Скупштине града Београда средином децембра. Свакако, о свим детаљима доделе ће сви бити директно и благовремено обавештени. Догађају ће присуствовати сви аутори радова чији радови красе календар за 2020 годину уз пратиоце (родитеље, старатеље), представници ЈП „Градско стамбено“ Београд, као и новинари београдских медија. Скуп ће отворити представници нашег предузећа, потом следи додела награда, а затим ће уследити званично отварање изложбе уз пригодан коктел. Изложбу чине тринест награђених радова.

Напомена: Примљени радови се не враћају, а организатор конкурса задржава право да их искористи као илустрације у својим публикацијама и рекламним материјалима, а без накнаде ауторима.

————————————————————————

Јавни позив за учешће на међународном квиз такмичењу „Немањићи“

Поводом 800 година самосталности Српске Православне Цркве, Фондација “Мир Божији” позива школе, православне цркве, удружења и организације да се пријаве за учешће на међународном квиз такмичењу „НЕМАЊИЋИ“.

Такмичење ће се одржати почетком децембра 2019. године, а полуфинале и супер финале почетком 2020. године у Београду. Права учешћа имају екипе из Републике Србије, Републике Српске, региона, те српске дијаспоре из Европе, Америке, Аустралије, Канаде, Азије и Африке. Екипе броје три члана (узраста од 10 до 15 година).

Пријаве трају до краја октобра 2019. године. Пријаву можете извршити путем обрасца на линку испод текста,

ОБРАЗАЦ ЗА ПРИЈАВУ

Најуспешније екипе, њихове наставнике или друга одговорна лица очекују признања, медаље и вредне награде.

Документацију пројекта можете преузети у пдф формату на линковима испод.

ЈАВНИ ПОЗИВ

ПРОПОЗИЦИЈЕ

О ПРОЈЕКТУ

ОПИС ПРОЈЕКТА

АКТУЕЛНОСТИ

ПИТАЊА И ОДГОВОРИ ЗА КВИЗ

Извор: Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

————————————————————————

Међународни конкурс „СТРИП – КАИШ 2019“

Дечји култруни центар Београд расписује Међународни конкурс „СТРИП – КАИШ 2019″. На конкурсу могу учествовати појединци, школе, дечји ликовни атељеи, дечји културни центри и сличне дечје установе и асоцијације из целог света.

 • Право учешћа имају деца и млади од 5 до 18 година.
 • Избор теме је слободан
 • Техника рада је потпуно слободана
 • Потребно је испунити форму стрипа – каиша
 • Радови не смеју бити опремљени, нити урамљени
 • Формат радова је слободан
 • Индивидуални учесници могу да пошаљу до три рада у различитим ликовним техникама, а установе и асоцијације до 30 радова различитих аутора

Радови морају бити оригинални и рађени самостално, настали у 2018. или 2019. години. Приспели радови се неће враћати. Рок за приспеће радова је до 9. децембара 2019. године.

Радове слати на адресу:

Дечји културни центар Београд, Таковска 8, 11 000 Београд, Србија

Стручни жири ће одабрати радове за излагање и доделити награде у појединачној и групној конкуренцији, у четири старосне категорије. Жири ће доделити и већи број похвала. Биће додељена посебна признања ликовним педагозима за иновативне методичке приступе  у неговању и развијању дечјег ликовног стваралаштва, као и у неговању стрип стваралаштва.

Потребно је на полеђини сваког послатог рада читко попунити и залепити формулар:

Извор: Дечји културни центар

————————————————————————

13. фестивал науке – Наградни конкурс „Мој откачени, свемирски, новогодишњи украс“

Фестивал науке се приближава и време је за наш традиционални конкурс. Инспирисан годишњицом мисије „Аполо 11“, стручни жири 13. ФЕСТИВАЛА НАУКЕ одлучио је да вас, драги другари, кроз НАГРАДНИ КОНКУРС на тему „Мој откачени, свемирски, новогодишњи украс”, води на пут у свемир.
Како би изгледале ваше летелице за тај величанствени пут, другари које бисте упознали, храна, цео свемир? Све су то питања на која можемо одговорити у овој нашој забавној авантури, кроз прављење украса за новогодишњу јелку, коју ћемо добро чувати, јер ко зна можда неки мали марсовац пожели да слети на земљу и однесе је. Без сумње знамо да ће то бити најинтересантнија јелка у целом граду, а и шире .
Зато другари, пустите машти на вољу и осмислите нешто потпуно иновативно и фантастично. Верујемо да ви то можете, јер ВИ СТЕ СВЕТ, А НЕБО НИЈЕ ГРАНИЦА!

Извор: Фејсбук страна Фестивал науке

————————————————————————

10. литерарни конкурс „Радовићев венац“

Дечији културни центар Ниш расписује 10. литерарни конкурс „Радовићев венац“.

Пропозиције конкурса

ТРАЈАЊЕ КОНКУРСА: Конкурс је отворен од 01.10.2019. год. до 31.10.2019. год. На конкурсу учествују сви радови који стигну на адресу: Дечији културни центар Ниш, улица IX Бригаде 10 и на мејл Дечијег културног центра: decijicentarucairu@gmail.com

УЧЕСНИЦИ КОНКУРСА: Ученици од првог до осмог разреда основних школа.

ТЕМА ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА: „ДА ЛИ МИ ВЕРУЈЕТЕ

НАЧИН ПРИЈАВЉИВАЊА: Приликом слања радова (фонт „Times new roman“, величине 12), потребно је навести следеће:

 • За литерарни конкурс Радовићев венац – на тему: „ДА ЛИ МИ ВЕРУЈЕТЕ“ (У НАСЛОВУ УЗ ТЕМУ ОБАВЕЗНО НАВЕСТИ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ АУТРОРА ТЕКСТА, НАЗИВ ШКОЛЕ, РАЗРЕД И ОДЕЉЕЊЕ;
 • Име и презиме аутора текста и ментора;
 • Контакт телефони и аутора текста и ментора.

НАПОМЕНА: Радови без тражених података не могу учествовати у конкурсу.

Приспели радови ученика биће подељени у три категорије:

I КАТЕГОРИЈА: Радови ученика I, II, III разреда основне школе;

II КАТЕГОРИЈА: Радови ученика IV, V, VI разреда основне школе;

III КАТЕГОРИЈА: Радови ученика VII, VIII разреда основне школе.

ОДАБИР РАДОВА: Пристигли радови биће прослеђени члановима жирија. Чланови жирија биће песници за децу, филолози и стручни сарадници. Жири ће направити селекцију дечијих радова по наведеним категоријама.

29.11.2019. год. у Дечијем културном центру биће додела захвалница ученицима награђених радова и њиховим менторима.

Награђени радови и радови које жири буде изабрао наћи ће се у зборнику Радовићев венац, који ће бити штампан по завршетку конкурса.

ДИРЕКТОР
Сандра Петковић

————————————————————————

Конкурс за најлепшу песму о пауку и пауковој мрежи

Поштовани љубитељи природе, поводом обележавања „Дана паукова“ 2019. године, отварамо Први дечији песнички конкурс о овим необичним животињама. Желимо да подстакнемо позитиван став према њима и да их учинимо популарнијим него што јесу. Најлепше песме биће прочитане на манифестацији 16.11.2019. године у Покрајинском заводу за заштиту природе у Новом Саду, а аутори ће бити награђени.

Услови конкурса су следећи:

* Конкурс је отворен од 15. септембра до 15. октобра 2019. године.
* Право да конкуришу имају ученици свих разреда основне школе.
* Сваки аутор може да пошаље само једну своју песму.
* Радови морају садржати следеће податке како би при оцењивању могли бити сврстани у одговарајућу категорију нижих или виших разреда: име и презиме, разред, улица и број, место становања.
* Песме се шаљу искључиво електронски у Word документу на имејл адресу paukovisrbije@gmail.com
Трочлани жири, у саставу Љиљана Маширевић, Дина Заварко и Леа Радловачки, донеће одлуку о најлепшим песмама 15 дана након затварања конкурса. Имена награђених аутора и њихови радови биће објављени на web страници www.paukovisrbije.com као и на facebook страници удружења. Победнике ћемо додатно контактирати и електронским путем.
За све додатне информације и недоумице слободно се обратите Удружењу „Паукови Србије“ на имејл paukovisrbije@gmail.com
Срећно свима!

Председник УО удружења
Гордана Грбић

Извор: Паукови Србије

————————————————————————

Дечји литерарни конкурс „Свет је округао, а не коцкаст“

Драга децо,
Налазите се на самом почетку школске године, новог разреда и нових лекција. У свим атласима и уџбеницима јасно стоји да је свет округао. Међутим, уместо да га истражујемо док се окреће, ми га откривамо кроз коцкасте екране телефона, компјутера и телевизора. Некако нам чак и обична реч буде занимљивија ако је прочитамо на малом екрану. Прстићи су нам постали бриткији од језика. Да ли баш мора тако?
Занимљив, бучан и шаренолик свет Интернета и телевизије заиста уме да изгледа занимљивије и лепше од стварног света који нас окружује и у коме живимо. Ипак, то је само варка. Прави свет је онај у коме пешачите до своје школе, у ком решавате домаће задатке, смејете се на игралишту са друговима и другарицама. Ево прилике да покажете шта је то на овом округлом свету што вас чини срећним, што вас радује и оплемењује. Овај конкурс је шанса за стварни свет, хоћемо да му покажемо колико је важан, да нисмо заборавили да уживамо на његовом сунцу, у разноликим опојним мирисима његове ливаде у зујању пчела и поју птица. Зато нећемо игрице, хоћемо игре, хоћемо праве, а не виртуелне пријатеље. Овај конкурс је могућност да изразите свој став о свим чудима технологије која нас окружују. Не заборавите да је свет највеће чудо, само га треба волети и чувати.

Општи услови конкурса
Тема конкурса је другачија него претходне и верујемо да представља изазов коме ћете се радо одазвати. С нестрпљењем чекамо да нам објасните због чега је вама занимљивије у округлом свету, него у коцкастом.

Ученици ће бити бодовани у три категорије:

I категорија – (млађи основци – од 1. до 4. разреда)
II категорија – (старији основци – од 5. до 8. разреда)
III категорија – (средњошколци – од 1. до 4. разреда)

Право учешћа имају сва деца – ученици основних школа из Србије, Црне Горе, Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине.
Сваки рад треба да садржи: име и презиме ученика, узраст, име школе, адресу становања као и име ментора (то може бити родитељ, учитељ или наставник).
Слањем ваших радова прихватате да ваши радови буду објављени на сајту МојеДете у оквиру категорије Деца за децу, чиме се одричете ауторског права и хонорара.
Поред ових података можете нам послати кратку биографију детета у неколико реченица.
Наша препорука би била да користите Times New Roman font 12, али није грешка уколико изберете и неки други фонт. Можете нам слати ваше радове у форми поезије или прозе.
Један ученик може послати највише један рад.
Сви пристигли литерарни радови морају бити ауторска дела (не смеју бити преузети са интернета или неког другог извора).
Рок за достављање радова је: 31. октобар 2019. године до поноћи.
Неблаговремене радове нећемо узимати у обзир.

Награде
Најбоље у категоријама наградићемо ситним школским прибором, дипломама, похвалама и књигама које ће у ову сврху даривати Креативни центар.
Жири ће доделити: прву, другу и трећу награду у свим категоријама.

Слање литерарних радова
Своје радове нам шаљите на е-маил: kreativci@mojedete.info са назнаком за конкурс „Свет је округао, а не коцкаст“, а ми ћемо их са задовољством вредновати и објавити.

Напомена
Наравно, осим песама и писмених састава на задату тему, и даље можете слати радове друге садржине у оквиру сталног литерарног конкурса под називом “Подели дар”, а ми ћемо их са задовољством објављивати у оквиру категорије ДЕЦА ЗА ДЕЦУ као што смо то и до сада радили.

Срдачно, ваш админ тим

Извор: Моје дете

————————————————————————

Конкурс „Школски зелени пресс 2019“

Еколошко удружење грађана „Зелено питање“ и часопис „Чувари равнице“, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије позивају основне школе да се укључе у конкурс „Школски зелени пресс 2019“!
Овим путем позивамо директоре основних школа, учитељице, учитеље, наставнице и наставнике да се са својим ученицима укључе у пројекат „Школски зелени пресс“ путем слања чланака и фотографија до 30. октобра 2019.
Циљ „Школског зеленог пресса“ је да се ученици укључе у препознавање добрих и лоших примера заштите животне средине у школи, око школе, у свом месту становања, у околини места становања и њихова презентација путем чланака (текста) и фотографије.
Циљ „Школског зеленог пресса“ је презентација радова на школској огласној табли, у школском информатору, на интернет презентацији школе а најбољи, најзанимљивији, најдуховитији, најкреативнији радови ће се публиковати у дечијем еколошком часопису „Чувари равнице“ и на сајту www.cuvariravnice.org.rs.
У програму „Школски зелени пресс“ награђују се најбољи чланак (до 250 речи) и фото есеј (серија фотографија) у четири старосне категорије ученика (1-2 разред, 3-4 разред, 5-6 разред, 7-8 разред). Радови могу битни групни (три члана) и појединачни – што треба навести у пријави.
Детаљне информације о пројекту можете прочитати у часопису „Чувари равнице“, на интернет страници www.cuvariravnice.org.rs и упитом на мејл skolskizelenipress@gmail.com да вам се пошаљу подаци о пројекту.

Правила за припрему радова
Шта је еколошки чланак?
Циљ чланка је да се промовише и укаже на:
– знање о животној средини,
– активно учешће
– позитиван приступ
– позитивне примере
– негативне примере
– могућа решења
Чланак се пише кратко и јасно, а једна страница би била идеална.
У оквиру програма „Школски зелени пресс“ чланак не сме да садржи више од 250 речи и може садржати илустрације, графиконе и фотографије као илустрацију. Извор свих илустрација које нису оригиналне мора бити наведен.
Препоручује се да наслов чланка не буде дугачак.
Чланак мора бити написан на бази података, а тема јасно везана за животну средину.
Чланак може да буде написан и у облику интервјуа.
Чланак мора бити послат електронски у WORD-у са пратећим фотографијама, а према смерницама за фотографије.

Како да пишете?
Циљ новинара (и чланка) је да буде читан. Стога је задатак „ШКОЛСКИХ ЗЕЛЕНИХ НОВИНАРА“ да увере читаоца да прочита чланак од почетка до краја. Читаоце треба водити кроз текст и на крају га треба оставити с позитивним осећањем због информација које су у њему пронашли.
У школи ученици стичу навику писања за учитеље и нставнике којима је посао да прочитају састав или рад у целини пре него што га оцене – али када се пише за читаоце новина (или неког другог медија) мора се пронаћи начин како да им се привуче пажња, јер они нису плаћени да читају чланке.
ВАЖНО! Новинарски чланак није исто као и састав из српског језика!
Зато новинари имају властите методе помоћу којих привлаче пажњу читалаца. Када се пише чланак треба мислити на своје будуће читаоце. Новинару је, након истраживања неке теме материја постала врло позната, али многи читаоци се први пут сусрећу са том тематиком. Зато треба пронаћи све појмове, особе или места која нису представљена те их треба разјаснити.
– Треба бити јасан и користити кратке, једноставне и прецизне речи
– Наслов треба да буде кратак, занимљив, смешан или провокативан како би привукао пажњу читалаца
– Кључна порука увек мора бити на почетку чланка
– Прва реченица не треба да садржи више од 25 речи и треба да покрива сва питања: „ко, шта, где, када, зашто и како“
– Ако текст пишете латиницом ОБАВЕЗНО слова ћ, ч, џ, ж, ш… куцајте са квачицом
– Знаци интерпукције иду увек уз последње слово речи без размака. После знака интерпукције следи размак…
књига, најбољи пријатељ – ПРАВИЛНО,
књига , најбољи пријатељ – НЕПРАВИЛНО
– Не треба превише користити стручне речи, научну или техничку терминологију, јер нису сви упознати са стручним називима
– Треба избегавати превелику употребу бројева: треба изабрати само најзначајније, више користити проценте, а не апсолутне бројеве јер их је лакше упоредити
– НЕМОЈТЕ СЛАТИ РАДОВЕ У PDF-у
– НЕМОЈТЕ ФОТОГРАФИЈЕ И ИЛУСТРАЦИЈЕ УБАЦИВАТИ У ТЕКСТ ВЕЋ ИХ ШАЉИТЕ ОДВОЈЕНО!
Пишите у кратким реченицама!

Како да фотографишете?
Слика говори хиљаду речи!
Дугачки описи ће чланак чинити тешко читљивим, па зато ће га свака фотографија учинити атрактивнијим и занимљивијим. Уколико се покушава некоме описати појава коју никада пре није видео, биће пуно лакше уз фотографију.
Могуће је пријавити и серију фотографија (фото есеј). Фотографије морају да прикажу тему везану за животну средину и морају бити квалитетне.
Пријава фотографија мора да има наслов, као и кратак текст не дужи од 50 речи који објашњава фотографије на новинарски начин (ко, шта, где, зашто, када и како).

Важно за фотографије!
Фотографије морају бити у адекватном квалитету (резолуцији) за штампање – што се много разликује од фотографија за компјутерску презентацију) и интернет (друштвене мреже).
То значи да када желите да проверите квалитет фотографије:
– кликните на фотографију
– десним кликом отварате падајући мени и у дну менија кликнете на PROPERTIES
– када вам се отвори PROPERTIES погледајте под SIZE, величина која ту пише требала би да буде најмање 500 kb – најбоље је да величина буде 1 mb или више
Фотографије се морају послати електронски у jpg, png или tif формату, а идеално је да су са резолуцијом не мањом од 300 тачака.

Пратећи подаци уз сваки рад
НАЗИВ РАДА
ВРСТА РАДА (појединачни или групни)
КАТЕГОРИЈА РАДА (1-2, 3-4, 5-6 или 7-8 разред)
ФОРМА РАДА (чланак са фотографијама или фото есеј)
ПОДАЦИ О АУТОРУ/АУТОРИМА (име и презиме, датум рођења, разред)
ПОДАЦИ О ШКОЛИ (име, адреса, контакт телефон, контакт мејл)
ПОДАЦИ О МЕНТОРУ (име и презиме, контакт телефон, контакт мејл)
Име фајла са радом назвати именом рада!
Радове слати искључиво на мејл адресу skolskizelenipress@gmail.com на коју можете слати и питања у вези евентуалних нејасноћа.

Пожељно је да уз рад пошаљете и неколико фотографија своје школе!

Пратите нас преко интернет странице www.cuvariravnice.org.rs

Пријатељи „Школског зеленог пресс-а“ И „Чувара равнице“
Дечија еколошка емисија „Питам се, питам се“ РТВ Војводина – пратите на www.rtv.rs одложено гледање
Интернет страница за децу www.kerefeke.org.rs

Извор: www.kerefeke.org.rs

——————————————————————————————————

Ликовни и литерарни конкурс „Доста су свету једне Шумарице 2019“

Спомен-парк „Крагујевачки октобар“ у Крагујевцу расписује литерарни и ликовни конкурс за ученике основних и средњих школа Србије и окружења на тему:
„Наш пад се претворио у лет.“
Александар Шурбатовић

Облик литерарне и ликовне обраде по слободном избору.

Жири за литерарне радове доделиће девет новчаних награда: прву, другу и трећу за ученике основних школа од 1. до 4. разреда; прву, другу и трећу за ученике основних школа од 5. до 8. разреда и прву, другу и трећу за ученике средњих школа.

Жири за ликовне радове доделиће девет новчаних награда: прву, другу и трећу за ученике основних школа од 1. до 4. разреда, прву, другу и трећу за ученике основних школа од 5. до 8. разреда и прву, другу и трећу за ученике средњих школа. Том прилико биће изабрана и школа са највећим бројем квалитетних радова и њој ће бити организована изложба у Музеју „21. октобар“ 13. децембра 2019. године.

Награде: прва – 12 000; друга – 10 000; трећа – 8 000 динара

Награде ученицима биће уручене на уметничкој манифестацији „Доста су свету једне Шумарице“, 22. новембра 2019. године у Музеју ” 21. октобар” у Крагујевцу.

Ликовне радове слати поштом на адресу:
Спомен – парк „Крагујевачки октобар“ (за конкурс)
34000 Крагујевац
Кружни пут Десанкин венац бб

Литерарне радове, обавезно откуцане, не дуже од 3.500 карактера, Times New Roman 12, слати на e-mail: biblioteka@spomenpark.rs и kustos.pedagog@spomenpark.rs.

Сви радови морају бити потписани пуним именом, презименом и разредом ученика, затим називом, адресом, телефоном школе и именом и презименом предметног наставника и достављени до 1. новембра 2019. године.

Контакт тел. 034/ 335- 607
e-mail: biblioteka@spomenpark.rs
www.spomenpark.rs

——————————————————————————————————

Конкурс „За мене више дилема не постоји, од енергије су најбољи обновљиви извори“

НВО „Оаза знања“ за промоцију природних наука и књижевности расписује међународни конкурс под називом: „За мене више дилема не постоји, од енергије су најбољи обновљиви извори“.

Као што знамо све што нас окружује заснива се на коришћењу енергије, али енергије нема у изобиљу! Почеле су се јављати енергетске кризе и зато се инсистира на штедњи енергије и могућности коришћења обновљивих извора енергије. Ми овим конкурсом желимо промовисати и подстицати коришћење обновљивих извора енергије.

Конкурс је намијењен основцима, средњошколцима и њиховим наставницима као и свима који на неки начин желе промовисати обновљиве изворе енергије.

Теме конкурса су:
1. Сунце, вода, вјетар као извори енергије будућности.
2. Штедња енергије.

Учесници могу слати радове у неколико категорија:
1. Литерарни радови: есеј, реферат, пјесма, прича… Радове писати искључиво у ворд документу (у облику „rad.doc“ или „rad.docx“). Радове не шаљите у PDF или у неком другом формату.
2. Ликовни радови: Дајте машти на вољу и нацртајте нешто на тему обновљивих извора енергије; фотографију Вашег рада послати на маил, а уколико будете изабрани исти рад Вам можемо тражити да нам га пошаљете или донесете, све у договору са Вама.
3. Компјутерски цртежи: Креирајте радове на дате теме и пошаљите у jpg или png формату на маил.
4. Макете и модели: Креирајте модел ветрењаче, соларног поља, еко села, еко града, куће школе, сунца, потока, капи воде…. Фотографију урађене макете или модела пошаљите нам на маил. Уколико будете изабрани исти рад Вам можемо тражити за презентацију све у договору са Вама.
5. Постери, пано радови, интерактивне књиге, флајере, брошуре: Креирати по вашој вољи и жељи на задате теме и послату у облику .pdf, .jpeg или фотографију постера, паноа или књиге пошаљите нам на маил.
6. Наставничке активности: Драги наставници пошаљите нам ваше презентације, радионице, продукте са часова… на мејл. Формати за слање могу бити .doc, .docx, .ppt, .pdf, линк.

Препозиције слања у свим категоријама:
Као што је назначено у категоријама одређени формат рада послати у прилогу, а у тексту мејла написати следеће:
Тема рада:
Категорија:
Аутор рада:
Школа коју аутор похађа / у којој аутор ради:
Мјесто и држава аутора:
Име ментор (уколико је рад рађен под менторством):
Кратак опис послатог прилога:
Мејл на којем можете слати радове и добити разне информације је  oazaekoradova@gmail.com
Самим слањем радова на наш конкурс прихватате услове конкурса:

Организација има право да изабере радове који су по комисији најбољи, уз договор са Вама може да мијења ваше радове, користи Ваше радове за јавно представљање.
Изабрани радови биће објављени у јединственом зборнику радова.
Аутори изабраних радова и њихови ментори (уколико раде под менторством) имају право да добију захвалнице за учешће и дају предлоге за креирање зборника и презентовање на манифестацији.
Крај конкурса је 24. септембра 2019, а резултати истог ће бити објављени до 27. септембра 2019.

