Свет маркера за књиге

 

Историја маркера је блиско повезана са развојем саме књиге. Иако најранији маркери датирају из средњевековног доба, очигледно је да су се чак и у древним временима – када се читало са свитака папируса – маркери морали користити да би се обележило место на свитку који је могао бити дуг по 40 и више метара. Неки од најстаријих маркера пронађени су у средњевековним манастирима и међу њима су маркери са штипаљком направљени од велура (телеће коже). Стога је лако замислити да је оваква врста маркера коришћена и у древном Египту да означи место на свитку папируса.

У касном средњем веку између 13. и 15. века неки од најранијих манастирских маркера могу се наћи у првим штампаним књигама које су познате као инкунабуле.
Они су углавном направљени од велура или коже односно остатака материјала који је коришћен за корице књиге. Већ су и ови рани маркери имали различите облике као што су обичан ланац или троугласта штипаљка. Један од њих је софистицирани ротирајући диск којим се обележава стубац текста на страници као што се може видети на слици испод.

rotating-bookmark

Маркер у облику ротирајућег диска од велура којим се обележава стубац текста на страници и датира од око 1500. године, из Антикварнице књига Steinbeisser.

Украшени рукопис – Сколастичка историја (Historia Scholastica) – из касног 13. века коју је написао Peter Comester и која припада архиви Британске библиотеке, поседује један занимљив и редак маркер. На рукопису (манускрипту) је једна страница од велура просечена по вертикалној ивици тако да образује подужу картицу која се протне кроз исечен прорез у горњем делу ивице формирајући на тај начин маркер.

У Краљевском музеју Брунеја може се видети маркер од слоноваче направљен у Индији који је украшен прорезима геометријских облика. Он датира из 16. века и коришћен је за украшене примерке Курана.

Године 1584. краљица Елизабета је добила на поклон свилени маркер за књиге са ресама од Кристофера Баркера који је 1577. године стекао ексклузивно право да штампа Библију као овлашћени краљичин штампар. Он је био и трговац тканинама што објашњава зашто је маркер направљен од свиле.
Британско и инострано библијско друштво поседује маркер са свиленим гајтанима, сребрним чворовима и свиленим ресама који је како изгледа направљен за Библију из 1632. године.

Чест тип маркера који се користио у 18. и све до 19. века састојао се од уске свилене траке, ретко кад шире од једног центиметра, која је била везана за књигу на врху хрпта и довољно дуга да вири испод доње ивице странице књиге. Овакви маркери су још у употреби, посебно за књиге са тврдим повезом и референтне збирке.

Coysh_34d

A.W. Coysh-ова књига “Збирка маркера” је прва таква књига потпуно посвећена маркерима у издању David & Charles | London | 1974

Први одвојени маркери који су се могли сакупљати почели су да се појављују 1850-тих. Они се спомињу у књизи Meri Rasel Mitford под називом Успомене из књижевног живота (1852): „Нисам имала маркер и раскошно укоричено издање се затвори готово инстинктивно“. Обратите пажњу да је уместо обележивача за књигу употребила реч  „маркер“. Модерна реч која се сад користи је обично „маркер“.

LZ_Early_bookmark

Рани примерак рекламног маркера из Викторијанског доба у Уједињеном краљевству| дебео папир 105 x 70 mm. Ова врста маркера је прилично уобичајена међу првим рекламним маркерима. Они су се обично користили за рекламе, понекад за један производ, а понекад за асортиман производа, посебно сапун, дамске корсете и хаљине, популарну храну и надри-лекове. Већина ових реклама су биле дрске и непријемчиве.

У викторијанско доба даме су училе своје кћерке да везу и од већине младих девојака се очекивало да извезу узорак на платну на ком ће се видети њихова вештина са иглом. Тако су настали многи маркери чија је намена била да се користе за Библије и молитвенике и који су у то време постали омиљени поклон за пријатеље и чланове породице. Ови маркери из домаће радиности су често прављени од комада ручно извезене траке или траке на коју би био прикачен извезени натпис или зашивен мали акварел цртеж.

LZ_Join_the_Bread_of_Life“Ја сам хлеб живота” (I am the Bread of Life) | Викторијански маркер из домаће радиности, вез на префорираном картону 21 цм | ушивен на тамно плаву свилену траку

Од 1860-тих производе се атрактивни машински ткани маркери, углавном у Ковентрију, центру индустрије свилених трака у Уједињеном краљевству. Један од најранијих је произвела фирма “J&J Cash” поводом смрти принца Консорта 1861. године. Томас Стивенс из Конвентрија је убрзо постао најеминентнија личност у тој делатности, јер је како је тврдио имао 900 различитих дезена. Маркери које је произвео Томас Стивенс су по њему названи “Стивенграфи”. Они су се први пут појавили око 1862. године.

Ткани свилени маркери су били веома цењени поклони у викторијанско доба, а Стивенс је по свему судећи имао адекватан маркер за сваку прилику и прославу. У сваком случају, добитник поклона на слици испод мора да се осећао веома поласкан док је читао текст на маркеру:

Од свих поклона које небо дарује,
постоји један изнад сваке мере,
а то је пријатељ усред наше патње,
јер пријатељ је пронађено благо.
Теби дајем то свето име,
јер ти баш то значиш мени,
И увек ћу поносно тврдити
да пријатељ сам и ја теби.

LZ_Stevengraph_To_A_Friend_130

Mаркер од ткане свиле који је произвео Томас Стивенс | Ковентри | 173 mm (без кићанке) x 40 mm 

Од 1880-тих производња маркера од ткане свиле почиње да опада и све више се појављују маркери направљени од дебљег папира или танког картона. Овај развој је пратио све већу доступност самих књига, а избор расположивих маркера се ускоро драматично повећао.
Осигуравајућа друштва, издавачи и друга предузећа почели су одлично да користе бесплатно оглашавање на маркерима како би заинтересовали јавност за услуге које су пружали. Прелепо дизајнирани маркери у пуном колору штампани у част неке важне личности или догађаја дељени су као поклони уз купљени производ.
Маркери за књиге у свим облицима и величинама и од различитих материјала као што су злато, месинг, бронза, бакар, целулоид, калај, седеф, кожа, слоновача су од 1850-тих производиле специјализоване компаније као сто су Горам, С. Кирк & Синови и Тифани. Често су прављени у облику ножева и мачева зато што на почетку века многе странице у књигама нису биле потпуно одвојене, па су се маркери користили и као ножеви за сечење папира.
Велика колекција антиквитетних маркера за књиге је представљена на Интернет изложби Howard Schecter-a.

LZ_Merrick_100mm

Маркер за књигу из 19. века| произвео: Merrick Thread Co. | димензије 152 x 51 mm

Извор: http://www.miragebookmark.ch/wb_history.htm

Превела: Маријана Нунан