Извор: Оаза знања

——————————————————————————————————

Дисово злаћано перо

Књижевни клуб ДИС и Културни центар из Бачке Паланке расписују, девети по реду, међународни Конкурс за најбољу љубавну песму за награду ДИСОВО ЗЛАЋАНО ПЕРО.

Услови конкурса:

Један аутор може послати највише 3 песме.
Песме се шаљу у 3 примерка.
Конкурс има три категорије:

 • прва је ученици од првог до четвртог разреда основне школе,
 • друга од петог до осмог разреда основне школе,
 • и трећа пунолетни аутори.
  Песме морају бити необјављене.
  Песма не сме бити дужа од 28 реда.
  Радове слати под шифром са решењем шифре у посебној коверти.
  Један аутор може да учествује само са једном шифром.
  Конкурс је отворен од 01. маја до 30. јуна сваке године.
  Додела награда 2.8.2019. године у петак у 19 часова
  у Галерији Културног центра, Бачка Паланка.

Песме слати на адресу:

КЊИЖЕВНИ КЛУБ ДИС
За књижевни конкурс:
Трг братства и јединства 21
21400 Бачка Паланка

Извор: Конкурси региона

——————————————————————————————————

Литерарни конкурс „Рашин шешир“

——————————————————————————————————

Трећи литерарни конкурс „Лето без бриге, проведи крај књиге”

Поводом 24. маја, Дана словенске писмености и културе, а у сусрет распусту Друштво школских библиотекара Србије расписује Трећи наградни литерарни конкурс намењен ученицима основних и средњих школа са циљем да мотивише ученике да читају и бележе своје утиске као препоруке о прочитаној књизи

Лето без бриге, проведи крај књиге 2019.

са темом

Са омиљеним ликом из романа, никада нисам сам/сама

Конкурс се расписује у три категорије:

 1. За ученике од I до IV разреда
 2. За ученике од V до VIII разреда
 3. За ученике средњих школа

Најбољи радови у свакој од категорије биће проглашени посебно.

Услови конкурса:

 • Сви радови морају садржати следеће податке: име, презиме, разред и одељење ученика, назив и адресу школе, име и презиме предметног наставника, контакт телефон и мејл адресу школе, име школског библиотекара.
 • Један ученик може да учествује са већим бројем радова.
 • Број радова из једне школе није ограничен.
 • Радове слати у електронској форми, ћириличним писмом, на адресу: dsbskovcezic@gmail.com

КОНКУРС ЈЕ ОТВОРЕН  ДО 30. 9. 2019. ГОДИНЕ.

 • Радови ће бити шифрирани, а потом прегледани.
 • Стручни жири донеће одлуку о најбољим радовима.
 • Најбољи радови биће објављени на сајту Друштва.
 • Датум и место доделе награда: књига и диплома, биће објављени на сајту и Фејсбук страни Друштва у новембру текуће године.
 • Библиотекари школа чији ученици освоје прва места добиће бесплатну чланарину за 2020. годину.

Текст конкурса можете преузети овде.

——————————————————————————————————

Литерарни конкурс у част Раду Драинцу

Народна библиотека „Рака Драинац“ Блаце под покровитељством СО Блаце расписује литерарни конкурс у част Раду Драинцу са циљем да се сачува и негује културно-историјска баштина средине у којој је рођен песник Раде Драинац.

Теме
1.“Путовање“
2. „Човек пева“
3. „Есеј о Раду Драинцу“

Услови конкурса
1.“Путовање“ право учешћа имају ученици основних школа.
2. „Човек пева“ право учешћа имају ученици средњих школа.
3. „Есеј о Раду Драинцу“ право учешћа имају сви заинтересовани старији од 18. година.

Радови треба да буду написани у Word документу на једном од стандардних фонтова.
Радови се потписују шифром. Решење шифре се доставља у посебном документу. Подаци о аутору за разрешење шифре: шифра, име и презиме, разред, назив школе (ако је ђак), адресу, место, датум рођења, контакт телефон и адреса е-поште.

Сви радови који не испуњавају неки од услова конкурса неће бити оцењивани.
Пристигли радови се не враћају, а аутори су сагласни да њихове радове Народна библиотека “Рака Драинац” може публиковати.

Награде

„Путовање“
I награда – таблет уређај
II награда – књига
III награда – књига

„Човек пева“
I награда – таблет уређај
II награда – књига
III награда – књига

„Есеј о Раду Драинцу“
I награда – лаптоп рачунар
II награда – књига
III награда – књига

Конкурс се расписује од 23.05.2019. године и трајаће до 11.09.2019. године.
Радове обавезно слати електронски са назнаком за Литерарни конкурс на е-адресу: konkurs.drainac@gmail.com

За све информације обратите се на телефон 027371674 или е-маил: konkurs.drainac@gmail.com

——————————————————————————————————

17. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА


Рок за слање радова: до 15. августа 2019.
Адреса за слање радова:
СКЦ, Срећна Галерија
САЛОН СТРИПА
Краља Милана 48
11000 Београд, Србија

Пропозиције за учеснике:
• Право учешћа имају аутори свих узраста.
• Кандидат шаље рад на конкурс поштом – обичном пошиљком (рад ће бити прихваћен и у случају да га кандидат лично донесе)
• Рад треба да буде у доброј копији (или оригиналу), обима од 1 до 4 табле, А3 или А4 формата.
• Рад може бити дело више аутора (цртач, сценариста, колориста), с тим да цртач не може поднети на конкурс више од једног рада.
• Рад може бити претходно објављиван.
• Тема, жанр и ауторски приступ нису задати конкурсом.
• Не искључује се могућност прихватања рада са стрип тематиком у другим медијима (рељеф, скулптура, инсталација, објекат…)
• Текст у стрипу може бити на српском или енглеском језику као и на језицима са бившег српскохрватског односно хрватскосрпског говорног подручја.
• Уз рад је обавезно послати (на рачунару или читко, штампаним словима, попуњену) ПРИЈАВУ НА КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2019. која се може преузети ОВДЕ или добити у СКЦ-у приликом предавања радова на конкурс.
• Сваку таблу рада на полеђини означити редним бројем (пример: 1/4, 2/4, 3/4, 4/4)
• Радови ће бити жирирани за званичне награде, награде пријатеља Салона и изложбу најуспелијих радова.
(Радови који пропагирају расну, верску, националну, политичку, личну, као и друге видове нетрпељивости; изражавају мржњу, вређање, псовањем или на други начин, омаловажавају личности, организације, ствари и појмове; имају за циљ пропаганду делатности и идеологија правних лица, организација, удружења, покрета, терористичких и екстремистичких организација; као и радови порнографске садржине, неће се узимати у разматрање)

Награде:
• GRAND PRIX САЛОНА (укључује новчани износ од 1000 евра)
• Награда за најбоље остварење у домену класичног стрип језика
• Награда за најбоље остварење у домену алтернативног стрип језика
• Награда за најбољи сценарио (идеју)
• Награда за најбољи цртеж
• Специјална награда жирија за иновацију

Такмичари до 15 година старости:

• МЛАДИ ЛАВ (најбољи рад у категорији)
• Специјална награда жирија за најбољу идеју
• Специјална награда жирија за зрео и маштовит израз
• Специјална награда жирија за најмлађег аутора

Награде пријатеља Салона

Додатне информације:
www.salonstripaskc.rs
www.facebook.com/comicsfest
e-mail: salonstripaskc@gmail.com
тел: 011/ 360 20 44

линк за преузимање пријаве:

ПРИЈАВА НА КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2019

——————————————————————————————————

Четврти литерари конкурс „Златни лептир“

Дечји културни центар Београд Вас позива да  учествујете на Четвртом литерарном конкурсу „Златни лептир“ којим обележавамо  рођендан наше велике песникиње Десанке Максимовић. Тема конкурса је „Природа је мој свет“. Председник жириjа је наш познати књижевник Слободан Станишић.

Конкурс је отворен  до 12.05.2019. године.

Додела награда одржаће се у понедељак, 20. маја у 13.00 у Малој сали Таковска 8.

Песме слати на мејл vesna@dkcb.rs.

Свака песма треба да буде послата као један атачмент који  мора да садржи: име и разред  учесника, адресу  школе коју похађа, мејл на који ћемо слати резултате и контакт телефон ментора.

Извор: Дечји културни центар

——————————————————————————————————

Трећи фото и литерарни конкурс „Мој љубимац“

Основци! Средњошколци! Фотографишите своје љубимце и пишите песме о њима!

Конкурс је отворен до 6. јуна 2019. године.

Фотографије слати путем линка на мејл mojljubimac.dkcb@gmail.com.

Песме слати на мејл vesna@dkcb.rs . Свака песма треба да буде послата као један прилог који садржи податке: име и презиме ученика, разред, адресу школе, име ментора, као и мејл адресу и број мобилног телефона на које треба слати резултате. На facebook страни ДКЦБ-а гласајте за своју омиљену фотографију!

Стручни жири ће бирати најбоље фотографије у три категорије:

– млађи основци од 1. до 4. разреда,
– старији основци од 5. до 8. Разреда
– средњошколци

Слободан Станишић, познати дечји писац бираће најбоље песме, a уметнички фотограф, Александар Деспотовић бираће фотографије. Свечано проглашење победника одржаће се у Дечјем културном центру Београд,Таковска 8, у суботу 15. јуна, у 11.00 часова.

Поведите љубимце и дођите да се дружимо!

Извор: Дечји културни центар

——————————————————————————————————

Четврти литерарни конкурс „Мој смешни свет“

Дечји културни центар Београд расписује Четврти литерарни конкурс  „Мој смешни свет“ који је посвећен  писцу БРАНИ ЦВЕТКОВИЋУ. Конкурс је намењен ученицима од 1. до 8. разреда.  Председник жирија је истакнути дечји писац Слободан Станишић. Сваки дечји рад (песма, прича, скеч, драмски текст) треба да буде послата као један атачмент који садржи следеће податке : име и презиме ученика, разред,  адресу школе, име ментора, мејл и број мобилног телефона на које треба слати резултате.

Највеселије радове слати на адресу vesna@dkcb.rs до 11. априла 2019. године.

Свечано проглашење победника ће се одржати  у четвртак, 18. априла у 13 часова у Малој сали ДКЦБ-а.

Извор: Дечји културни центар

——————————————————————————————————

„Радионица баснописаца“ – конкурс за ученике 3. и 4. разреда основне школе

Текст конкурса ПДФ

Извор: Доситејева задужбина

——————————————————————————————————

Први међународни еко конкурс „Оаза еко радова“

——————————————————————————————————

Момини дани 2019.

Kњижевни клуб „Мала птица„Београд, Николе Доксата 18, Миријево, тел. 060/3404514, 011/3436089 расписује Шести међународни књижевни конкурс „Момини дани 2019“.

Пропозиције:
Песнички конкурс

Доставити две песме не дуже од 24 реда у два примерка под шифром, са разрешењем шифре у посебној запечаћеној коверти, (Font 12, Times New Roman, обавезно ћириличним писмом). Право учешћа на конкурсу имају ученици  средњих школа

Проза:

Доставити једну кратку причу- до 16 редова ( Font 12, Times New Roman, format A4, обавезно ћириличним писмом)  у два  примерка, под шифром и разрешењем шифре у посебној запечаћеној коверти.

Право учешћа на конкурсу имају ученици средњих школа.

Есеј о књизи Моме Димића „Хиландарци“ (фонт 12, Times New Roman, максимално 4 стране формата А4, обавезно ћириличним писмом) у два примерка. Право учешћа на конкурсу имају  одрасли и средњошколци.

Сваки учесник може учествовати на конкурсу само са једном шифром.

Такође Вас молимо да уколико достављате  радове у више категорија да их потпишете истом шифром.

Све радове доставити на адресу: Књижевни клуб Мала птица, Николе Доксата 18, 11160 Београд

(Ученици средњих школа на коверти обавезно пишу „средња школа“).

Истовремено радове послати и мејлом, потписане шифром на адресу: bogdanka77@gmail.com

Конкурс је отворен  од  1.3.2019. до 31.3.2019.

Резултати конкурса за ученике биће објављени 10.9.2019, а радови награђених и одабраних биће објављени у Зборнику радова „Миријевски Орфеј“ и  јавно презентовани на Међународном  песничком фестивалу „Миријевски Орфеј“ (од 7. до 9.10.2019) који ће се одржати у оквиру манифестације „Момини дани 2019“. Молимо све учеснике да обрате пажњу на програм манифестације који је овде објављен како би дошли  на манифестацију у одговарајуће време јер нећемо лично позивати учеснике.

Шеста међународна књижевна манифестација „Момини дани“ од 7. до 9. октобра 2019.
Организатори: Књижевни клуб „Мала птица“
Библиотека „Мома Димић“, Месно удружење  пензионера  Миријево, КУД „Свети Сава“ и музичка школа „Владимир Ђорђевић“

ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Понедељак, 7.10. 2019.

Свечано отварање манифестације и награђени есеји. Учесници: Момини савременици и награђени учесници конкурса

Уторак, 8.10. 2019.

Песнички фестивал „Миријевски Орфеј“ –  Учесници: ученици гимназија и средњих школа и савремени српски песници за децу.

Среда, 9.10.2019.

Песнички маратон и свечано  затварање фестивала и манифестације. Учесници: Момини савременици, савремени српски песници, бројни гости манифестације.

Почетак сваке вечери  је у 17 часова.

Адреса: Школски трг 2 (код старе цркве Св. Илија) Миријево

За више информација:

mail: bogdanka77@gmail.com

——————————————————————————————————

13. међународни фестивал дјечије поезије „Дјечије царство“

——————————————————————————————————

Конкурс за фестивал дечјег стваралаштва „Табла Фест 19“

Нишки креативни студио и Интернет часопис за подстицање дечјег стваралаштва Табла, поводом организације фестивала дечјег стваралаштва Табла Фест 19, расписују јавни конкурс за најбољи ликовни и литерарни рад ученика основних школа на теме:

 1. Табла је моја слобода
 2. Тајна и пријатељство
 3. Попећу се на врх планине

Рок за слање радова:

За литерарне радове (искључиво е-поштом) 15. март 2019. године до поноћи.

За ликовне радове (искључиво обичном поштом), датум на поштанском жигу не може бити после 15. марта 2019. године.

Адресе:

Ликовне радове слати на адресу:

Нишки креативни студио

(за „Табла Фест 19“)

Љубомира Николића 17/26

18106 Ниш (ПАК 701742)

Литерарне радове слати на адресу е-поште: tablafest@gmail.com

Категорије:

Радови ће бити оцењивани по следећим категоријама:

Категорија Осмогодишње ОШ Деветогодишње ОШ
Прва Предшколци, I и II разред од I до III разред
Друга од III до V разред од IV до VI разред
Трећа од VI до VIII разред од VII до IX разред

Услови конкурса:

Право учешћа на конкурсу имају сви ученици основних школа.

На овај конкурс заинтересовани ученици могу послати највише по три ликовна и три литерарна рада.

Литерарни радови треба да буду написани у Ворд (Word) документу, на једном од стандардних фонтова (Times New Roman, Arial) величине 12, на српском језику, ћириличним писмом.

Ликовни радови се шаљу у оригиналу (никако као слика е-поштом). Подлога, техника и формат – по слободном избору.

Радови треба да буду потписани и то: литерарни радови на Ворд документу испод рада, а ликовни на полеђини цртежа. Уколико се литерарни радови шаљу групно (на једном Ворд документу), онда испод сваког рада написати податке о аутору.

Подаци о аутору које је потребно написати:

Име и презиме, разред, назив школе и место (држава), име педагога/ментора и контакт подаци (адреса е-поште или број мобилног телефона).

 Сви радови који не испуњавају неки од услова конкурса неће бити узимани у оцењивање.

Приспели радови се не враћају, а аутори су сагласни да се њихови радови могу објављивати у Интернет часопису за подстицање дечјег стваралаштва Табла (www.tabla.org.rs или http://табла.срб).

Ко ће оцењивати радове?

Литерарне радове: Стручни жири и Дечји жири.

Дечји жири чине ученици ОШ које сарађују са Таблом и прихватили су да буду део Дечјег жирија.

Ликовне радове: Стручни жири.

Резултати конкурса ће бити објављени до 15. априла у Интернет часопису за подстицање дечјег стваралаштва Табла.

Мало објашњење уз конкурс

Драга децо, пред вама су теме за нови литерарни и ликовни конкурс Вашег часописа Табла па није згорег да дамо и нека мала упутства да бисте лакше дошли до свог стваралачког чина.

Табла је слобода као тема представља метафору за почетак стваралачког чина. Уметник држећи оловку или сликарску четкицу пред таблом, белим папиром, сликарским платном и тако даље има безброј могућности пред собом. Овде можете писати о свим својим уметничким поривима, можете писати о заљубљености која вас инспирише да нешто напишете или нацртате.

Тајна и пријатељство Колико сте пута имали прилике да доживите разочарање у свог најбољег друга јер није успео да сачува тајну. А тек обратно како сте добили новог пријатеља који је у правом моменту знао да прећути или да каже праву ствар.

Попећу се на врх планине, као и прва тема представља метафору за амбициозност стваралаца. Овде вам је дозољено да маштате о томе шта ћете постати, како ћете доспети до остварења циља и слично. Само маштајте и срећно!

——————————————————————————————————

Литерарни и ликовни конкурс: “У свету бајки”

Народна библиотека “Рака Драинац” Блаце расписује Литерарни и ликовни конкурс: “У свету бајки”.

Конкурс је намењен ученицима предшколског и основношколског узраста, поводом “Међународног дана дечије књиге” 02.04.2019. године.

Тема за израду литерарних и ликовних радова је:

У бајкама је све могуће

Награде ће бити додељене на “Дан дечије књиге” 02.04.2019.године и то у три категорије:

 1. категорија: предшколски узраст
 2. категорија: ученици од првог до четвртог разреда основне школе
 3. категорија: ученици од петог до осмог разреда основне школе

На полеђини рада обавезно написати име и презиме, разред и одељење, адресу становања или школе, контакт телефон и е-маил.

Радове слати поштом на адресу:

НБ “Рака Драинац” Блаце

Краља Петра Првог бр.13

18420 Блаце

или на е-маил: konkurs.drainac@gmail.com

најкасније до 20.03.2019. године.

За све информације обратите се на телефон 027 371 674 или е-маил: konkurs.drainac@gmail.com

——————————————————————————————————

Шести фестивал „Мале морске пјесме и приче“

——————————————————————————————————

Часопис „Савремена настава“ – позив на сарадњу

Позив

——————————————————————————————————

Такмичење „Читам, па шта 2019“

Поштовани учесници, библиотекари, учитељи, професори и родитељи, молимо вас да преузмете wоrd формате, спискове литературе и пропозиције за овогодишње 2019 такмичење на тему подстицања читања Читам, па шта. Молмо вас да по завршетку распуста свему обавестите библиотекаре основних школа са којима сарађујете, како би и сами учитељи, професори, родитељи и, коначно, ђаци, добили информације на време, те стигли да прочитају, напишу или насликају и пошаљу радове на време.

Рок за слање радова првог круга такмичења је 17. март 2019. године. Очекујемо да до тада сви радови пристигну на нашу меил адресу citampasta@citampasta.rs како би све било прегледано и оцењено на време и како бисмо објавили списак оних учесника који читају даље и пишу или сликају још један преказ.

Радове је неопходно доставити у wоrd форматима који су у прилогу. Потребно је да сваки рад буде посебан документ који у свом имену има одељењење, име ученика и назив школе нпр. 6:1 Петар Петровић ОШ Вук Караџић. Молимо да у документима буду попуњена сва поља, како би имали неопходне информације о сваком раду.

У жељи и нади да ће нам и овогодишње дружење протећи у сагласју са лепом писаном речи, као што је то било и раније,

2019 wоrd формат – ликовни рад

2019 wоrd формат – писани рад

Citam, pa sta literatura – линк

Citam, pa sta propozicije – линк

Срдачан поздрав,

За Читам, па шта

citampasta@citampasta.rs

http://citampasta.rs/

——————————————————————————————————

Конкурс: 41. Лимске вечери дечје поезије

Дом културе „Пиво Караматијевић“ из Прибоја, расписује конкурс за учешће на 41. по реду Лимским вечерима дечје поезије. Право учешћа на конкурсу имају ученици старијих разреда основних школа (од 5. до 8. разреда) са простора Србије и Црне Горе.

Учесници конкурса треба да пошаљу по три песме на слободну тему из свог литерарног стваралаштва у четири примерка и потписане пуним именом и презименом ученика. Потребно је доставити и име предметног наставника као и назив школе. Жири ће доделити прву, другу и трећу награду, као и по једну награду за најмаштовитију и најведрију песму. Награђени учесници наступиће на завршној смотри ЛИМСКИХ ВЕЧЕРИ ДЕЧЈЕ ПОЕЗИЈЕ 22. и 23. марта 2019. године у Прибоју.

Радове слати до 22. фебруара 2019. године на адресу: Дом културе „Пиво Караматијевић“ 31330 Прибој, са назнаком ЗА КОНКУРС.

Извор: Општина Прибој

——————————————————————————————————

Расписан конкурс за Девети међународни фестивал поезије „Машта и снови“

——————————————————————————————————

Дани ћирилице 2019.

Удружење „Дани ћирилице Баваниште“ под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије расписује конкурс намењен ученицима основних школа из следећих области:

 1. Литерарни рад на тему ЗЕМЉА
 2. Минијатура на тему ЗЕМЉА
 3. Илустрација народне песме или приче о ЗЕМЉИ
 4. Калиграфски препис текста о ЗЕМЉИ
 5. Иницијал (прво слово имена учесника)
 6. Израда лутке у ношњи из бакиног родног краја

Комплетан текст конкурса преузмите кликом ОВДЕ

Извор: Дани ћирилице

——————————————————————————————————

Међународни фестивал дечјег стваралаштва „На крилима детињства“

——————————————————————————————————

Конкурс „Мајска песма 2019“

Дечији културни центар Ниш расписује конкурс за избор композиција за фестивал дечје музике „Мајска песма“ 2019. године. Критеријуми за избор композиција су следећи:

-да је композиција благовремено пријављена на јавни конкурс,

-да аутор композиције прихвата услове за учешће композиције на фестивалу,

– да је композиција на језику наших народа, са тематиком из свакодневног дечјег живота,

– да је композиција оригинална и да није била у селекцији или конкуренцији неког од претходних фестивала.

Композиције слати на адресу:

Дечији културни центар Ниш

 1. бригаде бр.10

18000 Ниш

или електронским путем на email адресу

decijicentarucairu@gmail.com.

Пријава треба да садржи:

– име, презиме и контакт подносиоца пријаве,

– име и презиме аутора композиције и аутора текста,

– нотни запис са хармонским шифрама и исписаним текстом, текст и квалитетан демо снимак на CD-у (ако се шаље електронским путем у mp3 или wav формату).

Пријаве слати до 15. марта 2019. године.

Извор: Табла

——————————————————————————————————

Литерарни конкурс „Бранково перо“

——————————————————————————————————

Конкурс за 5. републички фестивал „Ризница талената“

Учитељско друштво Ниш расписује конкурс за 5. републички фестивал „Ризница талената“, Ниш, 1819мај 2019.

Право  учешћа  на Фестивалу имају  ученици  основних  школа  (од 1. до  8.  разреда) из Републике Србије.

Тема овогодишњег Фестивала је Отвори срце за чуда и видећеш их свуда.

Фестивал обухвата следеће категорије:

 1. Литерарни  део конкурса (За најбољи поетски и прозни рад)

Број радова једне школе није ограничен, али се подразумева да ће ментори извршити селекцију на нивоу школе. Радове куцати ћириличким писмом у Ворд документу, величина слова 14, фонт Times New Roman, са подацима о аутору, разреду, школи и ментору.

Радове  слати  на имејл:

ud.nis.riznica.talenata@gmail.com

(са назнаком за Фестивал „Ризница талената“).

Напомена: Један документ – један рад. Литерарне радове није дозвољено слати поштом.

 1.   Ликовни  део  конкурса  (За најбољи ликовни рад)

Број радова једне школе није ограничен, али се подразумева да ће ментори  извршити  селекцију на нивоу школе.

Дозвољене су све технике, величина  блока  прилагођена узрасту ученика.

На полеђини  рада  написати  податке  о аутору, разреду, школи и ментору.

Радове слати на адресу:

Учитељско друштво Ниш, поштански фах 91, 18 106 Ниш

(са назнаком за Фестивал  „Ризница талената“).

 1. Драмски део конкурса (За најбољу дечју представу)

Школу у овом делу конкурса могу представљати ученици од 1. до 8. разреда са највише 5 чланова (мешовите групе).

Драмски текст који одговара теми Фестивала мора бити ауторско дело ментора или више њих. Аматерске снимке дечјих позоришних представа у трајању до 10 минута објавити на Јутјубу и линк са називом представе и школе послати на имејл ud.nis.riznica.talenata@gmail.com.

 1. Музички део конкурса (За најбоље соло певање или соло свирање)

Ова категорија не мора да одговара теми конкурса (слободна тема), већ има за циљ да школе промовишу своје таленте.

Композиције које се изводе треба да буду примерене узрасту и    школском  програму.

Аматерски  снимак композиције објавити на Јутјубу и линк са називом композиције и школе послати на имејл ud.nis.riznica.talenata@gmail.com.

 1. Плесни део конкурса (За најбољи плесни пар или групу)

Ова категорија не мора да одговара теми конкурса (слободна тема), већ има за циљ да  школе промовишу своје таленте.

Дозвољене су све врсте игара у пару или групи са највише 5 чланова. Групе могу бити и мешовите, сачињење од ученика 1. до 8. разреда.

Аматерски  снимак  објавити на Јутјубу и линк са називом плесног пара/групе и школе послати на имејл ud.nis.riznica.talenata@gmail.com.

 1. Ревијални део конкурса (Ове године за основне школе из Републике Српске)

Ова категорија пружа могућност учешћа основним школама из Републике Српске које би желеле да се пригодним програмом у трајању од 10 до 15 минута представе у финалу Фестивала. Школу могу представљати ученици од 1. до 8. разреда, њих 10-оро, у пратњи највише 2 ментора.

Школе које узму учешће у овој категорији биће рангиране по одлуци жирија. Најбоље пласирана школа биће контактирана са жељом да свој програм прикаже у финалу Фестивала.

Тој школи организатор обезбеђује смештај и храну.

Фестивал се одликује јединственом завршницом која је такмичарског карактера и у оквиру које ће се за најпрестижнију награду – НАЈБОЉА ШКОЛА СРБИЈЕ – борити 6 школа. Њих ће жири изабрати бодовањем на основу успеха (освојених места) у наведеним категоријама Фестивала. Све категорије су равноправне за пласман у финале.

У полуфиналу ће се наћи 6 школа које ће се представити првог дана Фестивала у свим категоријама, а другог финалног дана биће проглашење победника.

Полуфиналисти ће поред награда добити дипломе за учешће у финалуФестивала, а прве три школе диплому за освојено место и вредне награде.

Сви  ментори  ће добити захвалнице за учешће на републичком Фестивалу, за посебно ангажовање и труд уложен у стваралачки рад деце.

Конкурс је отворен до 15.4.2019. године.

Напомена: Пристигли радови остају својина организатора који задржава право објављивања, снимања и коришћења послатих радова у циљу промоције Фестивала.

Организатори препоручују менторима да пре слања радова затраже сагласност родитеља за коришћење истих у непрофитабилне сврхе.

Контакт особа за додатне информације о Фестивалу је:

 1. Ана Младеновић (идејни аутор фестивала)

060/0251652, anamladenovic66@gmail.com

Извор: Табла

——————————————————————————————————

Конкурс за младе песнике 2019 „ЉУБАВ (ни)ЈЕ само РЕЧ…“

Културни центар „Младост“ Футог позива Те да учествујеш на Конкурсу за најлепшу дечју љубавну песму 2о19 „ЉУБАВ (ни)ЈЕ само РЕЧ…“
Конкурс је отворен до 14. фебруара 2019.
Важно је:
• Право учешћа имају песници узраста до 15 година
• На конкурс се доставља ЈЕДНА песма, пожељно је да није награђивана на литерарним конкурсима
• Песме могу бити на српском, хрватском и босанском језику, а уколико стварате на другим језицима, уз оргинал послати превод на један од наведених језика.
• … ДА НАПИШЕТЕ И СВОЈЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ, КОЛИКО ИМАТЕ ГОДИНА, ШКОЛУ И РАЗРЕД КОЈИ ПОХАЂАТЕ, АДРЕСУ И КОНТАКТ ТЕЛЕФОН
Радови се могу доставити:
1. у електронској форми на konkurs.ljubav@gmail.com или
2. на адресу: КЦ Младост Футог, Цара Лазара 42 , Футог 21 410 – радови морају бити откуцани
Биће додељено 9 награда:
I, II и III награда у категорији млађих младих песника (до IV разреда)
I, II и III награда у категорији старијих младих песника (до 15 година)
Три ФБ награде – за песме које буду имале највише „свиђања“
(песме ће бити објављене на ФБ страници КЦ Младост – kicmladost.futog у петак 1. марта и гласање траје до 7. марта у 12:00 (подне))
Резултати Конкурса биће објављени 8. марта 2019.
Чланови жирија су: Душан Поп Ђурђев, песник; Катарина Новаковић, руководилац Дечјег одељења Градске библиотеке у Новом Саду и Александра Рајак, директор КЦ Младост
Најлепше песме биће изведене и награђене на Поетском дружењу ЉУБАВ (НИ)ЈЕ САМО РЕЧ…“ које ће се одржату 22. марта. 2019.
50 најлепших песама биће објављено у збирци песама „ПЕСМАРИЦА“.
Пријатељи овогодишњег Конкурса за најлепшу дечју љубавну песму су:
Издавачка кућа ПРОМЕТЕЈ, Нови Сад, Градска библиотека Нови Сад, Змајеве дечје игре, Нови Сад, Бутик Кико; Футог, Tupperware Србија, ББ MINAQUA.
Покровитељ је Град Нови Сад.

——————————————————————————————————

Конкурс 22. српског књижевног сусрета „Гордана Брајовић“

——————————————————————————————————

Конкурс поводом 15. међународног фестивала дечјег стваралаштва „Креативна чаролија“

Литерарни конкурс

За најбољу РЕПОРТАЖУ

Тема: „КАКО ЈЕ НАСТАЛА МОЈА МРЕЖА ПРИЈАТЕЉСТВА“

Радови се шаљу, искључиво, у електронском облику на мејл carolija2019@gmail.com до 25. марта 2019. Потребно је да сви радови из једне школе буду у једном ворд документу, али тако да је сваки рад посебно припремљен за штампање са комплетним контакт подацима. Контакт: Слађана Шесто, 061/3207043.

Ликовни конкурс

За најбољи плакат (колаж техника)

Тема: „ИНТЕРКУЛТУРАЛНА МАПА ПРИЈАТЕЉСТВА“

Деца имају задатак да осмисле плакат /сликовно-текстуални оглас/ који промовише инеркултуралност и шаље јасну поруку о њеној важности. Потребно је да плакат одликују читљивост, прегледност, провокативност и пријатан визуелни доживљај на задату тему.

Пошто се радови излажу на отвореном, потребно је опремити плакат у складу са потребама оваквог начина излагања и то: плакате залепити на чвршћи картон /лепенку/ у боји и то формата 110 x 80 cm; формат плаката је произвољан, али не већи од 100 x 70 cm; Потребно је да се на наличје плаката, калиграфским писмом, запишу подаци о аутору и да се оно украси користећи орнамент, али тако да и наличје буде визуелно у складу са самом темом плаката.

Уколико се аутори одлуче за израду дигиталног плаката, потребно је да га пошаљу у штампаној форми, опремљнеог на исти начин као и обичан плакат.

Радови се обавезно шаљу поштом до 25. марта 2019. и могу да се поставе и на ФБ страну фестивала, али то не искључује слање поштанским путем. Пристигли радови остају својина организатора који задржава право да их користи и у друге непрофитабилне сврхе. Контакт: Драгана Тешић, 063/7135999.

Драмски конкурс

За најбољи дечји позоришни комад

Тема: „ТАЈНА ЧАРОБНЕ МАПЕ“

Аматерске снимке позоришних представа у трајању од 8-10 минута поставите на Јутјуб најкасније до 25. марта 2019. Сви видео снимци морају бити именовани истим називом, овогодишњим мотом фестивала: „ТАЈНА ЧАРОБНЕ МАПЕ“, ДРАМСКА КАТЕГОРИЈА, БАЊА ВРУЈЦИ 2019; Сценарио драмског текста, комплетне контакт податке и линк са ЈТ послати на мејл carolija2019@gmail.com. Представа мора бити аутентична у складу са темом конкурса и не сме бити раније јавно извођена. Контакт: Оливера Петровић, 064/1600025.

Филмски конкурс

За најбољи дечји кратки филм

Тема: „ЧАРОЛИЈА МРЕЖЕ ПРИЈАТЕЉСТВА БРИШЕ ГРАНИЦЕ“

Обрадити тему у форми кратког филма у трајању до 4 минута; Филм може да буде снимљен мобилним телефоном или камером; Пожељно је да са видео клипом буде комбинован текст, слика, звук; Сви клипови морају бити именовани истим називом: “ЧАРОЛИЈА МРЕЖЕ ПРИЈАТЕЉСТВА БРИШЕ ГРАНИЦЕ”, БАЊА ВРУЈЦИ 2019; Сценарио филма, комплетне контакт податке и линк са Јутјуба послати на мејл carolija2019@gmail.com. Филм се ради на нивоу једног одељења и не сме бити раније јавно емитован и дељен на друштвеним мрежама. Контакт: Јасмина Стојковић, 064/5722457.

Музички конкурс

За најбољу дечју вокалну композицију

Тема: „НИКАД НЕ БОЈ СЕ, ЉУБАВ ЈАЧА ЈЕ“

Вокалне композиције у трајању до 2.45 минута, радни/демо снимак гласа уз пратњу једног или више инструмента поставити на ЈТ канал. Сви видео или аудио снимци морају бити именовани истим називом, овогодишњим мотом фестивала: „НИКАД НЕ БОЈ СЕ, ЉУБАВ ЈАЧА ЈЕ“, БАЊА ВРУЈЦИ 2019; Песму могу компоновати ученици самостално или уз помоћ наставника, али и сами наставници. Песму могу изводити искључиво деца, појединачно или групно, до четворо у групи, на своје или текстове својих вршњака или учитеља/наставника). Пратећи вокали могу бити и наставници. Текст и комплетне контакт податке и линк са Јутјуба послати на мејл carolija2019@gmail.com. Слати, искључиво, композиције које нису раније јавно извођене и објављиване. Контакт: Ана Вујић, 065/6409175.

„НИКАД НЕ БОЈ СЕ, ЉУБАВ ЈАЧА ЈЕ“

Мото је 15. фестивала „КРЕАТИВНА ЧАРОЛИЈА“

КО МОЖЕ УЧЕСТВОВАТИ НА КОНКУРСУ?

На конкурсу могу учествовати деца предшколског и основношколског узраста из целог света.

КАКО ПОСЛАТИ РАДОВЕ?

Дечје позоришне представе, дечје кратке филмове, аматерске снимке дечјих позоришних представа и дечјих вокалних композиција поставити на ЈТ канал најкасније до 25. марта 2019.

Индивидуални учесници могу да пошаљу један рад, а установе и асоцијације до 20 радова различитих аутора у категорији ликовних, до 10 у категорији литерарних и до 3 у остале три категорије. Организатор задржава право објављивања, снимања и коришћења послатих радова.

ШТА СВАКИ РАД МОРА ДА САДРЖИ?

Потребно је да сви радови садрже пуну адресу аутора, мејл школе, име ментора и његове контакт податке (радови са непотпуним, нечитким подацима и без контакт телефона и мејл адресе, школе или ментора, неће се вредновати). Похваљени ученици из свих пет категорија биће благовремено обавештени и позвани да учествују на 15. међународном фестивалу „КРЕАТИВНА ЧАРОЛИЈА“, 25. маја 2019, када ће бити проглашени и награђени победници у свим категоријама.

Организатор задржава право објављивања, снимања и коришћења послатих радова.

Дођите 25. маја 2019. у Бању Врујци и будите део 15. КРЕАТИВНЕ ЧАРОЛИЈЕ!

Дођите 25-26. маја 2019. у Бању Врујци и будите део 15. КРЕАТИВНЕ ЧАРОЛИЈЕ!

АДРЕСА: Бања Врујци бб, 14243 Горња Топлица-Попадић

ТЕЛЕФОНИ за опште информације: 062/8077389, 060/6555005;

WEB: www.decjisaborvrujci.wordpress.com

www.kreativnacarolija.wordpress.com

Извор: Креативна чаролија

——————————————————————————————————

Наградни конкурс „Са књигом у руци у јунака се преобуци!“

——————————————————————————————————

Национални конкурс „Млади Еко-репортери“

——————————————————————————————————

Дечји литерарни конкурс “Пробудимо успаване речи”

Драга децо, Људи су се увек селили из различитих разлога, остављали свој говор и своје речи у АМАНЕТ млађима, као неки дар који требају чувати у срцима, као мирис дома који се не заборавља.

Тако су се речи сударале вековима, старе са новима, увек су нове, млађе биле јаче, па су старе посустајале на том путу. По њима је полако падала прашина и биле су тужне и усамљене све до овог конкурса намењеног њима.

Ево, сад су упрле поглед у вас с надом да ћете обрисати прашину са њих и оживети их тако што ћете написати неку причицу или песму о њима. Читава МАХАЛА у којој станују те речи, чека на вас, драга децо. Неће бити БАДАВА или ЏАБЕ, освојићете својом песмом награду и добити диплому, али најважнија награда ће се налазити у вашем срцу јер сте помогли једној заборављеној, успаваној речи.

ТРАЖИ СЕ УСПАВАНА РЕЧ – име испод талога прашине, осећање које израња из магле, глагол који се одавно не глаголи, придев који ће разбуктати оно што је угасло и тавно.

Упшти услови конкурса
Теме конкурса је слободна, можете писати о било чему а једини услов је да пробудите макар једну успавану реч.

Ученици ће бити бодовани у три категорије

I категорија – (млађи основци – од 1. до 4. разреда)
II категорија – (старији основци – од 5. до 8. разреда)
III категорија – (средњошкоци – од 1. до 4. разреда)

Право учешћа имају сва деца – ученици основних школа из Србије, Црне Горе, Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине.

Сваки рад треба да садржи: име и презиме ученика, узраст, име школе, као и име ментора (то може бити родитељ, учитељ или наставник), као и његову евентуалну сагласност да исти буде објављен на сајту МојеДете.

Поред ових података можете нам послати кратку биографију детета у неколико реченица.

Наша препорука би била да користите Times New Roman фонт 12, али није грешка уколико изберете и неки други фонт. Можете нам слати ваше радове у форми поезије или прозе.

Један ученик може послати највише један рад у прози и једну песму.

Сви пристигли литерарни радови морају бити ауторска дела (не смеју да буду преузети са интернета или неког другог извора).

Занимљиво би било да нам уз свој рад доставите и списак речи које сте пробудили са њиховим значење.

Рок за достављање радова је: 28. фебруар 2019. године до поноћи.

Неблаговремене радове нећемо узимати у обзир, а радове којима недостаје потписана Сагласност нећемо публиковати.

Награде
Најбоље у категоријама наградићемо ситним школским прибором, похвалницама и књигама које ће у ову сврху даривати Креативни центар.

Жири ће доделити: прву, другу и трећу награду у свим категоријама.

Слање литерарних радова
Своје радове нам шаљите на е-маил kreativci@mojedete.info са назнаком “Пробудимо успаване речи“, а ми ћемо их са задовољством објавити.

На овом линку можете преузети Сагласност која мора бити потписана, скенирана и послата на е-маил kreativci@mojedete.info заједно са литерарним радом.

Напомена
Наравно, осим песама и писмених састава на задату тему, и даље можете слати радове друге садржине у оквиру сталног литерарног конкурса под називом “Подели дар”, а ми ћемо их са задовољством објављивати у оквиру категорије ДЕЦА ЗА ДЕЦУ као што смо то и до сада радили.

Срдачно, ваш админ тим

Извор: Моје дете

——————————————————————————————————

Међународни књижевни (литерарни) и ликовни конкурс „Љубав није само реч“

Основна  школа „Aлекса Шантић“ у Калуђерици поводом традиционалне манифестације Шантићеви дани расписује Међународни књижевни (литерарни) и ликовни конкурс „Љубав није само реч“.

ЛИТЕРАРНИ  КОНКУРС

На теме:

 1. „Љубав покреће свет“ (искључиво за млађе ученике основне школе/ I-IVразреда)
 2. „Љубав није само реч“ (искључиво за ученике  V-VIII разреда основне школе и ученике средње школе)

   Услови Конкурса:

 1. Право учешћа на  Конкурсу  имају  ученици основних  и средњих школа.
 2. Радови се шаљу искључиво на електронску адресу santiceva.rec@gmail.com до 7. априла 2019. године.
 3. Потребно је да сви радови из једне школе буду у једном Word документу (Times New Roman, фонт 12), али тако да је сваки рад посебно припремљен за штампање са комплетним контакт подацима.
 4. Жири ће доделити прву, другу и трећу награду за сваку категорију.
 5. О резултатима Конкурса и завршној свечаности доделе награда сви учесници биће обавештени најкасније до 7. маја 2019. године.
 6. Достављени радови се не враћају и постају својина Организатора који их може излагати, репродуковати и публиковати без надокнаде и сагласности аутора.
 7. Контакт телефон школе: 011/3410-655; особа за контакт: селектор радова, наставник српског језика Марија Росић (тел. 062/207793).

ЛИКОВНИ КОНКУРС

На тему: „Љубав није само реч“

Овогодишњи ликовни конкурс је први, надамо се не и последњи. За нас, организаторе, он је велики почетак нечег о чему смо дуго сањали.

Циљеви овог конкурса су ширење дечјих хоризоната и фантазија, откривање дечјих идеја и мисли о љубави као узвишеном осећању које од нас чини боље људе и откривање младих талената.

Услови Конкурса:

 1. Учесници су подељени у три старосне групе и то:
 • Прва група: Од првог до четвртог разреда основне школе
 • Друга група: Од петог до осмог разреда основне школе
 • Трећа група: ученици средњих школа
 1. На Kонкурсу могу учествовати ученици основних  и средњих школа.
 2. Радови треба да буду урађени техником по избору (графитна оловка, пастел, креда, угљен, туш, акварел, темпера, гваш, колаж, комбиноване технике, линорез, литографија, монотипија…) на папиру до величине блока бр. 5 (радове не треба додатно опремати).
 3. На сваки достављени рад на полеђини обавезно написати податке: име и презиме аутора, разред и одељење, назив школе, место, адресу, телефон, е-маил школе и контакт телефон и e-mail адреса ликовног педагога.
 4. Достављени радови се не враћају и постају својина Организатора који их може излагати, репродуковати и публиковати без надокнаде и сагласности аутора. Трошкове слања радова плаћају учесници конкурса.
 5. Конкурсне радове треба доставити најкасније до 7. априла 2019. године на адресу (са назнаком „За ликовни конкурс“):

ОШ „Алекса Шантић“

Ул. Краља Петра Првог бр. 9

11130 Калуђерица

 1. Особа за контакт: наставник ликовне културе Иванка Ивковић (тел. 063/ 698 186, ivkoviciva@yahoo.com)

Извор: ОШ „Алекса Шантић“ 

——————————————————————————————————

Литерарни конкурс „Радост је ……“

Дечји културни центар Београд расписује литерарни конкурс „Радост је ……“ поводом обележавања 50. јубиларног Међународног сусрета деце Европе Радост Европе. Литерарни конкурс обухвата само кратке писане форме (афоризме, изреке, пословице, слогане….). Кратка форма треба да буде написана као једна реченица и да садржи максимално 20 речи. Радове слати на адресу vesna@dkcb.rs до 1. марта 2019. године. Свака кратка форма треба да буде послата у прилогу мејла и да садржи: име и презиме ученика, разред који похађа, адресу школе, име ментора, његов мејл и број мобилног телефона.

Извор: Дечји културни центар

——————————————————————————————————

22. књижевни сусрети „Гордана Брајовић“

Организациони одбор Двадесет другог српског књижевног сусрета „Гордана Брајовић” је расписао конкурс за наредну годину у три категорије.
Једна од категорија је за најбољу књигу намењену деци и младима, објављену у претходној години тј. између два фестивала, без обзира на литерарни род, друга је за дечје стваралаштво из области поезије и прозе, у три узрастне категорије: млађи основци, старији основци и средњошколци и трећа за школски часопис. Награду у првој категорији додељује Општина Алексинац.

Радове треба доставити најкасније до 31. јануара 2019. године на адресу Центар за културу и уметност Душана Тривунца 15, 18220 Алексинац са назнаком: за „Књижевни конкурс Гордана Брајовић”. Услове конкурса можете погледати у приложеном плакату.

——————————————————————————————————

Ликовни конкурс за основне школе: Ореол Светог Саве

Ликовни конкурс за основне школе: Ореол Светог Саве

Радове из ликовне области са назнаком „за конкурс“ слати на адресу:

Дјечије позориште Републике Српске
Ђуре Даничића 1
Бањалука, Република Српска, БиХ

По окончању рада конкурсне комисије, аутори најбољих радова и њихови наставници – ментори биће благовремено обавештени о месту и времену уручивања награда.
Резултати конкурса биће објављени на интернет сајту Друштва „Свети Сава“
http://www.sveti-sava.org.rs, као и у медијима.

Награде за књижевни конкурс ће бити додељене у Београду на традиционалној свечаности Друштва поводом Савиндана 2019. године.

Награде за ликовни конкурс биће додељене у Бања Луци на традиционалној свечаности Друштва поводом Савиндана 2019. године.

——————————————————————————————————

Светосавски међународни књижевни конкурс

Друштво СВЕТИ САВА расписује Светосавски међународни књижевни конкурс за ученике основних и средњих школа Србије, Републике Српске и дијаспоре.

Теме за ученике основних школа:

1. Писмо Светом Сави
2. Песма светосављу
3. Са Светим Савом на путу

Теме за ученике средњих школа:

1. Светосавље у 21. веку
2. Свети Сава у народној традицији и фолклору
3. Српски манастири – симболи светосавља

КОНКУРС СЕ НАЛАЗИ У КАЛЕНДАРУ ТАКМИЧЕЊА И СМОТРИ ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Општи услови конкурса:
1. Књижевни радови могу бити прозни или поетски, штампани у три примерка ћирилицом.
2. Радове слати под шифром на нову адресу Друштва. Решење шифре и податке о аутору, наставнику – ментору и школи са адресом, телефоном и е-мејл адресом школе ковертирати посебно и доставити уз три примерка рада.

Рок за слање радова је 27. децембар 2018. године.

Књижевне радове са назнаком „за конкурс“ слати на:
(нова адреса):
Друштво “Свети Сава“,
Скерлићева 12,
11000 Београд, Република Србија

Радове не треба слати препорученом поштом!

——————————————————————————————————

XXVII Светосавски књижевни конкурс Народне библиотеке „Његош“ из Књажевца

——————————————————————————————————

International Contests “In My Homeland”

——————————————————————————————————

Традиционални наградни конкурс за најмлађе „Пиши Деда Мразу”

У духу друштвено одговорне праксе, Пошта Србије и ове године, уочи најрадоснијих зимских празника, позива малишане у авантуру писања писама Деда Мразу, са жељом да их уведе у свет одрастања кроз писмо, културу писања и писменост, уз поруку да негују праве вредности и да свој маштовити стваралачки потенцијал не занемаре ни када пређу у свет одраслих.

Наградни конкурс „Пиши Деда Мразу” организује се 16. пут и право учешћа имају девојчице и дечаци узраста до десет година.

Појединачне или групне радове, по слободном избору – цртеже, стихове, приче, поруке, честитке, жеље и слично – треба спаковати у писмо и послати их од 3. новембра до 3. децембра на следећу адресу: Поштански преградак 900, 11000 Београд 6, новогодишњи конкурс „Пиши Деда Мразу”.

За појединачне радове је обавезно назначити име и презиме аутора, годиште, адресу и контакт телефон, док је за групне радове неопходно навести назив установе, школе или вртића, одељење или васпитну групу, број деце која су учествовала у креирању рада и контакт телефон учитеља или васпитача.

Девојчице и дечаци, с нестрпљењем очекујемо ваша писма, која ћемо прегледати заједно са Деда Мразом, јер наши поштари добро знају његову адресу.

Најуспешнија остварења у појединачном и колективном стваралаштву наградићемо лепим поклонима.

ВАША ПОШТА

Извор: Пошта Србије

——————————————————————————————————

Литерарни конкурс за основце “Моја савршена зима”

Поштована децо, полако се већ навикавамо једни на друге, ево трећи месец за редом расписујемо нови литерарни конкурс, и сваког месеца одзив талентоване дечице је све већи. Користимо прилику да вам се захвалимо на досадашњој сарадњи и позовемо вас да и даље шаљете своје радове. Зима је свакако једно од најомиљенијих годишњих доба. Сад, можда се одрасли неће сложити са овом констатацијом али деца сигурно хоће. То је један од разлога зашто смо конкурс назвали “Моја савршена зима”.
Реците нам како ви видите зиму:
Конкурс отворен: од 01. новембра до 31. децембра 2018. године до поноћи
Конкурс расписује: Сајт МојеДете
Теме конкурса
Теме конкурса су распоређене у две узрасне категорије:
Од 1. до 4. разреда
– Мале пахуље су се радовале дечјим осмесима
– Дах зиме, зажмури и зажели
Од 5. до 8. разреда
– Прве пахуље и нас двоје
– Празници у снежној хаљини

Теме овог литерарног конкурса предложиле су Марица Ферхатбеговић, наставница у Првој основној школи Живинице (Босна и Херцеговина) и Мирјана Бојанић Ћирковић, доктор филолошких наука из Блаца.
Наравно, осим песама и писмених састава на задату тему, и даље можете слати радове друге садржине у оквиру сталног литерарног конкурса под називом “Подели дар”, а ми ћемо их са задовољством објављивати у оквиру категорије ДЕЦА ЗА ДЕЦУ као што смо то и до сада радили.

Општи услови конкурса
Право учешћа имају сва деца – ученици основних школа из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Републике Српске.
Радови ће бити подељени у две узрасне категорије од I до IV разреда и од V до VIII разреда.
Сваки рад треба да садржи име, презиме, узраст као и име ментора (то може бити родитељ, учитељ или наставник), као и његову сагласност да исти буде објављен.
Поред ових података можете нам послати кратку биографију детета у неколико реченица.
Наша препорука би била да користите Times New Roman font 12, али није грешка уколико изаберете и неки други фонт. Можете нам слати ваше радове у форми поезије или прозе.
Један ученик може послати највише један рад у прози и једну песму.
Сви пристигли литерарни радови морају бити ауторска дела (не смеју да буду преузети са интернета или неког другог извора).
Рок за достављање радова је: 31. децембар 2018. године до поноћи.
Неблаговремене радове нећемо узимати у обзир, а радове којима недостаје потписана Сагласност нећемо публиковати.

Награде
Најбоље у категоријама наградићемо ситним школским прибором, похвалницама и књигама које ће у ову сврху даривати Креативни центар.
Жири ће доделити: прву, другу и трећу награду у свим категоријама.
Слање литерарних радова
Своје радове нам шаљите на имејл адресу kreativci@mojedete.info са назнаком “МОЈА САВРШЕНА ЗИМА“, а ми ћемо их са задовољством објавити.
На овом линку можете преузети Сагласност која мора бити потписана, скенирана и послата на имејл адресу kreativci@mojedete.info заједно са литерарним радом.
Срдачно, ваш админ тим

——————————————————————————————————

Фестивал сценских минијатура

——————————————————————————————————

Ликовни конкурс – нацртај своју лектиру

Наши малишани свет упознају кроз игру и често све што виде око себе преносе на папир. Њихови први радови су обично пуни различитих елемената сложених по реду који је само њима познат. Облици и пропорције готово да немају додира са реалношћу. То родитељима не представља никакав проблем, већ са великим задовољством те цртеже показују свима. Да не причамо, какву радост то изазива код бака и дека.
Издавачка кућа БИГЗ школство је решила да награди креативност ученика од првог до четвртог разреда основне школе, тако што им пружа шансу да осликају насловну страницу лектире за други разред. Задата тема је нека од предложених бајки Десанке Максимовић.
Конкурс је отворен до 20. новембра 2018, а радови се шаљу на адресу: БИГЗ школство, Булевар војводе Мишића 17/III, 11040 Београд.
Ауторе најбољих радова и њихове школе очекују вредне награде.
Па ђаци, папир у руке!


Извор: Школски портал

——————————————————————————————————

Дечји литерарни конкурс „Мирис дуње на ормару“

И док се полако сумирају резултати и наш жири вредно ради, (а верујте није им ни мало лако, јер пристигао је велик број изузетно квалитетних радова), ми користимо прилику да вам се захвалимо на досадашњој сарадњи и позовемо вас да нам и даље шаљете своје радове. Као што смо раније најавили од овог месеца можете писати на задату тему и искључиво ти радови ће се узимати у обзир за наградни конкурс.

Конкурс отворен до: 31. октобра 2018. године до поноћи
Конкурс расписује: Сајт МојеДете

Част да прва предложи тему за месец октобар припала је врсном педагогу, неком ко ствара за децу и са децом, учитељици Миланки Берковић. Тема за октобар је “МИРИС ДУЊЕ НА ОРМАРУ”. Са нестрпљењем очекујемо ваше радове.

Наравно, осим песама и писмених састава на задату тему и даље можете слати радове друге садржине а ми ћемо их са задовољством објављивати у оквиру категорије ДЕЦА ЗА ДЕЦУ као што смо то и до сада радили.

Општи услови конкурса
Право учешћа имају сва деца – ученици основних школа из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Републике Српске.

Радови ће бити подељени у две узрасне категорије од I до IV разреда и од V до VIII разреда. Сваки рад треба да садржи име, презиме, узраст као и име ментора (то може бити родитељ, учитељ или наставник), као и његову сагласност да исти буде објављен. Наша препорука би била да користите Times New Roman фонт 12, али није грешка уколико изберете и неки други фонт. Можете нам слати ваше радове у форми поезије или прозе.

Један ученик може послати највише један рад у прози и једну песму.

Сви пристигли литерарни радови морају бити ауторска дела (не смеју бити преузети са интернета или неког другог извора).

Рок за достављање радова је: 31. октобар 2018. године до поноћи.

Неблаговремене радове нећемо узимати у обзир, а радове којима недостаје потписана Сагласност нећемо публиковати.

Награде
Најбоље у категоријама наградићемо школским прибором, похвалницама и књигама које ће у ову сврху даривати Креативни центар.

Жири ће доделити: прву, другу и трећу награду за песму, и прву, другу и трећу награду за рад у прози.

Слање литерарних радова
Своје радове нам шаљите на е-маил kreativci@mojedete.info са назнаком “ЗА КОНКУРС МИРИС ДУЊЕ НА ОРМАРУ “, а ми ћемо их са задовољством објавити.

На овом линку можете преузети Сагласност која мора бити потписана, скенирана и послата на е-маил kreativci@mojedete.info заједно са литерарним радом.

Срдачно, ваш админ тим

Извор: Моје дете

——————————————————————————————————

Стваралачки конкурс „Путем маште“

Српско одељење међународног фонда јединства православних народа и Светосавско звонце под покровитељством РЖД Интернешнл у оквиру пројекта „Воз жеља“ објављују стваралачки конкурс „Путем маште”.

Учесници конкурса могу да изразе своје виђење пријатељских односа и сарадње између Републике Србије и Руске Федерације, између осталог у области заједничког рада на модернизацији железничке инфраструктуре Србије, у формату стваралачког рада који се састоји из амблема (символа) и девизе (слогана).
Услови конкурса:
Учесници конкурса су подељени у три старосне скупине:
1. скупина – од 8 до 12 година;
2. скупина – од 13 до 15 година;
3. скупина – од 16 до 19 година.
Конкурс се спроводи у три номинације:

1. Амблем + девиза.
Треба самостално осмислити и изразити своје виђење пријатељских односа и сарадње између Србије и Русије, између осталог у области железничког превоза, у формату стваралачког рада који се састоји из амблема (символа) и девизе (слогана).
Уз рад приложити кратко објашњење опште идеје рада (шта означава амблем (символ), зашто је понуђен управо такав приказ и девиза).
2. „Практична примена“
У овој категорији, осим разраде амблема (символа) и девизе (слогана), треба осмислити пример њихове практичне примене. На пример, то могу бити плакат, новине, сувенир, видео-снимак, звучни снимак, реклама на возилима, џепни / стони календар, застава итд.
Општи захтеви:
– Право учешћа у конкурсу имају ученици свих основних и средњих школа.
– Учешће у конкурсу је строго индивидуално, колективни радови неће се разматрати.
– Прикази и пратећи текст послати на конкурс морају бити оригинални, необјављивани (ни на Интернету).
– Не примају се радови који су већ учествовали у другим конкурсима.
– Рад мора имати сопствени оригинални назив.
– У конкурсним радовима није дозвољен никакав сиже ни исказ који позитивно оцењује испољавања екстремизма, ксенофобије и кршења људских права.
– У свакој старосној скупини могу бити до 3 победника.
– Упућујући рад на Конкурс, учесник потврђује организатору своју сагласност на објављивање и коришћење његовог рада на друге начине у пуном обиму или делимично (између осталог, на Интернету, у штампаним издањима, на телевизији, на информационим сталцима, на сувенирима) без ограничавања рока и територије таквог коришћења.
Номинација „Амблем (символ) и девиза (слоган)“:
– Рад може бити изведен на папиру у техници цртежа, колажа, апликације, или у електронском облику у формату *jpg, *tif или *png.
– Дозвољено је коришћење свих материјала и технологија током извођења рада.
– Минимални формат рада – А5 (148,5х210 мм).
– Сваком раду мора бити приложен кратак пропратни текст (опис, појашњење, образложење одабране символике итд.).
Номинација „Практична примена“:
– Рад се може извести у произвољном облику: цртеж, израђевина, колаж, у електронском облику итд.
– Дозвољено је коришћење свих материјала и технологија током извођења рада.
– Минимални формат рада – А5 (148,5х210 мм).
– Сваком раду мора бити приложен кратак пропратни текст (опис, појашњење, образложење одабране символике итд.).
Пратећа документација:
Уз сваки конкурсни рад треба приложити пријаву за учешће у конкурсу која садржи:
– опис рада у коме се наводи његов назив, име и презиме аутора (пуно), узраст;
– земља и место боравка;
– назив школске установе и потпуни подаци за везу (бројеви телефона и електронска адреса аутора и школе).
Пријава са потписом аутора мора садржати сагласност на објављивање конкурсних радова и коришћење његовог рада од стране организатора на друге начине у пуном обиму или делимично (између осталог, на Интернету, у штампаним издањима, на телевизији, на информационим сталцима, на сувенирима) без ограничавања рока и територије таквог коришћења. (Прилог формулар)
Критеријуми оцењивања:
– оригиналност и образложеност идеје;
– разумљивост остварене замисли (амблем мора садржати представу која одговара задатој теми и постављеним задацима);
– јединственост (амблем не сме да подсећа на већ постојеће знаке/представе/логотипе);
– лако поимање (амблем мора бити разумљив већини гледалаца);
– естетичност изведеног стваралачког рада;
– степен учешћа деце у стварању рада.
Жири Конкурса:
– Представник „РЖД Интернешнл“;
– Представници Амбасаде РФ у Србији;
– Представник „Инфраструктуре железница Србије“;
– Главни уредник часописа „Светосавско звонце“;
– Представник Међународног јавног Фонда јединства православних народа.
Радови се упућују на адресу:
Српско одељење Међународног јавног Фонда јединства православних народа
11000 Београд, Улица 27. марта број 50
телефон (011) 2055-120
fjpn@bvcom.net

Рок за слање радова:
Радове треба послати до 30-ог новембра 2018.

Објављивање резултата:
– Резултати конкурса биће објављени на званичном сајту http://www.zvonce.spc.rs, на сајту Фонда јединства православних народа, као и у јавним гласилима. Победници ће бити награђени вредним поклонима и граматама.
– Награде ће бити уручене децембра 2018. године у Београду (датум и место биће накнадно саопштени).

Извор: Светосавско звонце

——————————————————————————————————

Наградни конкурс 12. фестивала науке „Да смеће не буде веће“

Стручни жири 12. фестивала науке, који ће се одржати на Београдском сајму од 29. новембра до 2. децембра 2018. године, расписује наградни конкурс на тему: Да смеће не буде веће. Познато је да су пластичне кесе међу највећим загађивачима природе. Оне су свуда око нас а највише загађују океане и мора и угрожавају њихов екосистем. Послушајте савете еколога и искористите сваки могући начин да пластичној кеси продужите употребу и на тај начин смањите њихов утицај на околину и природне ресурсе. Немојте бацати пластичне кесе већ од њих направите права уметничка дела! Идеја има на претек: торбе, накит, украси за кућу и новогодишњу јелку, шешири, папуче, одећа или једноставно пустите машти на вољу и осмислите нешто потпуно иновативно и фантастично. Верујемо да ви то можете!

Пропозиције конкурса

 • На конкурсу могу учествовати деца од 1. до 8. разреда основних школа. Материјал: ПЛАСТИЧНЕ КЕСЕ. Пожељно је да конкурсни задатак буде заједничка активност и одељенски рад.
 • Шаљу се искључиво фотографије завршених радова, са назнаком, „за Конкурс“, најкасније до 5. новембра 2018. године електронским путем на е-маил konkurs@festivalnauke.org
 • Уз фотографију се морају навести следећи подаци: назив школе, адреса школе, одељење, име, презиме и контакт телефон наставника или професора и е-маил адреса.
 • Фотографије одабраних радова биће изложене на 12. фестивалу науке док ће награђени радови бити представљени у склопу посебне изложбе током трајања Фестивала, од 29. новембра до 2. децембра 2018. године.

ДОБРОДОШЛИ У ЗЕМЉУ БУДУЋНОСТИ!

——————————————————————————————————

Литерарни конкурс – Радовићев венац

ПРОПОЗИЦИЈЕ КОНКУРСА

ТРАЈАЊЕ КОНКУРСА: Конкурс је отворен од 10.10.2018. год.  до 10.11.2018. год. На конкурсу учествују сви радови који стигну на адресу: Дечији центар Ниш, улица IX Бригаде 10 и на мејл Дечијег центра: decijicentarucairu@gmail.com

УЧЕСНИЦИ КОНКУРСА: Ученици од првог до осмог разреда основних школа.

ТЕМА ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА:  „ИМАМ СЛОБОДУ“

НАЧИН ПРИЈАВЉИВАЊА: Приликом слања радова, потребно је навести следеће:

 1. За литерарни конкурс Радовићев венац – на тему:„ИМАМ СЛОБОДУ“
 2. Име и презиме аутора текста;
 3. Назив школе, разред и одељење;
 4. Име и презиме ментора;
 5. Контакт телефон.

НАПОМЕНА: Радови без тражених података не могу учествовати у конкурсу.

Приспели радови ученика биће подељени у три категорије:

I КАТЕГОРИЈА: Радови ученика I,II, III разреда основне школе;

II КАТЕГОРИЈА: Радови ученика IV, V, VI разреда основне школе;

III КАТЕГОРИЈА: Радови ученика VII, VIII разреда основне школе.

ОДАБИР РАДОВА: Пристигли радови биће прослеђени члановима жирија. Чланови жирија биће песници за децу, филолози и стручни сарадници. Жири ће направити селекцију дечијих радова по наведеним категоријама.

29.11.2018. год. у Дечијем центру биће додела захвалница ученицима награђених радова и њиховим менторима.

Награђени радови и радови које жири буде изабрао наћи ће се у зборнику Радовићев венац, који ће бити штампан по завршетку конкурса.

ДИРЕКТОР

Сандра Петковић

Извор: Табла

——————————————————————————————————

Meђународна дечјa ликовна манифестација „Мали битољски Монмартр 2019“

Извор: Small Montmartre of Bitola

——————————————————————————————————

XXXII „Сусрети под старом маслином“

Децо! Ево литеррног конкурса где мозете отици у Бар, показати дар и бити део фестивала „СТАРА МАСЛИНА“

Културни центар Бар и Међународна манифестација литерарног и ликовног дјечјег стваралаштва и стваралаштва за дјецу XXXII „Сусрети под старом маслином“ расписује наградни конкурс за литерарне и ликовне радове на тему: САН И ЈАВА СТАРЕ МАСЛИНЕ.

Право учешћа на конкурсу имају ученици основних школа и, наравно, малишани из вртића, свих земаља овог нашег малог – великог свијета.

Радове слати до 10. новембра 2018. године на адресу:

ЈП КУЛТУРНИ ЦЕНТАР – БАР
(за наградни конкурс)
«Сусрети под Старом маслином»
Јована Томашевића 57
85000 БАР

Све информације на телефон: 067 572 332
069 487 346
030 312 431

е-маил: domkulturebar@gmail.com / jpkcbela@gmail.com

——————————————————————————————————

Конкурс за ученике основних школа: „ШКОЛСКИ ЗЕЛЕНИ ПРЕСС 2018“

Удружење грађана “Зелено питање” и дечији еколошки часопис “Чувари равнице” уз подршку Министарства културе и информисања и Управе за културу града Новог Сада организују четврти, годишњи конкурс “Школски зелени пресс 2018.”.

Како се каже у позиву за учешће у конкурсу, Циљ „Школског зеленог пресс-а“ је да се ученици укључе у препознавање добрих и лоших примера заштите животне средине у школи, око школе, у свом месту становања, у околини места становања, али и њихова презентација путем текста и фотографија. Конкурс је отворен до 30. октобра и на њему могу учествовати школе са територије целе Србије, те, стога, организатори конкурса позивају директоре основних школа, учитељице, учитеље, наставнице и наставнике да се са својим ученицима укључе у конкурс и пошаљу чланке и фотографије.

Што се техничких детаља тиче, у програму „Школски зелени пресс“ се награђују најбољи чланак (до 250 речи), фотографија и фото прича (до 12 фотографија) у четири старосне категорије ученика (1-2 разред, 3-4 разред, 5-6 разред, 7-8 разред). Радови могу битни групни (три члана) и појединачни – што треба навести у пријави.

Детаљне информације о припреми радова могу се прочитати у часопису „Чувари равнице“, (на интернет страници www.cuvariravnice.org.rs) или упитом на мејл  skolskizelenipress@gmail.com
Пријатељи конкурса су дечија еколошка емисија „Питам се, питам се“ (РТВ ВОЈВОДИНА) и интернет радио за децу “Керефеке” http://www.kerefeke.org.rs/

Извор: Web info

——————————————————————————————————

Конкурс за најуспелију причу Голубић 2018.


Градска библиотека Карло Бијелицки у Сомбору и Организациони одбор књижевне манифестације у славу великог писца Раванграда Вељка Петровића, уз подршку Града Сомбора, државних институција, донатора и спонзора, припремају XII Вељкове дане, 22. и 23. новембра 2018. године.
Жири Голубића ће доделити, ученицима основних и средњих школа, по три награде у три категорије:

I категорија – 1-4. разреда,
II категорија – 5-8. разреда и
III категорија – средња школа.

Посебно се додељује и Гран при – Голубић, за најуспелију причу ученика основних и средњих школа.

Пропозиције Голубића:
– слободна тема
– један аутор, једна прича

Радови треба да буду лекторисани и написани у Ворд (Word) документу на једном од стандардних фонтова (Times New Roman, Arial).
Радове слати у електронској форми на адресу:  konkursgolubic@gmail.com

Радови морају да садрже следеће податке:
Име и презиме аутора, разред (године старости), податке о школи (адреса, имејл адреса и телефон), име ментора и контакт (име и презиме, број телефона и имејл адреса).

Сви наведени услови морају бити испуњени да би рад био прихваћен.

Награђене приче биће објављене на интернет презентацијама Градске библиотеке Карло Бијелицки www.biblioso.org.rs и www.biblionica.rs.

Конкурс је отворен до 20. октобра 2018. године.

Жири ће објавити резултате у другој недељи новембра, а уручење награде ће бити на свечаном програму Вељкових дана.

Извор: Библиотека Карло Бијелицки

——————————————————————————————————

Наградни конкурс „Мост разумевања – међугенерацијска солидарност“

Поводом обележавања 1. октобра – Међународног дана старијих особа, Пoвeрeник зa зaштиту рaвнoпрaвнoсти расписује конкурc за најбољи литерарни рад, ликовни рад и фотографију на тему „МОСТ РАЗУМЕВАЊА – МЕЂУГЕНЕРАЦИЈСКА СОЛИДАРНОСТ“.

На конкурс могу да се пријаве ученици и ученице 6, 7. и 8. разреда основних школа из Републике Србије и да на задату тему изразе свој став да године не морају и не смеју бити препрека за достојанствен и квалитетан живот, и на тај начин допринесу борби против дискриминације стариjих у нашем друштву.

НАГРАДЕ

– Прва награда: мобилни телефон нове генерације

– Друга награда: бежични bluetooth звучник

– Трећа награда: дигитални фото рам

О радовима ће одлучивати стручни жири. Резултати конкурса ће бити објављени 25. септембра 2018. године на интернет презентацији повереника www.ravnopravnost.gov.rs

ПРОПОЗИЦИЈЕ КОНКУРСА

Рок за достављање радова је 20. септембар 2018године.

Сваки ученик/ученица може да пошаље по три (3) рада из сваке категорије.

Радови морају бити оригинални, израђени самостално и послати у складу са инструкцијама за сваку категорију.

Радови се не враћају и организатор задржава право да радове користи у кампањама за промовисање равноправности, као и да их репродукује у штампи.

Конкурс је објављен и на интернет презентацији Повереника: www.ravnopravnost.gov.rs

КАТЕГОРИЈЕ

 • Литерарни рад – прва, дpуга и трећа награда
 • Ликовни рад – прва, дpуга и трећа награда
 • Фотографијa – прва, дpуга и трећа награда
 1. ЛИТЕРАРНИ РАД од 500 до 1500 карактера рачунајући и размаке (не укључује заглавље са подацима аутора рада) у формату А4 у фонту Times Roman, размак између редова 1.5)

Подели са нама своје мишљење о томе да ли је у реду ако у неким ситуацијама не поштујемо старије особе. Уколико знаш неке примере када су људи из твоје околине ускраћивали неко право, исказивали непоштовање или чак били груби према неким особама само зато што су старије, напиши своје мишљење о томе и предложи како се то може променити и спречити.

На самом литерарном раду у заглављу навести име, презиме, разред и одељење ученика/це, име школе, град, као и број мобилног телефона и мејл адресу контакт особе (наставника, директора школе, или родитеља ученика/це).

Потребно је да се рад који се шаље као прилог у мејлу именује искључиво на следећи начин: ЛР, доња црта, име аутора рада, доња црта, презиме аутора рада, доња црта, разред аутора рада, доња црта, град, тачка, ДОЦ (пример: LR_petar_petrovic_VII3_ pozarevac.DOC)

Радове слaти искључиво електронским путем нa мејл aдрeсу: poverenik.literarnirad@yahoo.com  Наслов мејла/Subject: „Конкурс за литерарни рад 2018“.

 1. ЛИКОВНИ РАД

Ликовни рад се доставља у А3 формату, израђен техником по слободном избору. Узеће се у обзир и радови нацртани у програмима на рачунару (CorelDraw, Microsoft Draw, Open office Draw…).

Ликовне радове обавезно слати на следећи начин:

На полеђини ликовног рада навести име, презиме, разред и одељење ученика аутора рада, име школе, град, као и број мобилног телефона и мејл адресу контакт особе (родитеља, наставника или директора школе).

Радове слaти искључиво редовном поштом на адресу: Повереник за заштиту равноправности, Булевар краља Александра 84/4, 11000 Београд, са назнаком „Конкурс за ликовни рад 2018“.

 1. ФОТОГРАФИЈА

Фотографије могу бити црно-беле или у боји, снимљене мобилним телефоном или фотоапаратом. Формат фотографије: ЈPG. Професионални снимци неће бити узети у обзир.

Потребно је да се фотографија која се шаље као прилог у мејлу именује искључиво на следећи начин: ФОТО, доња црта, име аутора рада, доња црта, презиме аутора рада, доња црта, разред аутора рада, доња црта, град, тачка, ЈПГ (пример: FOTO_petar_petrovic_VII3_ pozarevac.JPG)

У телу мејла навести навести име, презиме, разред и одељење ученика, име школе, град, као и име, презиме и број мобилног телефона и мејл адресу контакт особе (наставника, директора школе, или родитеља ученика/це).

Обавезно је уз фотографију доставити потписану сагласност свих особа на фотографији на формулару који је приложен, како би фотографија могла да буде објављена јавно.

Фотографије слaти искључиво електронски нa мејл aдрeсу poverenik.fotografija@yahoo.com  Наслов мејла/Subject„Конкурс за фотографију 2018“.

Сва додатна објашњења о конкурсу можете добити на телефон: 011/ 243 81 84

     Напомена: конкурс се спроводи уз подршку Фондације за отворено друштво

САГЛАСНОСТ ЗА ОБЈАВЉИВАЊЕ ФОТОГРАФИЈЕ

Пристајем да се ова фотографија, снимљена поводом наградног конкурса Повереника за заштиту равноправности „МОСТ РАЗУМЕВАЊА – МЕЂУГЕНЕРАЦИЈСКА СОЛИДАРНОСТ“ даље користи у сврху јавног објављивања.

Датум:

Име и презиме особе на фотографији:

Потпис особе на фотографији:

——————————————————————————————————

Први међународни конкурс под називом „Заувијек ћу бити дијете“

НВО за промоцију природних наука и књижевности „ОАЗА ЗНАЊА“ из Подгорице расписује први међународни конкурс под називом ЗАУВИЈЕК ЋУ БИТИ ДИЈЕТЕ.
Конкурс је намијењен дјечјим пјесницима са простора бивше Југославије.
Услови конкурса:
На конкурс послати мејлом највише 3 пјесме у једном фајлу потписане шифром.
У другом фајлу послати разрешење шифре са личним подацима (име и презиме, датум рођења, број телефона или емаил адреса, по жељи можете послати и кратку биографију са вашом фотографијом).
Сви пристигли радови морају бити ауторска дјела.
Радове слати на е-маил: nvooazaznanja@gmail.com

Тема конкурса је слободна.
Радове ће оцјењивати трочлани стручни жири.
Сви пјесници који буду учествовали на конкурсу добијају захвалницу, а прва три мјеста ће добити повељу.
Изабране пјесме ће бити објављене у електронском и штампаном зборнику, чија промоција ће бити у фебруару 2019. год.

Конкурс је отворен до 30.11.2018.год.
Резултати конкурса ће бити објављени 15.12.2018. год.

——————————————————————————————————

Конкурс за најбољи пример наставне праксе у примени пројектне наставе

У име Градске управе Града Београда, Дечји културни центар Београд расписује конкурс за избор најбољег школског пројекта на тему ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 100 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ.

Конкурс је намењен одељењским заједницама од I до VIII разреда београдских основних школа. Потребно је да  пројекат буде реализован у трајању од најмање 4 седмице и то у периоду од 15. септембра до 30. октобра 2018. године.

Одељењске заједнице су у обавези да, у сарадњи са својим менторима, презентују резултате својих пројеката на нивоу школа и то првог школског часа, у четвртак 1. новембра 2018. године, на дан када је ослобођен Београд у Првом светском рату. Презентацију пројекта треба снимити/фотографисати и снимак/фотографије послати на мејл адресу oslobodjenjebeograda@dkcb.rs до 5. новембра заједно са пројектним формуларом.

Пожељно је да одељењске заједнице обезбеде и учешће партнера на пројекту, попут истакнутих појединаца – научника, историчара, новинара, али и релевантних институција – музеја, библиотека, архива итд.

Пројекат се може односити на наставну или ваннаставну тему једног наставног предмета, а такође може бити и интердисциплинаран. Пројекат може обухватити све облике дечјег стваралаштва (литерарно стваралаштво, музика, драма, ликовна и премењена уметност, уметност перформанса, аудио-визуелне презентације и сл.). Циљ пројекта је да се производ пројекта може касније користити као наставно средство.

Презентација најбољих одељењских пројеката у осам старосних категорија (од I до VIII разреда) и додела награда и диплома које обезбеђује Градска управа Града Београда, одржаће се у Дечјем културном центру Београд, Таковска 8, у уторак, 20. новембра 2018. године у сали „Донка Шпичек”, у 13 часова. Најбољи пројекат у свакој категорији биће награђен Интерактивном таблом, а биће додeљено и 20 специјалних награда – 20 ТЕСЛА таблета.

ФОРМУЛАР

Извор: Дечји културни центар

——————————————————————————————————

Ликовни и литерарни конкурс „Доста су свету једне Шумарице 2018“

Спомен – парк “ Крагујевачки октобар “ у Крагујевцу расписује литерарни и ликовни конкурс за ученике основних и средњих школа Србије и окружења на тему: “Кажу да одрастем, а ја се осећам као дете.“ Ђорђе Милосављевић

Облик литерарне и ликовне обраде по слободном избору.
Жири за литерарне радове доделиће девет новчаних награда: прву, другу и трећу за ученике основних школа од 1. до 4. разреда; прву, другу и трећу за ученике основних школа од 5. до 8. разреда и прву, другу и трећу за ученике средњих школа.
Жири за ликовне радове доделиће девет новчаних награда: прву, другу и трећу за ученике основних школа од 1. до 4. разреда, прву, другу и трећу за ученике основних школа од 5. до 8. разреда и прву, другу и трећу за ученике средњих школа. Том прилико биће изабрана и школа са највећим бројем квалитетних радова и њој ће бити организована изложба у Музеју “21. октобар“ 14. децембра 2018. године.
Награде: прва – 12 000; друга – 10 000; трећа – 8 000 динара

Награде ученицима биће уручене на уметничкој манифестацији “Доста су свету једне Шумарице“, 23. новембра 2018. године у Музеју “ 21. октобар“ у Крагујевцу.

Ликовне радове слати поштом на адресу:

Спомен – парк “ Крагујевачки октобар“ (за конкурс)
34000 Крагујевац
Кружни пут Десанкин венац бб

Литерарне радове, не дуже од 3 500 карактера, Times New Roman 12, слати на e-mail: biblioteka@spomenpark.rs и kustos.pedagog@spomenpark.rs.
Сви радови морају бити потписани пуним именом, презименом и разредом ученика, затим називом, адресом, телефоном школе и именом и презименом предметног наставника и достављени до 1. новембра 2018. године.

Контакт тел. 034/ 335- 607
e-mail: biblioteka@spomenpark.rs
www.spomenpark.rs

——————————————————————————————————

Интернет портал „Моје дете“ вас позива да нам шаљете своје литерарне радове за рубрику “Деца за децу“

Драга децо,

Како је ваша машта бескрајна интернет портал „МОЈЕ ДЕТЕ“ вас позива да нам шаљете своје литерарне радове за рубрику “ДЕЦА ЗА ДЕЦУ“ како бисмо их презентовали широј јавности.

За почетак избор препуштамо вама, (тема је слободна) а касније ћемо сваког месеца имати одређене теме, као и победнике а награде и похвалнице ћемо додељивати тромесечно.

Општи услови
Радови ће бити подељени у две узрасне категорије од I до IV разреда и од V до VIII разреда. Сваки рад треба да садржи име, презиме, узраст као и име ментора (то може бити родитељ, учитељ или наставник), као и његову сагласност да исти буде објављен. Најбоље би било да користите Times New Roman фонт 12, али није грешка уколико изберете и неки други фонт. Сваки рад ученика од V до VIII мора имати минимум 300 речи, док за ученике млађих разреда не постоје ограничења у дужини литерарних радова.

Сви пристигли литерарни радови морају бити ауторска дела (не смеју бити преузети са интернета или неког другог извора).

Слање литерарних радова
Своје радове нам шаљите на е-маил kreativci@mojedete.info са назнаком „ДЕЦА ЗА ДЕЦУ“, а ми ћемо их са задовољством објавити.

На овом линку можете преузети Сагласност која мора бити потписана, скенирана и послата на е-маил kreativci@mojedete.info заједно са литерарним радом.

Извор: Моје дете

——————————————————————————————————

Ликовни конкурс 2018 – Forma Ideale


Правила конкурса

Извор: Forma Ideale

——————————————————————————————————

Мини рестАРТ 2018.

Образовно-креативни центар РЕСТАРТ, Општина Велика Плана
и Галерија Центра за културу „Масука“

расписују дечји ликовни конкурс малог формата

Мини рестАРТ 2018.

Право учешћа имају деца и млади узраста од 4 до 18 година. Изложба је међународног карактера. На конкурс могу учествовати предшколске установе, основне и средње школе, удружења грађана, дечји културни центри, ликовни атељеи и сличне установе или организације. Појединци могу учествовати индивидуално.

Димензија радова је 15х15cm (не мање или других димензија).

Избор теме је слободан. Дозвољени су дводимензионални радови на папиру рађени различитим цртачким, сликарским и графичким техникама (графитна оловка, пастел, креда, угљен, туш, акварел, темпера, гваш, колаж, комбиноване технике, линорез, дрворез, литографија, монотипија и слично).

Установе и организације могу послати највише до 30 радова различитих аутора. Индивидуални учесници могу послати највише 2 рада.

Радови морају бити оригинални, самостално рађени без интервенција одраслих, настали у протекле две године. Радови не смеју бити опремљени, урамљени нити каширани. Неће се примати тродимензионални радови (скулптуре, керамика, мозаик и слично), радови који садрже органске материје и радови који су пресавијени или послати у ролни.

На полеђини сваког рада обавезно мора бити залепљена табела (табеле преузети на крају чланка) са следећим подацима:

– име и презиме аутора и узраст;
– назив рада, техника и година настанка;
– назив установе/организације, адреса, контакт телефон и e-mail адреса;
– име и презиме ликовног педагога;
– контакт телефон и e-mail адреса ликовног педагога.

Индивидуални учесници попуњавају посебну табелу.

Учешће на конкурсу је бесплатно.
Трошкове слања радова плаћају учесници конкурса.

Радови аутора који нису испоштовали услове конкурса или су послати без потпуних података жири неће разматрати.

Послати радови се не враћају ауторима и постају својина Образовно-креативног центра РЕСТАРТ. Организатор може излагати, репродуковати и публиковати радове без надокнаде и сагласности аутора.

Награде

Стручни жири одабраће за излагање до 350 најуспешнијих радова и доделиће три награде и једну похвалу у свакој старосној категорији:

– I категорија 4-7 година;
– II категорија 8-11 година;
– III категорија 12-15 година;
– IV категорија 16-18 година;
– V категорија средњих уметничких школа.

Жири ће доделити и ликовним педагозима три похвале за изузетан стваралачки допринос и најуспешније послате збирке радова.

Конкурс је отворен до 31. октобра 2018. године. Рок за приспеће радова је 3. новембар 2018. године.

Радове слати на следећу адресу:
Центар РЕСТАРТ
Ул. 1300 каплара бр.18
11320 Велика Плана, Република Србија
*са назнаком Конкурс Мини рестАРТ

Објављивање резултата конкурса до 30. новембра 2018. године.
Награђени аутори и ликовни педагози биће лично обавештени електронском поштом.

Објаве и резултате конкурса можете пратити на:
http://www.facebook.com/minirestart
www.miniresta
rt.wordpress.com 

Свечано отварање изложбе и додела диплома одржаће се 13. децембра 2018. године, у 13.00 сати, у Галерији Центра за културу  „Масука“ у Великој Плани.
Пожељно је да домаћи награђени и похваљени аутори лично преузму своје дипломе и награде. Трошкове пута сносе аутори.

Додатне информације можете добити на:
E-mail: minirestart15x15@gmail.com
Тел. 064 11 69 361
или поруком на нашој Фејсбук страници.
Снежана Гроздановић, уредник ликовног конкурса

Организатор,
Образовно-креативни центар РЕСТАРТ

ПРЕУЗМИТЕ КОНКУРС СА ТАБЕЛАМА КЛИКОМ НА
Konkurs Mini restART_srpski cirilica
Konkurs Mini restART_srpski latinica

ПРЕУЗМИТЕ САМО ТАБЕЛЕ КЛИКОМ НА
Tabele Mini restART_cirilica
Tabele Mini restART_latinica

——————————————————————————————————

Почиње литерарни конкурс: То је био распуст!

Компанија Alcatel, у сарадњи са издавачком кућом Лагуна, организује литерарни конкурс на тему „То је био распуст!“

Конкурс је намењен свима између 7 и 18 година, а трајаће до 30. септембра.

Четрдесет најбољих аутора радова биће награђени мобилним телефоном Alcatel 1X. Истакнути чланови жирија Љубивоје Ршумовић, Урош Петровић, Јелица Грегановић и Зоран Пеневски изабраће победничке радове.

Почетак школске године неки воле више, а неки мање. Оно што углавном обележи септембар јесте препричавање догодовштина с распуста. Наравно, један од првих писмених радова буде на тему летњег распуста. Компанија Alcatel и издавачка кућа Лагуна желе да додатно подстакну школарце да буду креативни. Своје радове и податке (име, презиме, година рођења, број телефона и мејл адресу) учесници могу убацити у специјално дизајниране кутије које се налазе у свим Делфи књижарама.

Најбољих 40 аутора биће награђено одличним мобилним телефоном, Alcatel 1X, који има могућност откључавања и закључавања помоћу препознавања лица и дисплеј од 5,3 инча.

На додели награда 40 најбољих аутора дружиће се са члановима жирија и представницима компанија Alcatel и Лагуна.

Више информација потражите на интернет страници www.laguna.rs.

Извор: Делфи књижаре

——————————————————————————————————

Други литерарни конкурс Друштва школских библиотекара Србије

Лето без бриге, проведи крај књиге 2018. са темом Поруку из романа, делим са вама

Конкурс се расписује у три категорије:

1. За ученике од I до IV разреда
2. За ученике од V до VIII разреда
3. За ученике средњих школа

Најбољи радови у свакој од категорије биће проглашени посебно.

Услови конкурса:

 • Сви радови морају садржати следеће податке: име, презиме, разред и одељење ученика, назив и адресу школе, име и презиме предметног наставника, контакт телефон и мејл адресу школе, име школског библиотекара.
 • Један ученик може да учествује са већим бројем радова.
 • Број радова из једне школе није ограничен.
 • Радове слати у електронској форми, ћириличним писмом на адресу: dsbskovcezic@gmail.com

Конкурс је отворен до 15.9.2018. године.

 • Радови ће бити шифрирани, а потом прегледани.
 • Стручни жири донеће одлуку о најбољим радовима.
 • Најбољи радови биће објављени на сајту и Фејсбук страни Друштва.
 • Додела награда: књига, диплома и похвалница, биће одржана у октобру 2018. године, на свечаности поводом Међународног дана школских библиотека.
 • Библиотекари школа чији ученици освоје прва места добиће бесплатну чланарину за 2019. годину.

Текст конкурса можете преузети овде.

——————————————————————————————————

Литерарни конкурс у част Раду Драинцу

Народна библиотека “Рака Драинац” Блаце под покровитељством СО Блаце расписује ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС. Циљ Литерарног конкурса је да се сачува и негује културно-историјска баштина средине у којој је рођен Раде Драинац.

Теме:

1. „Родни брег”

2. “Лепота”

3. Есеј о Раду Драинцу

Услови конкурса:

1. “Родни брег” право учешћа имају ученици основних школа.
2. “Лепота” право учешћа имају ученици средњих школа.
3. “Есеј о Раду Драинцу” право учешћа имају сви заинтересовани старији од 18. година.

Радови треба да буду написани у Word документу на једном од стандардних фонтова.
Радови се потписују шифром. Решење шифре се доставља у посебној коверти. Подаци о аутору за разрешење шифре: шифра, име и презиме, разред, назив школе (ако је ђак), адресу, место, датум рођења, контакт телефон или адресу е-поште.
Сви радови који не испуњавају неки од услова конкурса неће бити оцењивани.
Пристигли радови се не враћају, а аутори су сагласни да њихове радове Народна библиотека “Рака Драинац” може публиковати.

Награде:

1. “Родни брег”
I награда – таблет уређај
II награда – књига
III награда – књига

2. “Лепота”
I награда – таблет уређај
II награда – књига
III награда – књига

3. Есеј о Раду Драинцу
I награда – лаптоп рачунар
II награда – књига
III награда – књига

Конкурс се расписује 20.06.2018. године и трајаће до 14.09.2018. године.
Радове обавезно слати електронски и поштом са назнаком за Литерарни конкурс, на адресе:
Народна библиотека “Рака Драинац” Блаце, Краља Петра I бр. 13, 18420 Блаце
е-пошта: rakadrainac@mts.rs

——————————————————————————————————

Позив на учешће у изазову Ода радости

Пласидо Доминго, славни оперски певач, позива вас на учешће у изазову названом Ода радости (#Ode2Joy): снимите видео, направите фотографију или цртеж у коме ћете показати шта је за вас радост и поставите га на социјалне мреже 9. маја уз хештаг #Ode2Joy. Могу да учествују сви који желе, а посебно се позивају млади и школе.
Видео изазов #Ode2Joy део је активности којима се широм Европе прославља Европска година културне баштине 2018 (European Year of Cultural Heritage 2018). Бројним манифестацијама и активностима скренуће се пажња на непроцењиво вредну културну баштину Старог континента, Европе.
Прикључимо се и ми, покажимо да и Србија има богату културно-уметничку традицију, и покажимо млади српски Европљани знају шта је радост!
Дан Европе обележава се 9. маја у знак сећања на говор Роберта Шумана, некадашњег француског министра спољних послова када представио данас прихваћену визију јединствене Европе.

Видео можете погледати на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=Ngf9H0iiHKw

Превод позива:
„Ја сам Пласидо Доминго, председник удружења „Europa Nostra”, гласа Године европске културне баштине. Година 2018. проглашена је Годином европске културне баштине. Како бисмо прославили ову важну годину, „Europa Nostra” и ја вас позивамо да се укључите у наш изазов „Ода радости”. Нека вас истоимена Бетовенова композиција инспирише. Као што знате, ова чувена нумера постала је симбол Европе, њена химна.
Можете извести оригиналну композицију или створити сопствену верзију „Оде радости”. Учините то на месту које за вас има посебну културну вредност, била то нека мала црквена капела или чувено позориште, башта у вашем селу или музеј у граду у ком живите.
Снимите своју интерпретацију „Оде радости” и поделите је на друштвеним мрежама 9. маја, када се обележава Дан Европе.
Ако нисте вешти у певању или свирању, плешите, глумите, рецитујте, направите неку лепу фотографију, стрип или цртеж. Створите сопствену „Оду радости”, Оду Европи.
Надамо се да ће свако дати свој допринос овом пројекту. Учествоваћу и ја, наравно, и зато рачунам на вас да ћете учинити то исто.
Хвала!“

Радујмо се заједно 9. маја!

Срдачан поздрав,

Сандра Бакић Топаловић
Издавачка кућа Одисеја

——————————————————————————————————

Конкурс за кратку причу емисије „Добро јутро децо“

Кратке приче, не дуже од 2000 компјутерских знакова, и потписане шифром, чије решење које садржи ваше податке треба ставити у запечаћену коверту, можете послати до 15. маја на адресу:

Радио Београд 1
Програм за децу и младе
Хиландарска 2
11000 Београд

Име добитника награде, у износу од 500 Евра у динарској противвредности, објавићемо на нашем програму 1. јуна.
Срдачан поздрав,
Образовни програм за децу, младе и породицу Радио Београда 1
Слађана Бушић

——————————————————————————————————

Толкиндански конкурси

Удружења „Валинор Србија“ и „Аутостоперски водич кроз фантастику“ и овог пролећа вас позивају да учествујете на књижевним и ликовним конкурсима за децу и одрасле које заједнички организују. Овај начин исказивања почасти делима Џ. Р. Р. Толкина, једног од највећих стваралаца епске фантастике, полако постаје традиција, а као и сваке године припремили смо прикладне награде за радове које стручни жири, састављен од књижевника, ликовних уметника и новинара, прогласи најуспешнијим.
Учесници ће бити подељени у четири старосне категорије, а ми смо се потрудили да теме конкурса одговарају узрасту аутора. Сваки учесник може да пошаље по један ликовни и/или књижевни рад на адресу valinor.club@gmail.com  до 15. маја 2018.
Категорије :
Деца – до 10 година
Јуниори – од 11 до 16 година
Млади – од 16 до 21 године
Одрасли – од 22 године

Књижевни конкурс:
Тема књижевног конкурса за млађе категорије (деца и јуниори) је „Да ли сте видели патуљке?“ … или вилењаке, џинове, орке, чаробњаке, змајеве или нека друга необична створења на која бисте могли да наиђете шетајући се Толкиновом Средњом земљом.
За старије категорије (млади и одрасли) тема је „Приче из Округа“ – хобитски митови и легенде, велики јунаци Округа и Средње земље, приче о чаробњацима, патуљачки родослови и сличне заврзламе… Пустите машти на вољу.
Дужина: до 5.000 карактера (словних знакова, рачунајући и размак) за млађе категорије, и 10.000 карактера за старије категорије. Нећемо много замерити ако буде и неки карактер више, али не превише. У обзир долазе и приче и песме.
Прихватамо радове на оба писма – ћириличном и латиничном – равноправно, као и радове аутора на свим језицима са којих није потребан превод на српски.
Ликовни конкурс:
Тема ликовног конкурса за млађе категорије (деца и јуниори) иста је као и тема књижевног конкурса: „Да ли си видео патуљке?“ …или вилењаке, џинове, орке, чаробњаке, змајеве или нека друга необична створења на која бисте могли да наиђете шетајући се Толкиновом Средњом земљом.
За старије категорије (млади и одрасли) тема је „Митови из Средње земље“.
Радови могу бити потпуно оригинални у погледу измишљених бића, а могу се ослањати на описе из неког од Толкинових дела, али не смеју да буду плод прецртавања.

Молимо вас да уз ваше радове обавезно пошаљете следеће податке: име и презиме (или псеудоним), године старости и контакт податке (мејл и/или телефон). Такође, апелујемо на вас да поштујете прописани рок за слање (15. мај), како би чланови жирија имали довољно времена да адекватно (пр)оцене сваки рад.
Жири ће из сваке категорије изабрати по три најбоља рада, а проглашење победника и додела награда биће одржани на фестивалу Толкиндан 2018.

Извор: Фестивал Толкинове фантастике

——————————————————————————————————

Конкурс 16. међународн салона стрипа

16. МЕЂУНАРОДНИ САЛОНСТРИПА
27 – 30. 09. 2018. Срећна галерија, СКЦ Б Е О Г Р А Д

КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2018.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 15. АВГУСТА 2018.
Адреса за слање радова:
СКЦ, Срећна Галерија
САЛОН СТРИПА
Краља Милана 48
11000 Београд, Србија

Пропозиције за учеснике:
• Право учешћа имају аутори свих узраста.
• Кандидат шаље рад на конкурс поштом (рад ће бити прихваћен и у случају да га кандидат лично донесе)
• Рад треба да буде у доброј копији (или оригиналу), обима од 1 до 4 табле, А3 или А4 формата.
• Рад може бити дело више аутора (цртач, сценариста, колориста), с тим да цртач не може поднети на конкурс више од једног рада.
• Рад може бити претходно објављиван.
• Тема, жанр и ауторски приступ нису задати конкурсом.
• Не искључује се могућност прихватања рада са стрип тематиком у другим медијима (рељеф, скулптура, инсталација, објекат…)
• Текст у стрипу може бити на српском или енглеском језику као и на језицима са бившег српскохрватског односно хрватскосрпског говорног подручја.
• Уз рад је обавезно послати (на рачунару или читко, штампаним словима, попуњену) ПРИЈАВУ НА КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2018. која се може преузети ОВДЕ или добити у СКЦ-у при предавању радова на конкурс.
• Сваку таблу рада на полеђини означити редним бројем (пример: 1/4, 2/4, 3/4, 4/4)
• Радови ће бити жирирани за званичне награде, награде пријатеља Салона и изложбу најуспелијих радова.
(радови који пропагирају расну, верску, националну, личну, као и друге видове нетрпељивости; имају за циљ пропаганду делатности правних лица, организација, удружења и покрета; као и радови порнографске садржине, неће се узимати у разматрање)

Награде:
• ГРАНД ПРИX САЛОНА (укључује новчани износ од 1000 евра)
• Награда за најбоље остварење у домену класичног стрип језика
• Награда за најбоље остварење у домену алтернативног стрип језика
• Награда за најбољи сценарио (идеју)
• Награда за најбољи цртеж
• Специјална награда жирија за иновацију
Такмичари до 15 година старости:
• МЛАДИ ЛАВ (најбољи рад у категорији)
• Специјална награда жирија за најбољу идеју
• Специјална награда жирија за зрео и маштовит израз
• Специјална награда жирија за најмлађег аутора

Награде пријатеља Салона

Додатне информације:
www.salonstripaskc.rs
http://www.facebook.com/comicsfest
e-mail: salonstripaskc@gmail.com
тел: 011/ 360 20 44

ПРИЈАВА НА КОНКУРС МЕЂУНАРОГ САЛОНА СТРИПА СКЦ БЕОГРАД 2018.

Извор: Салон стрипа СКЦ

——————————————————————————————————

Tрећи литерарни конкурс „Златни лептир“

Дечји културни центар Београд Вас позива да учествујете на трећем литерарном конкурсу „Златни лептир“ којим обележавамо рођендан наше велике песникиње Десанке Максимовић.

Тема овогодишњег литерарног дружења:
Мој свет зове се љубав

Председник жириjа је наш познати књижевник Слободан Станишић. Конкурс је отворен  до 14.05.2018. године. Додела награда одржаће се у ДКЦБ-у понедељак, 21. маја у 13.00 у Малој сали ДКЦБ-а, Таковска 8.

Песме слати на мејл vesna@dkcb.rs

Свака песма треба да буде послата као један атачмент који мора да садржи: име, презиме и разред  учесника, адресу школе коју похађа, мејл на који ћемо слати резултате и контакт телефон ментора.

Извор: Дечји културни центар

——————————————————————————————————

Конкурс за такмичење „Ухвати идеју у дигиталном свету”

Поводом Теленор дана девојчица Удружење пословних жена Србије објавило је јавни позив за учешће ученица завршних разреда основних школа на такмичењу „Ухвати идеју у дигиталном свету“.

Опште информације
Покажите како решавате неки од свакодневних изазова користећи дигиталне технологије!

Ко може да учествује?
На овом такмичењу могу да учествују девојчице узраста од 12 до 15 година, девојчице у трочланом тиму.

Шта треба да осмислите?
Девојчице треба да осмисле видео у коме ће показати своје предузетничке (бизнис) идеје, а који траје 59 секунди.

Услови конкурса
Сваки тим може да пријави по један видео.

Пријава
Формулар за пријаву можете пронаћи ОВДЕ.

Пријаве можете слати искључиво путем We-transfera на мејл: dan-devojcica@poslovnezene.org.rs

Рок пријаве
Заинтересоване девојчице могу послати своју видео најкасније до 20. априла 2018. године.

Радионица
Финалисткиње учествују у радионици „Ухвати идеју у дигиталном свету“, која ће се одржати у Београду 26. априла 2018. године .
Након радионице, у јавном финалу биће проглашене победнице које очекују вредне награде.

Извор: iSerbia

——————————————————————————————————

Конкурс за доделу награде ЕДУКА – ПРИЈАТЕЉ ШКОЛЕ за најбољу школску библиотеку за 2018. годину

На основу Правилника о критеријумима за додељивање награде „Едука –пријатељ школе“ директор Едуке д.о.о. Београд расписује Конкурс за доделу награде ЕДУКА – ПРИЈАТЕЉ ШКОЛЕ за најбољу школску библиотеку за 2018. годину.
У жељи да подстакне и помогне рад школских библиотека, ИП Едука додељује награду Едука – Пријатељ школе, најбољој библиотеци  основне, средње школе и дома ученика за допринос развоју школског библиотекарства и стваралачки рад.

Додељује се прва, друга и трећа награда. Награда за школску библиотеку је новчана. Уз награду се додељује и повеља.

Прва награда   –   150.000,00 динара
Друга награда  –   100.000,00 динара
Трећа награда  –     60.000,00 динара

Пријава и образложење

Право да конкуришу имају школске библиотеке са територије Републике Србије.
Школски библиотекар/и, и/ или директор школе лично пријављују своју школску библиотеку на конкурс за награду „Едука – Пријатељ школе” тако што достављају адресу сајта школске библиотеке (или подсајта, у оквиру сајта школе) и попуњавају образац Пријаве. Дакле, треба послати само адресу сајта и попуњену Пријаву.

Уколико школска библиотека поседује/обавља и више од онога што је у обрасцу Пријаве предвиђено, наводи и то у Пријави.

Пријаве слати на адресу: eduka.prijateljskole@eduka.rs, најкасније до 30. јуна 2018. године.

Резултати конкурса биће објављени на Едукином сајту до 30. септембра 2018. године, а свечано уручење награда биће уприличено на Школски дан, у оквиру Међународног сајма књига у Београду, 25. октобра 2018. године.

Извор: Едука

——————————————————————————————————

5. ликовно/литерарни конкурс у оквиру манифестације „Дани Данице Јовановић 2018“

——————————————————————————————————

Други фото и литерарни конкурс за децу и младе „Мој љубимац“

Конкурс је намењен основцима и средњошколцима који   могу слати своје  песме  и фотографије  до  27. мaja  2018.  године.
Пријаву за фото конкурс попунити на сајту ДКЦБ-а и послати фотографију. (пријава се налази на крају ове вести)
Песме слати на  мејл vesna@dkcb.rs .
Сваки дечји рад треба да буде послат као један атачмент који садржи следеће податке : име и презиме детета, разред, адресу школе, име ментора, мејл адресу и број мобилног телефона на које треба слати резултате.
На facebook страни ДКЦБ-а гласајте за своју омиљену фотографију.
Стручни жири ће бирати најбоље фотографије у три категорије : млађи основци од 1. до 4. разреда, старији основци од 5. до 8. разреда и средњошколци.

Свечано проглашење победника ће се одржати у Дечјем културном центру Београд 9. јуна у 11.00 часова.

Весна Крњаић Митровић
стручни сарадник
060 167 33 26

ПРИЈАВА ЗА ФОТО КОНКУРС

——————————————————————————————————

Трећи литерерни конкурс „Мој смешни свет“

Основци, своје смешне приче и песма шаљите до четвртка, 12. априла на мејл vesna@dkcb.rs!

Дечји културни центар Београд расписује Трећи литерарни конкурс  „Мој смешни свет“ који је посвећен  писцу БРАНИ ЦВЕТКОВИЋУ  поводом Дана шале 1. априла и  Међународног дана књиге 23. априла.

Конкурс је намењен ученицима од 1. до 8. разреда који могу слати   и прозу и поезију. Пропозиције подстичу само дечју радост, раздраганост и ведрину. Друштвене теме и сатира нису обухваћене пропозицијама.

Председник жирија је истакнути дечји писац, Слободан Станишић.

Највеселије радове слати на адресу vesna@dkcb.rs до 12. априла 2018. године. Сваки рад треба слати као један атачмент који садржи име и презиме детета, школу и разред који дете похађа име ментора, мејл, број мобилног телефона и адресу на коју треба послати резултате.

Свечано проглашење победника ће се одржати  23. априла у 13 часова у Малој сали ДКЦБ-а.

——————————————————————————————————

Такмичење за ученике 8. разреда „Карневал језика“

Гимназија „Стефан Немања“ организује јединствено такмичење за ученике 8. разреда под називом „Карневал језика“, на коме награде освајају ученици, али и њихови наставници/ментори.

Потребно је да осмисле омиљену:

 1. МУЗИЧКУ ТАЧКУ,
 2. РЕЦИТАЦИЈУ или
 3. ДРАМСКУ ТАЧКУ

на страном језику по избору (енглески, италијански, шпански, француски, немачки и руски језик), пријаве се и да на такмичењу изведу изабрану категорију. Комисија коју чине наставници страних језика одабраће најбоље ученике на основу критеријума: оригиналност, сценски наступ и познавање страног језика.

Награде за ученике:

 1. место – СТИПЕНДИЈА за све четири године школовања у Гимназији „Стефан Немања“- смер по избору (ФИЛОЛОШКИ- ЖИВИ ЈЕЗИЦИ, ОПШТИ, ДРУШТВЕНО-ЈЕЗИЧКИ И ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ СМЕР)
 2. место – курс језика по избору у Школи страних језика „Ђуро Салај“
 3. место – обука по избору у Центру за образовање „Ђуро Салај“

Награде за наставнике/менторе:

 1. место – курс језика по избору у Школи страних језика „Ђуро Салај“
 2. место – обука по избору у Центру за образовање „Ђуро Салај“
 3. место – курс по избору у Уметничкој школи „Ђуро Салај“

Пријаве на мејл: gimnazijastefann@gmail.com или на број 063/376-073.

Пријава треба да садржи:

-Име и презиме ученика
-Избор тачке и страни језик на коме се изводи
-Име и презиме наставника/ментора
-Контакт телефон ученика и ментора

Рок за пријаву је 15. мај 2018. године.

Такмичење ће се одржати у суботу, 19. маја, у 12 часова, у Гимназији „Стефан Немања“ (Немањина 28).

Извор: Гимназија „Стефан Немања“

——————————————————————————————————

Конкурс за XXX Невенов фестивал деце песника 2018. године

——————————————————————————————————

Конкурс 30. међународног фестивала хумора за децу

ПИШИТЕ, СЛИКАЈТЕ, ПЕВАЈТЕ И РАДУЈТЕ СЕ стога – папир, оловке, боје, ноте и МАШТУ па обрадујте стихом, причом, афоризмом, скечом, сликом, карикатуром, стрипом, сонгом, филмом, фотографијом… тему

ГАШИНИХ ТРИДЕСЕТ ОСМЕХА

И још: пријавите се за Ревију дечијих драмских група и имитатора (обавезан видео запис представе или имитације, а следите упутства која ће бити објављена на ФБ страници Међународни фестивал хумора за децу. И – предност ће имати текстови домаћих аутора)

Конкурс је намењен деци до петнаесте, а рок је први јун 2018. године!

Адреса: Међународни фестивал хумора за децу
(Библиотека „Димитрије Туцовић“)
Карађорђева 57
11550 Лазаревац

Извор: Међународни фестивал хумора за децу

——————————————————————————————————

5. фестивал уметности „Пролећне риме, ноте и слике“

Основна школа „Ћеле кула“ у Нишу расписује литерарни, музички и ликовни конкурс у оквиру смотре дечјег стваралаштва 5. фестивал уметности „Пролећне риме, ноте и слике“.

Право учешћа имају ученици основних школа из Републике Србије.

Тема и мото фестивала: „У славу пролећа, другарства и љубави, природе и цвећа!“

Погледајте посебне услове за сваки конкурс!

ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС

Литерарни конкурс је песнички и прозни. Ученици узраста од 1. до 4. разреда учествују са песмом која одговара некој од следећих тема:

 1. Баште из маште
 2. Пролеће је као створено за…
 3. Нека цвета планета (еколошка порука)
 4. Моја порука свету

Ученици старијег узраста, од 5. до 8. разреда, могу учествовати са песмом и/или са кратком причом на једну од тема намењених њиховом узрасту:

 1. НАЈпрва љубав
 2. Да сам свемир
 3. Прво засади дрво
 4. Свете, чујеш ли ме?

Упозорити ученике да не плагирају туђе радове! Вредноваће се одговор на тему, оригиналност и креативност. Радови морају да буду лекторисани и читко написани или откуцани у Word формату (величина слова 12, ћирилично  писмо).

Послати по три примерка једне песме или кратке приче (за кратку причу највише једна куцана страна) са свим потребним подацима о аутору, ментору и школи на адресу:  ОШ „Ћеле кула“, Улица Радних бригада 28, 18000 Ниш, са назнаком ЗА ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС ФЕСТИВАЛА или донети (доставити) лично. Радове можете послати и електронским путем на адресу fest1prolecnerime@outlook.com.

Конкурс је отворен од 21. марта до 21. априла 2018. године. Аутори најбољих радова и њихови наставници ментори биће позвани на Фестивал 24. маја 2018.  у ОШ „Ћеле кула“ у Нишу, где ће им бити уручене награде.

Радови који се мотивски или на други начин не слажу са условима конкурса неће бити разматрани. Број радова по ученику и школи није ограничен, али би било добро да ментори направе селекцију и пошаљу само квалитетне радове.

МУЗИЧКИ КОНКУРС 

Ученици основне школе од 5. до 8. разреда могу учествовати појединачно или у групи (навести име групе) и изводе композицију за коју сами компонују музику  на своје или на туђе стихове који одговарају теми: „У славу пролећа, другарства и љубави, природе и цвећа!“, а у оквиру ње ученици по свом избору могу насловити своју композицију.

Ученици основне школе од 1. до 4. разреда могу учествовати појединачно или у групи (навести име групе) и изводе композицију коју је за њих неко компоновао  на своје или на туђе стихове који одговарају теми: „У славу пролећа, другарства и љубави, природе и цвећа!“, а у оквиру ње по свом избору могу насловити композицију.

Напомена: Ученици изводе нову композицију која досад није извођена на фестивалима. Композиције које се мотивски или на други начин не слажу са условима конкурса неће ући у ужи избор.

Ученици у свом раду имају подршку наставника ментора који ће композицију (уз обавезно навођење имена композитора и аутора стихова, и звучни пример – ЦД или ДВД), послати на адресу организатора Фестивала: ОШ „Ћеле кула“, Улица Радних бригада 28, 18000 Ниш, са назнаком ЗА МУЗИЧКИ КОНКУРС ФЕСТИВАЛА. Композиција се може поставити и на Јутјуб. У том случају уз горе наведене податке и линк послати на и-мејл адресуФестивала  fest1prolecnerime@outlook.com. Снимак може да се направи и мобилним телефоном, уколико нема услова за другачији снимак. Број композиција које школе могу послати није ограничен.  

Конкурс је отворен од 21. марта до 30. априла 2018. године. Aутори најбољих радова и њихови наставници ментори биће позвани на Фестивал 24. маја 2018. у ОШ „Ћеле кула“, где ће им бити уручене награде.

ЛИКОВНИ КОНКУРС

Тема: Илустрација песме „Два пејзажа“ – „У трави се жуте цвјетови“ (прва песма), Владимира Видрића:

ДВА ПЕЈЗАЖА

I.

У трави се жуте цвјетови

И зује злаћане пчеле,

За сјенатим оним стаблима

Крупни се облаци бијеле.

И небо се плави високо

Куд нечујно ласте плове; –

Под бријегом из црвених кровова

Подневно звоно зове.

А даље иза тих кровова

Златно се поље стере

Валовито, мирно и спокојно –

И с хума се к хуму вере…

Учествују ученици од 4. до 8. разреда са по једним ликовним радом урађеним на подлози – хартији величине блока бр. 5. Техника рада је слободна. Сваки рад треба да има маргину (оквир, „рам“) од 1 до 2 см цм и да буде обојен. Сваки рад треба да буде потписан. На полеђини рада написати читким рукописом име и презиме ученика, разред и школу, као и име и презиме наставника ментора, број телефона, адресу школе, и-мејл адресу школе или наставника и телефон за контакт. Испод ових података сваки рад треба да има печат школе. Радове послати поштом или донети (доставити) лично у школу: ОШ „Ћеле кула“, Улица Радних бригада 28, 18000 Ниш, са назнаком ЗА ЛИКОВНИ КОНКУРС ФЕСТИВАЛА. Радови ће бити селектовани и неће се враћати. Најбољи радови биће изложени на Фестивалу. Жири ће сачињавати професори ликовне струке и издвојиће и наградити најуспешније ауторе и њихове менторе.

Ликовни конкурс је отворен од 21. марта до 30. априла 2018. године. Резултати конкурса биће објављени око 15. маја, а аутори најбољих радова и њихови наставници ментори биће позвани на Фестивал 24. маја 2018. год, где ће им бити уручене награде.

Све активности у вези са Фестивалом Пролећне риме, ноте и слике можете пратити и у истоименој Фесјбук групи (ћирилицом: Пролећне риме, ноте и слике).

https://www.facebook.com/groups/724139950950423/

Ирена Златковић, аутор фестивала
е-пошта: fest1prolecnerime@outlook.com
Основна школа ”Ћеле кула“
Ниш, Радних бригада 28
Тел./факс (018) 232-979, 533-017
е-пошта: oscelekula68@gmail.com 

——————————————————————————————————

Књижевни конкурс „Шантићева реч 2018“

Основна  школа „Aлекса Шантић“ у Калуђерици поводом традиционалне манифестације Шантићеви дани расписује међународни књижевни конкурс Шантићева реч 2018. за:

 1. Најбољу песму
 2. Најбољи прозни текст

На  теме:

 • НЕМА РАСТА БЕЗ ДРУГАРСТВА (искључиво за млађе ученике основне школе)
 • ТРАЖИМ РЕЧ! (искључиво за старије ученике основне школе)
 • САВРЕМЕНИ ЧОВЕК СТРАНАЦ  МЕЂУ СТРАНЦИМА (искључиво за ученике средње школе)

Услови Конкурса:

 1. Право учешћа на Конкурсу имају ученици основних и средњих школа.
 2. Радови се шаљу искључиво на електронску адресу  santiceva.rec@gmail.com до 15. априла 2018. године. Потребно је да сви радови из једне школе буду у једном Word  документу (Times New Roman, фонт 12), али тако да је сваки рад посебно припремљен за штампање са комплетним контакт подацима.
 3. Жири ће доделити прву, другу и трећу награду за сваку категорију.
 4. О резултатима Конкурса и завршној свечаности доделе награда сви учесници биће обавештени најкасније до 5. маја 2018. године.
 5. Контакт телефон школе: 011/3410-655: особа за контакт: селектор радова, наставник српског језика Марија Росић (тел. 062/207793).

——————————————————————————————————

Радионица баснописаца 2018.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ по десети пут расписује ликовни и литерарни конкурс „Радионица баснописаца“ за ученике трећег и четвртог разреда основне школе.
Позивамо вас да пошаљете до три најбоље написане и/или насликане басне Задужбини „Доситеј Обрадовић“.
Развијајмо и на овај начин креативност, дружење кроз стваралачку игру, учење на Доситејевим поукама и порукама које говоре о животу, лепоти, хуманости и разумевању, о поштовању различитости.
О детаљима конкурса „Радионица баснописаца“ можете сазнати ОВДЕ.

Извор: Задужбина Доситеј Обрадовић

——————————————————————————————————

„Стихом говорим“ из Бијелог Поља организује 5. међународни пјеснички конкурс за дјецу
Конкурс „Језик моје мајке“

Међународно удружење стваралаца „Стихом говорим“ из Бијелог Поља организује пети Међународни пјеснички конкурс за дјецу.

Услови конкурса:
Могу се јављати дјеца пјесници, ученици основних школа.
Радови:
Потребно је доставити до три пјесме потписане именом и презименом ученика, назнаком разреда, као и назив школе и име ментора или једног родитеља, адресу становања, е-маил и број телефона. (контакт подаци). Тема је слободна!
Конкурс је отворен до 20. априла 2018. године.
Резултати ће бити објављени 25. маја 2018. године на сајту:  www.kraljevstvobijelihrada.stihomgovorim.me
Радови морају бити на једном од језика: српски, хрватски, босански, црногорски. Писани фонтом Times New Roman, величина 12 Word документ (doc или docx)
Радове доставити на е-маил: kraljevstvobijelihrada@gmail.com

Награђени ученици добиће диплому, а награђене и похваљене пјесме као и пјесме по одабиру жирија наћи ће се у Зборнику фестивала.
Аутор најбоље пјесме (по избору жирија) ће добити титулу Принц – Принцеза Краљевства Бијелих Рада.
Радове ће прегледати међународни стручни жири састављен од професора језика и књижевника.
За награђене и похваљене, као и ауторе чије пјесме буду објављене, зборник је бесплатан (за учеснике из иностранства трошкове слања Зборника сносе учесници).
Зборник ће бити доступан и у електронској верзији, као online издање на сајту, 15 дана након промоције штампаног издања.

Све информације везане за конкурс и промоцију Зборника и уручење награда биће доступне на сајту:

www.kraljevstvobijelihrada.stihomgovorim.me

——————————————————————————————————

Конкурс „Језик моје мајке“

Православни дечји часопис „Светосавско звонце“ и Српско одељење Јавног међународног фонда јединства православних народа (из Москве), у оквиру пројекта Дани словенске писмености расписују међународни конкурс за литерарне, ликовне, видео, филмске, музичке и анимиране радове на тему:

ЈЕЗИК МОЈЕ МАЈКЕ

Циљ конкурса је: духовно, морално и партиотско васпитање, очување српског језика и ћирилице.

Услови конкурса: Своје радове могу да шаљу ученици основних и средњих школа из Србије и света. Сваки учесник може да пошаље само по један рад, који раније није објављиван у електронским и штампаним медијима, нити награђиван на другим конкурсима.

Учесници су подељени у четири старосне групе и то:

Прва група: Од предшколског узраста до другог разреда основне школе
Друга група: Од трећег до петог разреда основне школе
Трећа група: Од шестог до осмог разреда основне школе
Четврта група: ученици средњих школа

Технички услови за литерарне радове:
Дужина текста: најмање 1 страна, а највише 3 стране формата А4
текстови треба да буду штампани

Технички услови за ликовне радове:
Техника по избору
димензије радова: најмање 20 х 30 цм; највећа 50 х 60 цм

Технички услови за филм, видео и музику
Трајање: највише 5 минута

Крајњи рок за пријем радова је:
петак, 11. мај 2018. године

СВЕЧАНА ДОДЕЛА НАГРАДА
субота 2. јун 2018. године
Место и време доделе награда биће објављени накнадно

МОЛИМО ВАС ДА ПАЖЉИВО ПРОЧИТАТЕ УСЛОВЕ КОНКУРСА
РАДОВЕ КОЈИ НЕ ИСПУЊАВАЈУ УСЛОВЕ ЖИРИ НЕЋЕ ПРЕГЛЕДАТИ

АДРЕСА ПРИЈЕМА РАДОВА:
Радове са назнакон ”За конкурс” слати поштом или донети лично на адресу:
Српска Патријаршија,
”Светосавско звонце”
Ул. Краља Петра бр. 5
11000 Београд

Радове из Републике Српске слати на адресу:
ПП 196, 76300 Бијељина
са назнаком: ”За конкурс”

литерарне радове можете слати и мејлом на адресу: urednik@zvonce.spc.rs

Сваки учесник може да пошаље само по један рад. Радове који су раније објављивани или су учествовали на неком конкурсу нећемо узимати у обзир

ПРАТЕЋА ДОКУМЕНТАЦИЈА
Сваки рад мора да буде потписан:
ликовни радови на полеђини листа, а остали на посебном листу који се шаље уз рад.

Потребно је написати следеће:
1. Име и презиме и разред учесника конкурса
2. назив и адреса школе: улица и број, град, поштански број
3. адреса учесника конкурса
4. име и презиме вероучитеља, учитеља, наставника, професора или ментора
5. Број телефона учесника; број телефона школе као и мејл – приватни и школски
6. Епархијa

радове без потпуне пратеће документације нећемо узимати у обзир

ЖИРИ
Чланови жирија ће бити наши истакнути књижевници, професори Филолошког факултета, Академије СПЦ за уметност и консервацију и професори музике, као и представници Српског одељења ЈМФЈПН, као и „Светосавског звонца“

На конкурсу ће бити вредновано следеће:
– уметнички дар
– разумевање традиционалних и моралних вредности
– способност јасног и правилног изражавања мисли
– правопис

ОБЈАВЉИВАЊЕ РЕЗУЛТАТА КОНКУРСА
Резултати конкурса ће бити објављени на сајту: www.zvonce.spc.rs
Сви награђени ће одмах бити обавештени телефоном или мејлом
Најбољи радови ће бити награђени вредним наградама.
Додељују се по три награде (прва, друга и трећа) за све четири категорије, у свим областима уметничког стваралаштва.
Прва нaграда за учеснике старијих разреда (трећа и четврта група) је летовање на Крфу у оквиру акције ”Светосавског звонца” Стопама наших предака.

Партнер конкурса: Мешународни фонд јединства православних народа

Извор: Светосавско звонце

——————————————————————————————————

Литерарни и ликовни конкурс

Извор: Табла

——————————————————————————————————

Ликовни конкурс „Дечије ликовно стваралаштво“

Пропозиције конкурса

Трајање конкурса: Конкурс је отворен од понедељка, 26. фебруара 2018. године до петка 30. марта 2018. године, до 12 часова. На конкурсу учествују сви радови који стигну на адресу: Дечији Центар Ниш улица IX Бригаде 10.

Учесници конкурса: Ученициод првог до осмог разреда основних школа.

Тема конкурса: СЛОБОДА

Допунско објашњење теме:

Тема: Желимо да покажемо да бити стваралац поред непроцењивог уметничког дара и жеље за стварањем, можемо померити или рушити границе, ангажовати околину и отворити нове путеве СЛОБОДЕ.

Формат рада: Радове треба израдити на папиру, димензије нису ограничене

Дозвољене технике: Ученици своје радове могу урадити у техникама темпера, акварел, гваш, фломастер, пастел или комбинацијом поменутих техника.

Начин пријављивања: Слање радова на конкурс врши се поштом на адресу Дечијег центра, или лично у Атеље Дечијег центра. Радови се достављају у коверти са назнаком ЗА ЛИКОВНИ КОНКУРС „Дечије ликовно стваралаштво“.

На полеђини сваког ликовног рада обавезно навести следеће податке:

 1. име и презиме аутора;
 2. назив школе, разред и одељење;
 3. име и презиме наставника ликовног;
 4. контакт телефон.

Напомена: Радови без тражених података не могу учествовати на конкурсу.

Ограничења: Један аутор на конкурс може послати највише један рад.

Приспели ученички радови биће подељени у четири категорије:

I категорија: Радови ученика I и II разреда основне школе;

II категорија: Радови ученика III и IV разреда основне школе;

III категодија: Радови ученика V и VI разреда основне школе;

IV категорија: радови ученика VII и VIII разреда основне школе.

Одабир победника: Од свих благовремено пристиглих радова, жири ће направити селекцију по наведеним категоријама. Селектовани радови ће бити изложени на интернет ФБ презентацији Дечији центар на којој ће посетиоци моћи да се упознају са свим радовима. Селектовани радови биће награђени. Наставницима ликовне културе чији ученици буду имали највише награђених радова биће уручене захвалнице за неговање и развој дечијег стваралаштва.

Проглашење победника и изложба радова: Свечана додела награда и отварање изложбе награђених радова одржаће се у холу Дечијег центра у суботу 19. маја 2018. године у 17:00 сати а, у складу са Европском Ноћи музеја. Као и сваке године, одабрана је тема манифестације која може да се примени на различите начине. Тема овогодишње Ноћи музеја је ПОБЕДЕ И ПОБЕДНИЦИ ми смо изабрали СЛОБОДУ као циљ победе. Догађају ће присуствовати сви аутори радова, представници „Дечијег центра“ и новинари Нишких медија.

Напомена: Примљени радови се не враћају, а организатор конкурса задржава право да их искористи као илустрације у својим публикацијама без накнаде ауторима. Сврха овог конкурса је популаризација дечијег стваралаштва, развој креативности код деце и унапређење сарадње Дечијег центра са школама града Ниша као и афирмација Дечијег центра кроз учешће у Ноћи музеја.

Стручни сарадник за ликовне програме Уметнички директор
Гордана Манчић Алексић Анета Цекић

——————————————————————————————————

Дечији ликовни конкурс „Васкршња радост“

——————————————————————————————————

Конкурс за најбољу дечју карикатуру „Мали Пјер“

Пропозиције „Мали Пјер“

——————————————————————————————————

Кад човек оде – Први дечји фестивал „Таса Младеновић“

Литерарни конкурс расписује Основна школа „Херој Света Младеновић“ за најбољи поетски рад, у жељи да сачува сећање на Танасија Младеновића. Он је рођен у Сараорцима 15. априла 1913. године. Објавио је више од 14 збирки песама. Умро је 13. јануара 2003. године.

Теме:

 • Одлазим
 • Село моје драго
 • Ромиња време, а сећање мре

Конкурс је отворен до 25. марта 2018. године, а право учешћа имају ученици од 5. до 8. разреда са територије Републике Србије. Број радова које један ученик може послати није ограничен. Радови се потписују шифром, а решење шифре са контакт подацима (име и презиме ученика и наставника, назив школе, адреса, број телефона) доставити уз радове у посебној, затвореној коверти. Проглашење победника и додела награда одржаће се 15. априла 2018. године у Основној школи „Херој Света Младеновић“ у Сараорцима. Радове одштампане у три примерка слати на адресу Основна школа „Херој Света Младеновић“, Ул. Краља Александра 95, 11315 Сараорци, мејл: skola_saraorci@yahoo.com. Додатне информације се могу добити на телефон: 026/781-082.

——————————————————————————————————

Конкурс за Пети фестивал књижевности за дјецу „Мале морске пјесме и приче“

НВО „Драмски студио Будва“ и ЈУ „Народна библиотека Будва“ расписују конкурс за Пети фестивал књижевности за дјецу „Мале морске пјесме и приче“ за ученике основних школа. Тема конкурса је: Главни јунак моје пјесме/приче. Радове (у doc или docx формату, откуцане неким од стандардних фонтова), слати електронским путем на е-маил адресу malemorske@gmail.com, или на адресу Библиотеке ЈУ Народна библиотека Будва, Ул. Жртава фашизма бб (зграда Академије знања) 85310 Будва, Црна Гора.

Написати: Име и презиме аутора, разред, назив школе и контакт адреса, град и име ментора.

Конкурс је отворен до 10. марта 208. године.

Побједнике очекује награда „Мали/а од палубе“ и директно учешће на фестивалу „Мале морске пјесме и приче“, који ће се одржати крајем марта 2018. године у Будви.

Више информација о Фестивалу можете добити на број телефона 069/0560-221 и путем мејла: malemorske@gmail.com

Мирно море у писању!

——————————————————————————————————

17. ликовни и литерарни конкурс на тему: ВРТ ДЕТИЊСТВА

Поводом Светског дана књиге за децу и у част овогодишњих јубилеја Јована Јовановића Змаја, Десанке Максимовић, Бранка Радичевића, Алексе Шантића, Драгана Лукића, Стевана Раичковића, Милоша Црњанског и Мире Алечковић, Одељење књиге за децу Народне библиотеке “Стеван Сремац” у Нишу расписује 17. ликовни и литерарни конкурс на тему: ВРТ ДЕТИЊСТВА

Право учешћа на конкурсу имају ученици свих основних школа на територији Републике Србије и иностранства. Литерарни радови треба да буду читко написани или откуцани у три примерка, на српском језику. Ликовни радови се шаљу у оригиналу (никако као слика е-поштом). Подлога, техника и формат – по слободном избору.

Радови треба да буду потписани и то: литерарни радови испод рада, а ликовни на полеђини цртежа. Уколико се литерарни радови шаљу групно (на једном Ворд документу), онда испод сваког рада написати податке о аутору.

Подаци о аутору које је потребно написати: име и презиме, разред, назив школе и место (држава), име ментора и контакт подаци (адреса е-поште или број мобилног телефона). Уколико ученик не жели да му евентуална награда стигне на адресу школе, треба да напише и адресу становања.

Радове послати на адресу:

Народна библиотека „Стеван Сремац“ НиШ
Одељење књиге за децу (ЗА КОНКУРС)
Синђелићев трг број 2
18000 Ниш

или у електронској форми на мејл Народне библиотеке “Стеван Сремац”:
konkurs@nbss.rs

Учесници ће бити бодовани у две категорије:

 • I категорија: млађа (ученици од I до IV разреда)
 • II категорија: старија (ученици од IV до VIII разреда)

Конкурс је отворен до 10. марта 2018. године, а најбољи радови, по мишљењу стручног жирија, биће објављени 26. марта на сајту Народне библиотеке “Стеван Сремац” (www.nbss.rs). Најуспешније учеснике чекају награде које ће бити додељене на свечаности 31. марта 2018. године.

Извор: Народна библиотека „Стеван Сремац“ Ниш

——————————————————————————————————

Look and Learn International Children`s Prize Art Competitions

Тема за фебруар: Box of chocolates

Рок за слање радова: 7. март 2018.

——————————————————————————————————

Picasso Art Contest – Creative Brilliance 2018

——————————————————————————————————

Пети међународни књижевни конкурс „Мала птица“

Kњижевни клуб „Мала птица“ Београд, Николе Доксата 18, Миријево, тел. 060-3404514, 011-3436089 расписује Пети међународни књижевни конкурс „Мала птица“ поводом Петог међународног дечијег песничког фестивала „Миријевски Орфеј” и манифестације „Момини дани“ 2018. у Миријеву, за поезију, прозу и есеј.

Пропозиције:

ПЕСНИЧКИ КОНКУРС 1

Доставити две песме не дуже од 24 реда у три примерка под шифром, са разрешењем шифре у посебној запечаћеној коверти. (Font 12, Times New Roman) Право учешћа на конкурсу имају ученици основних и средњих школа.

ПРОЗА:

Доставити једну кратку причу – до 16 редова (Font 12, Times New Roman, format A4) у три примерка, под шифром и разрешењем шифре у посебној запечаћеној коверти.

Право учешћа на конкурсу имају ученици основних и средњих школа.

ЕСЕЈ о Моми Димићу на тему: „Мала птица“ (фонт 12, Times New Roman, максимално 4 стране формата А4) у три примерка. Право учешћа на конкурсу имају средњошколци и одрасли.

Сваки учесник може учествовати на конкурсу само са једном шифром.

Такође Вас молимо да уколико достављате радове у више категорија да их потпишете истом шифром.

Све радове доставити на адресу:

Књижевни клуб Мала птица

Николе Доксата 18 11160 Београд

са назнаком „За књижевни конкурс“ и назнаком „за поезију“, „за прозу“, и „есеј“

(Ученици основних и средњих школа на коверти обавезно пишу „основна школа“ или „средња школа“)

ПЕСНИЧКИ КОНКУРС 2

за учешће на песничком полумаратону који ће се одржати 11.10. са почетком у 18 часова.

Доставити три песме не дуже од 24 реда, у једном примерку под шифром и разрешењем шифре у посебној коверти. Петнаест одабраних учесника моћи ће јавно да презентују

своју поезију на манифестацији. Право учешћа имају само одрасли (старији од 18 година). Сваки учесник може конкурисати само са једном шифром. Све радове доставити на адресу:

Књижевни клуб Мала птица,

улица Николе Доксата 18, 11160

Београд са посебном назнаком

„За песнички полумаратон.“

Оба конкурса су отворена од 1.3.2018. до 31.3.2018.

Резултати конкурса за ученике биће објављени 10.9.2018, а радови награђених и одабраних биће објављени у Зборнику дечијих радова„Миријевски Орфеј“ и јавно презентовани на Међународном дечијем песничком фестивалу „Миријевски Орфеј“ (од 9-11.10) који ће се одржати у оквиру манифестације „Момини дани 2018“ Молимо све учеснике да обрате пажњу на програм манифестације који је овде објављен како би дошли на манифестацију у одговарајуће време јер нећемо лично позивати учеснике.

Резултати конкурса за учешће на песничком полумаратону биће такође објављени 10.9.2018. Одабрани учесници песничког полумаратона позивају се да дођу 11.10.2018. на четврто вече манифестације „Момини дани“ у 18 часова. Замољени су да најаве долазак мејлом, како би могли да буду уврштени у програм.

Извор: Конкурси региона

——————————————————————————————————

Наградни фото-конкурс „Разгледница из школске библиотеке“

Конкурс се расписује у три категорије:

1. за ученике од I до IV разреда,
2. за ученике од V до VIII разреда,
3. за ученике средњих школа.

Најбољи радови у свакој од категорија биће проглашени посебно.

Пропозиције конкурса:

 • Ученици фотографијом треба да покажу како читају, траже информације, раде домаће задатке, уче, маштају, друже се, како проводе своје време у школској библиотеци…
 • Ученик може послати само једну фотографију.
 • Број радова из једне школе није ограничен.
 • Радове слати у JPG формату, у што већој резолуцији (пожељно је да дужа ивица на фотографији не буде мања од 3000 пиксела).
 • Слике насловити латиничним писмом, са размацима, на следећи начин:
  prezime_ ime _razred_ odeljenje_škola_mesto
 • Уз фотографију обавезно послати сагласност родитеља за објављивање фотографије детета у јавности и сагласност за објављивање рада.
 • Радове и сагласности родитеља слати у електронској форми на адресу:
  dsbsrazglednica@gmail.com
 • Конкурс је отворен до 15. 3. 2018. године.

Стручни жири ће донети одлуку о најбољим радовима на основу оригиналности, креативности у одговору на тему и техничких квалитета. Фотографије ће бити објављене на сајту и Фејсбук страници Друштва школских библиотекара Србије.

Додела награда, књига, диплома и похвалница, биће одржана у априлу текуће године на Скупштини Друштва школских библиотекара Србије, када ће бити организована изложба фотографија са конкурса.

Од најбољих фотографија биће направљене разгледнице, које ће бити исписане дечјим порукама које афирмишу школске библиотеке и послате на адресе институција из области просвете и културе.

Такође ће бити организована путујућа изложба најбољих фотографија широм Србије, која ће промовисати креативност и рад ученика и школских библиотекара.

Текст фото-конкурса, који можете истаћи у вашој школској библиотеци, зборници школе итд, можете преузети овде.

——————————————————————————————————

Литерарни и ликовни конкурс: “У бајкама је све могуће”

Народна библиотека”Рака Драинац” Блаце расписује литерарни и ликовни конкурс: “У бајкама је све могуће”
Конкурс је намењен ученицима предшколског и основношколског узраста, поводом “Међународног дана дечије књиге” 02.04.2017.године.
Тема за израду литерарних и ликовних  радова је: “У бајкама је све могуће”

Награде ће бити додељене  на “Дан дечије књиге” 02.04.2017.године и то у три категорије:

 1. категорија: предшколски узраст
 2. категорија: ученици од првог до четвртог разреда основне школе
 3. категорија: ученици од петог до осмог разреда основне школе

На полеђини рада обавезно написати име, презиме, разред и одељење, контакт телефон.

Радове слати поштом на адресу: НБ “Рака Драинац” Блаце, Краља Петра Првог бр.13, 18420 Блаце или донети у просторије библиотеке најкасније до 20.03.2017. године.
За све информације обратите се на телефон 027 371674 или е-маил: rakadrainac@mts.rs

——————————————————————————————————

Трећи литерарни конкурс „Лепо је волети“

Инспирисани делом и животом Мирослава Антића Дечји културни центар Београд расписује Tрећи литерарни конкурс „Лепо је волети“.

Тема овог конкурса је љубав. Обухваћене су све дечје љубави: према породици, човековој околини, љубимцима, играчкама и наравно – први немири искрене ђачке љубави.

Песме ће оцењивати стручни жири на чијем је челу наш истакнути дечји писац Слободан Станишић.

Предвиђене су три  категорије:

 1. први и други разред
 2. трећи и четврти разред
 3. пети и шести разред

У свакој категорији се може освојити: прво место, два друга и  три трећа места.

Радове треба слати до 1. марта 2018. на адресу:

ДКЦБ, Таковска 8, 11000 Београд, за конкурс „Лепо је волети“ или на мејл vesna@dkcb.rs.

Свака песма  треба да буде презентована као један  атачмент (једна песма – један атачмент). Поред сваке песме треба да стоје следећи подаци : име и презиме учесника , мејл и мобилни телефон учесника, школа и разред који похађа, адреса школе,  као и име ментора и његов мејл и број мобилног телефон.

У среду ,14. марта 2018. године у Малој сали ДКЦБ-а, обележићемо рођендан Мирослава Антића доделом диплома и награда најбољим младим песницима.

Извор: Дечји културни центар

——————————————————————————————————

Конкурс за 4. републички фестивал „Ризница знања“

Учитељско  друштво  Ниш  расписује  конкурс  за 4. републички  фестивал „Ризница талената“, Ниш, 26–27мај 2018.

Право  учешћа  на Фестивалу имају  ученици  основних  школа  (од 1. до  8.  разреда) из Републике Србије.

Тема овогодишњег Фестивала је Планета чиста нека заблиста.

Фестивал обухвата следеће категорије:

 1. Литерарни  део конкурса (За најбољи поетски и прозни рад)

Број радова једне школе није ограничен, али се подразумева да ће ментори извршити селекцију на нивоу школе. Радове куцати  ћириличким писмом у Ворд документу, величина слова 14, фонт Times New Roman, са подацима о аутору, разреду, школи и ментору.

Радове  слати  на имејл:

ud.nis.riznica.talenata@gmail.com

(са назнаком за Фестивал „Ризница талената“).

Напомена: Један документ – један рад. Литерарне радове није дозвољено слати поштом.

 1.  Ликовни  део  конкурса  (За најбољи ликовни рад)

Број радова једне школе није ограничен, али се подразумева да ће ментори  извршити  селекцију на нивоу школе.

Дозвољене су све технике, величина  блока  прилагођена узрасту ученика.

На полеђини  рада  написати  податке  о аутору, разреду, школи и ментору.

Радове слати на адресу:

Учитељско друштво Ниш, поштански фах 91, 18 106 Ниш

(са назнаком за Фестивал  „Ризница талената“).

 1. Драмски део конкурса (За најбољу дечју представу)

Школу у овом делу конкурса могу представљати ученици од 1. до 8. разреда са највише 5 чланова (мешовите групе).

Драмски текст који одговара теми Фестивала мора бити ауторско дело ментора или више њих. Аматерске снимке дечјих позоришних представа у трајању до 10 минута објавити на Јутјубу, и линк са називом представе и школе послати на имејл ud.nis.riznica.talenata@gmail.com.

 1. Музички део конкурса (За најбоље соло певање или соло свирање)

Ова категорија не мора да одговара теми конкурса (слободна тема), већ    има за циљ да школе промовишу своје таленте.

Композиције које се изводе треба да буду примерене узрасту и     школском  програму.

Аматерски  снимак композиције објавити на Јутјубу, и линк са називом композиције и школе послати на имејл ud.nis.riznica.talenata@gmail.com.

 1. Плесни део конкурса (За најбољи плесни пар или групу)

Ова категорија не мора да одговара теми конкурса (слободна тема), већ       има за циљ да  школе промовишу своје таленте.

Дозвољене су све врсте игара у пару или групи са највише 5 чланова. Групе могу бити и мешовите, од 1. до 8. разреда.

Аматерски  снимак  објавити на Јутјубу, и линк са називом плесног пара/групе и школе послати на имејл ud.nis.riznica.talenata@gmail.com.

Фестивал се одликује јединственом завршницом која је такмичарског карактера и у оквиру које ће се за најпрестижнију награду – НАЈБОЉА ШКОЛА СРБИЈЕ – борити 6 школа. Њих ће жири изабрати бодовањем на основу успеха (освојених места) у наведеним категоријама Фестивала. Све категорије су подједнако равноправне за пласман у финале.

У полуфиналу ће се наћи 6 школа које ће се представити првог дана Фестивала у свим категоријама, а другог финалног дана биће проглашење победника.

Полуфиналисти ће поред награда добити дипломе за учешће у финалуФестивала, а прве три школе диплому за освојено место и вредне награде.

Сви  ментори  ће добити захвалнице за учешће на републичком Фестивалу, за посебно ангажовање и труд уложен у стваралачки рад деце.

Конкурс је отворен до 22.4.2018. године.

Напомена: Пристигли радови остају својина организатора који задржава право објављивања, снимања и коришћења послатих радова у циљу промоције Фестивала.

Организатори препоручују менторима да пре слања радова затраже сагласност родитеља за коришћење истих у непрофитабилне сврхе.

Контакт особе за додатне информације о Фестивалу су:

 1. Ана Младеновић (идејни аутор фестивала)

060/0251652, anamladenovic66@gmail.com

 1. Станиша Костадиновић (председник Учитељског друштва Ниш)069/336-67-17,stanisa.kosta@gmail.com

Извор: Табла

——————————————————————————————————

Конкурс за Фестивал дечјег стваралаштва „Табла Фест 18“

Нишки креативни студио и Интернет часопис за подстицање дечјег стваралаштва Табла, поводом организације фестивала дечјег стваралаштва Табла Фест 18, расписују јавни конкурс за најбољи ликовни и литерарни рад ученика основних школа (за Србију и предшколаца) на теме:

 1. На табли је писало једно име
 2. Пријатељ(ица) ми је зато што
 3. Хоћу да видим далеку земљу

Рок за слање радова:

За литерарне радове 15. март 2018. године до поноћи, док за ликовне радове датум слања не може бити после 15. марта 2018. године.

Адресе:

Ликовне радове слати искључиво на адресу:

Редакција часописа „Табла“

(за „Табла Фест 18“)

Љубомира Николића 17/26

18000 Ниш

Литерарне радове слати искључиво на адресу е-поште: tablafest@gmail.com

Категорије:

Радови ће бити оцењивани по следећим категоријама:

Категорија Осмогодишње ОШ Деветогодишње ОШ
I Предшколци + I + II I + II + III
II III + IV + V IV + V + VI
III VI + VII + VIII VII + VIII + IX

Услови конкурса:

Право учешћа на конкурсу имају сви ученици основних школа, a из Србије и предшколци.

На овај конкурс заинтересовани ученици могу послати највише три ликовна и три литерарна рада. Литерарни радови који су награђивани на претходним конкурсима се неће узимати у оцењивање.

Литерарни радови треба да буду написани у Ворд (Word) документу, на једном од стандардних фонтова (Times New Roman, Arial) величине 12, на српском језику, ћириличним писмом.

Ликовни радови се шаљу у оригиналу (никако као слика е-поштом). Подлога, техника и формат – по слободном избору.

Радови треба да буду потписани и то: литерарни радови на Ворд документу испод рада, а ликовни на полеђини цртежа. Уколико се литерарни радови шаљу групно (на једном Ворд документу), онда испод сваког рада написати податке о аутору.

Подаци о аутору које је потребно написати:

Име и презиме, разред (године старости), назив школе (установе), место и држава, име педагога-ментора и контакт подаци (адреса е-поште и број мобилног телефона педагога-ментора). Уколико ученик не жели да му евентуална награда стигне на адресу школе, треба да напише и адресу становања.

Сви радови који не испуњавају неки од услова конкурса се неће оцењивати.

Приспели радови се не враћају, а аутори су сагласни да се њихови радови могу објављивати у Интернет часопису за подстицање дечјег стваралаштва Табла (www.tabla.org.rs или http://табла.срб).

Напомена за литерарне радове:

Литерарне радове немојте слати обичном поштом уз ликовне радове или самостално, јер тако неће ући у оцењивање. Податке о аутору напишите одмах испод рада на истом ворд документу, а не у тексту е-писма.

Резултати конкурса ће бити објављени до 15. априла 2018. г. у Интернет часопису за подстицање дечјег стваралаштва Табла.

Извор: Табла

——————————————————————————————————

10. међународни фестивал дечјег стваралаштва „Марковдански сусрети“

Панонски дечји град расписује конкурс 10. међународни фестивал дечјег стваралаштва „Марковдански сусрети“ од 11. до 13.5.2018. године.

Конкурс се расписује у 10 категорија:

1. СТИХОВАЊЕ (литерарни конкурс: песма и прича)
Тема за песме и приче: „Како се расте до песме“
Радове слати на e mail: todenikoletic@gmail.com

2. ДРАМОЛЕТАЊЕ
Кратки игроказ до 10 минута.
Пријаве са снимком слати на e mail: robi224422@gmail.com

3. МУЗИКАЉЕЊЕ
Интерпретација (забавна, етно, изворна, инструментал)
Право имају појединци и групе.
Пријаве слати на e mail: draganamihajlovicbokan@gmail.com

4. СЛИКОВАЊЕ ( ликовни рад. Све технике долазе у обзир)
Тема: „Равница од птица“
Радове слати на aдресу: Маршала Тита бр. 69 Црвенка 25220
(За Наташу Ђурчковић)

5. ПЛЕСАОНИЦА ( денс и балетске групе)
Право учешћа имају појединци и групе.
Пријаве слати на e mail: oljaradicmzp@gmail.com

6. ШАХОВАЊЕ
Пријаве на фестивалу.

7. ПОТРАГА ЗА БЛАГОМ
Пријаве на фестивалу и путем e mailа: todenikoletic@gmail.com

8. КЛОВНИЈАДА
Избор најлепшег кловна.
Пријаве слати на e mail: todenikoletic@gmail.com

9. КРКЕ ЏАКЕ ОЛИМПИЈАДА
Такмичење у старим народним играма
Пријаве на фестивалу.

10. ПОРУКЕ ИЗ ПРВЕ РУКЕ
Најлепша порука свету.
НАГРАДА ФОНДАЦИЈЕ „ ТИЈАНА ЈУРИЋ“
Доставити на фестивалу

Песме и приче слати на матерњем језику.

Уз радове послати: име и презима аутора, датум рођења, разред, назив школе. (адреса, е-маил адреса, телефон школе), име ментора.

Конкурс је отворен до 15. априла 2018. године.

Ближе информације о Фестивалу можете добити путем телефона:
+381 24 725 104 или +381646479433 и путем e mail: oljaradicmzp@gmail.com (Оливера Радић)

Извор: Тоде Николетић

——————————————————————————————————

Конкурс за најлепшу љубавну песму

Извор: Табла

——————————————————————————————————

12. међународни фестивал дјечије поезије „Дјечије царство 2018“

——————————————————————————————————

Шести фестивал поезије београдских основаца „Мали победник“

Извор: Табла

——————————————————————————————————

III Национални фестивал дечјег видео клипа КИДИКЕМ

Тема: РАЗМИШЉАЈ ГЛАСНО
Крајњи рок за пријаву на фестивал је 15. 2. 2018. године
Дечји културни центар Београд организује конкурс за трећи Национални фестивал дечјег видео клипа на којем ће се представити филмови кратке форме, у трајању до 90 секунди и трајању до 180 секунди, на тему „РАЗМИШЉАЈ ГЛАСНО”. Фестивал КИДИКЕМ биће одржан у суботу, 3. марта у 12 часова у ДКЦБ, Таковска 8. Аутори филмова треба да буду деца, узраста од 10 до 15 година, која би посредством медија филма изразила своје виђење о свету у којем живимо. Спонзор фестивала: ТЕСЛА.

Овогодишњи фестивал носи тему РАЗМИШЉАЈ ГЛАСНО. Децо, ослободите ваше мисли! Не устежите се да гласно кажете шта вас тишти и шта вас одушевљава. Не плашите се да јасно и свима кажете шта мислите и осећате. Будите слободни и неустрашиви, само тако можете бити храбри! РАЗМИШЉАЈ ГЛАСНО о љубави, другарству, школи, одрастању, будућности и другим темама које те дотичу.

НАГРАДЕ фестивала додељује главни жири:
Гран При фестивала – за најбољи филм у целини ЗЛАТНИ КАДАР (диплома, медаља и ТЕСЛА телефон);
Најгледанији видео клип на youtube каналу ДКЦБ (диплома, кидикем медаља и ТЕСЛА телефон);
Кидикем награда за најбољу режију (диплома, кидикем медаља и ТЕСЛА телефон);
Пет специјалних признања – (диплома, кидикем медаља и аудио bluetooth слушалице ) по избору жирија

Сваки аутор који учествије на фестивалу добија захвалницу КИДИКЕМ.

Циљ фестивала је да се код деце кроз уметничку праксу покрене хумана и креативна страна у примени технологије. Стварајући кратке форме видео записа, деци се пружа прилика да изразе своје мишљење на задату тему. Филмове би оцењивао стручни жири, али би у обзир био узет и број прегледа филма на Youtube каналу ДКЦБ. Ауторе најбоље пласираних видео клипова очекују вредне награде спонзора фестивала.

ПРОПОЗИЦИЈЕ ФЕСТИВАЛА:

Фестивал има такмичарски програм у трајању од 90 минута;
Видео клипове које селекциона комисија не уврсти у такмичарски програм, могу; бити приказани у неком од пратећих програма;
На фестивал се могу пријавити видео клипови произведени после; 1.1.2017.године;
Један аутор може пријавити више видео клипова;
За пријављивање и приказивање видео клипова не плаћа се котизација ни надокнада;
Филмове за селекцију послати путем интернета, преко wetransfer-а, са скенираном попуњеном пријавом и видео клипом у MPG4 видео формату;
Копију видео клипова (на DVD-у) и попуњену пријаву за учешће послати поштом на адресу:
Фестивал КИДИКЕМ 2018.
Дечји културни центар Београд
Таковска 8
Пријаву можете преузети ОВДЕ
За све информације можете нас контактирати путем електронске поште на kidikem@dkcb.rs

Извор: Дечји културни центар

——————————————————————————————————

7. БУДИ – Лепо се играј!

7. БУДИ – Лепо се играј

Извор: Лист за децу Невен

——————————————————————————————————

8. међународни фестивал поезије младих песника „Машта и снови“

——————————————————————————————————

Конкурс 40. Лимске вечери дечје поезије

Дом културе „Пиво Караматијевић“ из Прибоја, расписује конкурс за учешће на 40. по реду Лимским вечерима дечје поезије. Право учешћа на конкурсу имају ученици старијих разреда основних школа (од V до VIII разреда) са простора Србије и Црне Горе.

Учесници конкурса треба да пошаљу по три песме на слободну тему из свог литерарног стваралаштва у четири примерка и потписане пуним именом и презименом ученика. Потребно је доставити и име предметног наставника као и назив школе. Жири ће доделити прву, другу и трећу награду, као и по једну награду за најмаштовитију и најведрију песму. Награђени учесници наступиће на завршној смотри ЛИМСКИХ ВЕЧЕРИ ДЕЧЈЕ ПОЕЗИЈЕ 23. и 24. марта 2018. године у Прибоју.

Радове слати до 28. фебруара 2018. године на адресу: Дом културе „Пиво Караматијевић“ 31330 Прибој, са назнаком ЗА КОНКУРС.

Извор: Општина Прибој и Тоде Николетић

——————————————————————————————————

V Међународни пјеснички конкурс за дјецу Краљевство Бијелих Рада

Међународно удружење стваралаца „Стихом говорим“ из Бијелог Поља организује пети Међународни пјеснички конкурс за дјецу:

Услови конкурса: Могу се јављати дјеца пјесници, ученици основних школа.

Радови: Потребно је доставити до три пјесме потписане именом и презименом ученика, назнаком разреда, као и назив школе и име  ментора или једног родитеља, адресу становања, е-маил и број телефона. (контакт подаци). Тема је слободна!

Конкурс је отворен од 10.01.2018. године до 20.04.2018. године.

Резултати ће бити објављени 25.05.2018. године на сајту: www.kraljevstvobijelihrada.stihomgovorim.me

Радови морају бити на једном од језика: српски, хрватски, босански, црногорски. Писани фонтом Times New Roman, величина 12 Word документ (doc или docx).

Радове доставити на е-маил: kraljevstvobijelihrada@gmail.com

Награђени ученици добиће диплому, а награђене и похваљене пјесме као и пјесме по одабиру жирија наћи ће се у Зборнику фестивала.

Аутор најбоље пјесме (по избору жирија) ће добити титулу Принц – Принцеза Краљевства Бијелих Рада.

Радове ће прегледати међународни стручни жири састављен од професора језика и књижевника.

За награђене и похваљене, као и  ауторе чије пјесме буду објављене, зборник је бесплатан (за учеснике из иностранства трошкове слања Зборника сносе учесници).

Зборник ће бити доступан и у електронској верзији, као онлине издање на сајту, 15 дана након промоције штампаног издања.

Све информације везане за конкурс и промоцију Зборника и уручење награда биће доступне на сајту:

www.kraljevstvobijelihrada.stihomgovorim.me

Извор: Краљевство Бијелих Рада

——————————————————————————————————

Конкурс за наставнике 2018.

УГ КРЕАТИВА-КРЕАТИВНО ОБРАЗОВАЊЕ поводом 14. међународног фестивала „КРЕАТИВНА ЧАРОЛИЈА“ Бања Врујци, 25-27. мај, 2018. објављује

1. КОНКУРС ЗА НАСТАВНИКЕ ЗА НАЈБОЉУ БЕСЕДУ
на тему “ЧАРОБНИ СВЕТ ОБРАЗОВАЊА БРИШЕ ГРАНИЦЕ“

Право учешћа на конкурсу имају све особе које се на формалан или неформалан начин баве образовањем.
Заинтересовани аутори беседа имају прилику да пошаљу пријаву са насловом, текстом и видео снимком беседе.
Текст беседе мора бити оригиналан, али је у њему дозвољено умерено коришћење цитата који морају бити правилно означени.
Извођач беседе не мора да буде и аутор беседе, већ то може бити неко од колега, сарадника, ученика.
Беседа не сме бити раније јавно извођена, презентована, објављивана.
Говорници најбољих беседа биће у обавези да своје беседе говоре и уживо пред публиком и стручним жиријем 14. „КРЕАТИВНЕ ЧАРОЛИЈЕ“ и то 27. маја 2018. у Бањи Врујци, када ће бити проглашени победници.
Заинтересовани учесници ове такмичарске категорије имају обавезу да попуне пријавни формулар беседе наставници 2018, (2500 речи) и пошаљу заједно са линком до видео снимка беседе на имејл carolija2018@gmail.com до 01. априла 2018.

2. КОНКУРС ЗА НАСТАВНИКЕ ЗА НАЈБОЉИ КРАТКИ ФИЛМ
на тему „РЕФОРМИШИМО ОБРАЗОВАЊЕ“

Право учешћа на конкурсу имају васпитачи, учитељи, наставници, стручни сарадници, студенти и професори наставничких факултета и директори образовних установа.
Неопходно је, путем кратког филма, представити један проблем данашњег образовања уз аргументовано решење уоченог проблема (дозвољено је више од једног проблема, уколико су они сродни и имају слично решење). Уочени проблем и идеју за његово решавање потребно је приказати путем кратког филма (игране, документарне или комбиноване форме) у којој могу директно или индиректно учествовати: ученици, родитељи, наставници, стручни сарадници, директори образовних установа, студенти и професори наставничких факултета, представници локалне самоуправе…
Приказати став или мишљење најмање три учесника образовног процеса, који могу и не морају да имају утицај на понуђено решење проблема од стране аутора филма.
Представити тему у играно-документраној форми видео клипа у трајању до 7 минута;
Видео клип може бити снимљен мобилним телефоном или камером;
Учешће је појединачно или тимско са обавезним именовањем координатора заједничког рада;
На конкурсу не могу учествовати филмови који су већ јавно негде објављивани.

ЦИЉНА ГРУПА
васпитачи
учитељи
наставници основних и средњих школа
стручни сарадници
директори образовних установа
студенти и наставници наставничких факултета

НАЧИН УЧЕШЋA
индивидуално
тимско

НАЧИН СЛАЊА РАДОВА
КРАТКЕ ФИЛМОВЕ именовати називом „Реформишимо образовање-Креативна чаролија 2018“ и поставити на Јутјуб најкасније до 01. априла 2018. По постављању филма, послати линк са кратким описом филма и подацима о аутору филма / спаковано у Word документ/ на мејл carolija2018@gmail.com.
БЕСЕДЕ послати у форми Word документа на мејл carolija2018@gmail.com најкасније до 01. априла 2018.

ШТА СВАКИ РАД МОРА ДА САДРЖИ?
Сви радови морају да садрже имена аутора, назив установе, контакт телефон, мејл адресу и назив филма/радионице.

ШТА ДОБИЈАЈУ ОДАБРАНИ АУТОРИ?
Одабрани аутори добијају диплому и потврду о учешћу на фестивалу међународног карактера и прилику да афирмишу и презентују свој креативни рад ширим просветним круговима.
Аутори најбољих кратких филмова и радионица биће благовремено обавештени и позвани да учествују на међународном фестивалу „КРЕАТИВНА ЧАРОЛИЈА“.
Дођите 25-27. маја 2018. у Бању Врујци и постаните део 14. КРЕАТИВНЕ ЧАРОЛИЈЕ!

Извор: Креативна чаролија

——————————————————————————————————

14. дечји међународни фестивал „Креативна чаролија“ Бања Врујци, 25-27. мај, 2018.

УГ„Креатива-креативно образовање“ објављују наградни конкурс поводом 14. међународног фестивала дечјег стваралаштва „КРЕАТИВНА ЧАРОЛИЈА“.

ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС

За најбољи поетски и прозни рад на тему: 

„БОРИ СЕ ЗА СВОЈА КРИЛА, ЈЕР НЕБО НИЈЕ ГРАНИЦА“

Радови се шаљу,  искључиво, у електронском облику на мејл carolija2018@gmail.com до 1. марта 2018. Потребно је да сви радови из једне школе буду у једном ворд документу, али тако да је сваки рад посебно припремљен за штампање са комплетним контакт подацима. Контакт: Слађана Шесто, 061/320.7043

ЛИКОВНИ КОНКУРС

За најбољи ликовни рад (слободна техника) на тему:

„БОРИ СЕ ЗА СВОЈА КРИЛА, ЈЕР НЕБО НИЈЕ ГРАНИЦА“

Радови се обавезно шаљу поштом до 01.марта 2018. и могу да се поставе и на ФБ страну фестивала, али то не искључује слање поштанским путем. Пристигли радови остају својина организатора који задржава право да их користи и у друге непрофитабилне сврхе. Контакт: Марија Ђокић, 066/956.7105

ДРАМСКИ КОНКУРС

За најбољи дечји позоришни комад на тему:

„ЊИМА НЕБО НИЈЕ БИЛО ГРАНИЦА“

Аматерске снимке позоришних представа у трајању од 8-10 минута поставите на Јутјуб најкасније до 01.марта  2018 Сви видео снимци морају бити именовани истим називом, овогодишњим мотом фестивала: „НЕБО НИЈЕ ГРАНИЦА”, ДРАМСКА КАТЕГОРИЈА, БАЊА ВРУЈЦИ 2018; Сценарио драмског текста, комплетне контакт податке и линк са Јутјуба послати на мејл carolija2018@gmail.com. Представа мора бити аутентична у складу са овом темом конкурса и не сме бити раније јавно извођена. Контакт: Оливера Петровић, 064/1600.025

ФИЛМСКИ КОНКУРС

За најбољи дечји кратки филм на тему:

„ЊИМА НЕБО НИЈЕ БИЛО ГРАНИЦА“

Обрадити тему у форми кратког филма у трајању до 4 минута;  Филм може да буде снимљен мобилним телефоном или камером;  Пожељно је да са видео клипом буде комбинован текст, слика, звук; Сви клипови морају бити именовани истим називом, овогодишњим мотом фестивала: „НЕБО НИЈЕ ГРАНИЦА”, ФИЛМСКА КАТЕГОРИЈА, БАЊА ВРУЈЦИ 2018.Сценарио филма, комплетне контакт податке и линк са Јутјуба послати на мејл carolija2018@gmail.comФилм се ради на нивоу једног одељења и не сме бити раније јавно емитован и дељен на друштвеним мрежама;Контакт: Јасмина Стојковић, 064/5722.457

МУЗИЧКИ КОНКУРС

За најбољу дечју вокалну композицију на тему:

„ЗА СНОВЕ МОЈЕ, ГРАНИЦЕ НЕ ПОСТОЈЕ“ 

Вокалне композиције у трајању до 2.45 минута, радни/демо снимак гласа уз пратњу једног или више инструмента поставити на Јутјуб. Сви видео или аудио снимци морају бити именовани истим називом, овогодишњим мотом фестивала: „НЕБО НИЈЕ ГРАНИЦА”, МУЗИЧКА КАТЕГОРИЈА, БАЊА ВРУЈЦИ 2018.;  Песму могу компоновати ученици самостално или уз помоћ наставника, али и сами наставници. Песму могу изводити искључиво деца, појединачно или групно, до четворо у групи, на своје или текстове својих вршњака или учитеља/наставника). Пратећи вокали могу бити и наставници. Текст и комплетне контакт податке и линк са Јутјуба послати на мејл carolija2018@gmail.com. Слати, искључиво, композиције које нису раније јавно извођене и чији снимци нису дељени на друштвеним мрежама. Контакт: Ана Вујић, 065/640.9175

„НЕБО НИЈЕ ГРАНИЦА“

Мото је14. фестивала „КРЕАТИВНА ЧАРОЛИЈА“

КО МОЖЕ УЧЕСТВОВАТИ НА КОНКУРСУ?

 • На конкурсу могу учествовати деца предшколског и основношколског узраста из целог света.

КАКО ПОСЛАТИ РАДОВЕ?

 • Дечје позоришне представе, дечје кратке филмове, аматерске снимкедечјих позоришних представа и дечјих вокалних композиција поставити на Јутјуб најкасније до 01. марта 2018.
 • Индивидуални учесници могу да пошаљу један рад, а установе и асоцијације до 20 радова различитих аутора у категорији ликовних, до 10 у категорији литерарних и до 3 у остале три категорије. Организатор задржава право објављивања, снимања и коришћења послатих радова.

ШТА СВАКИ РАД МОРА ДА САДРЖИ?

 • Потребно је да сви радови садрже пуну адресу аутора, мејл школе, име ментора и његове контакт податке  (радови са непотпуним, нечитким подацима и без контакт телефона и  мејл адресе,  школе или ментора, неће се вредновати). Похваљени ученици из свих пет категорија биће благовремено обавештени и позвани да учествују на 14.међународном фестивалу „КРЕАТИВНА ЧАРОЛИЈА“, 25-27.маја 2018,  када ће бити проглашени и награђени победници у свим категоријама.
 • Организатор задржава право објављивања, снимања и коришћења послатих радова.
 • Радови се не враћају.

Дођите 25-27.маја 2018. у Бању Врујци и постаните део

14.КРЕАТИВНE ЧАРОЛИЈE!

ОПШТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

AДРЕСА: УГ КРЕАТИВА, Бања Врујци бб, 14 243 Горња Топлица (Попадић)

ТЕЛЕФОНИ: 062.8077.389, 060.6555.005, 064.2939.182

 IMEJЛcarolija2018@gmail.com,   carobnoselo@gmail.com, ugkreativa@gmail.com

САЈТОВИ: www.decjisaborvrujci.wordpress.com, www.kreativnoobrazovanje.edu.rs 

Извор: Креативна чаролија

——————————————————————————————————

Дани ћирилице 2018.

Удружење „Дани ћирилице“ Баваниште у Баваништу, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, расписује конкурс намењен ученицима основних и средњих школа из следећих области:

 • Литерарни рад на тему „Мој јунак“
 • Минијатура на тему „Мој јунак“
 • Илустрација народне песме или приче о јунаштву
 • Иницијал (прво слово имена учесника)
 • Израда лутке у ношњи из бакиног родног краја

Литерарни рад не треба да буде дужи од једне куцане стране.
Илустрација, калиграфски текст и иницијал, у зависности од узраста учесника, могу да буду величине у распону од 20×20 до 50×70 цм.
Калиграфски текст треба да садржи од 10 до 30 речи.
Илустрација, калиграфски текст и иницијал и минијатура могу да се изводе у свим дводимензионалним техникама укључујући вез.
Лутку висине до 30цм треба направити од природног материјала и обући је у ношњу из бакиног родног краја, уз обавезну назнаку који је то крај.
Податке као што су име учесника и ментора, назив школе и разред треба написати на полеђини рада. На лутке и везене радове потребно је да се зашије комадић картона и на њему напишу тражени подаци. Одрасле особе могу да учествују ван конкуренције. Радови израђени од непостојаних материјала неће бити оцењени. Радови се не враћају.
Резултати конкурса биће објављени на сајту: www.danicirilice.org.rs до 18. маја 2018. године.
Моле се учитељи, вероучитељи, наставници, професори и родитељи да помогну заинтересованим ученицима, као и да најбоље радове доставе на адресу: „Дани ћирилице“, 26222 Баваниште, ул. Жарка Зрењанина бр. 3 – до 20. априла 2018. године. Стручни жири прогласиће три најбоља рада за сваки узраст, а њихови аутори ће добити дипломе и награде. Награде и захвалнице добиће и најуспешнији учесници ван конкуренције. Сви учесници из расејања добиће признање Чувар српства.
Организатор ће наградити и најуспешнијег наставника и прогласити најуспешнију школу. Додела награда предвиђена је за 20. мај, а за децу из расејања почетком августа 2018. године
Телефон за информације број: 013/751-080 и 065/5751080; www.danicirilice.org.rs; danicirilice@gmail.com

——————————————————————————————————

10. Медијана фестивал дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу

МЕДИЈАНА фестивал дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу ће, већ традиционално, окупити талентовану децу и доказане ствараоце за децу, на јубиларном, 10. Медијана фестивалу дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу, који ће се одржати 21. и 22. марта 2018. године у организацији Градске општине Медијана у Нишу која расписује литерарни и ликовни конкурс за ученике основних и средњих школа и предшколце.

Тема конкурса је „ОСМЕХ ЗА СВАКУ ГЛАВУ“, а број радова које један учесник може послати није ограничен.
Литерарни радови треба да буду откуцани или читко написани. Ликовни радови могу бити у свим техникама. Сви радови треба да буду потписани пуним именом и презименом аутора, са адресом, мејл адресом и бројем телефона аутора, годином рођења, називом школе и места, назнаком разреда и именом наставника, односно ментора.
Радови који пристигну на конкурс биће подељени у три категорије:
1) Радови ученика од 1. до 4. разреда основне школе,
2) Радови ученика од 5. до 8. разреда основне школе,
3) Радови ученика средњих школа.
Радови се не враћају.
Своје радове ученици могу слати на адресу: Градска општина МЕДИЈАНА, Париске комуне бб, 18000 Ниш, са назнаком «за конкурс Медијана фестивала дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу».
Конкурс је отворен до 31.01.2018. године.
Жири ће прегледати радове и одабрати најуспешније, којима ће бити додељене награде. Најуспешнији литерарни и ликовни радови биће објављени, а најуспешнији ликовни радови биће и изложени у одговарајућем простору.
Градска општина Медијана Ниш и овог пута је обезбедила вредне награде за оне који, према одлуци жирија, буду најуспешнији. Награде ће бити додељене у оквиру програма 10. Медијана фестивала дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу, 21. и 22. марта 2018. године, који ће бити објављен на сајту ГО Медијана Ниш.
Највећа награда јесте добродошлица свима добромислећима и лепоговорећима на празник фестивала којим ћемо на најлепши начин – дечјом радошћу најавити долазак пролећа.
Чекамо вас радосно. ЖИВЕЛИ!

——————————————————————————————————

Конкурс „Новогодишња чаролија“

Извор: Табла

——————————————————————————————————

Конкурс за основне школе инспирисан филмом “Фердинанд” на тему
“Наш херој који је храбар као Фердинанд је…”