Прва књига Луке Баровића „Буђење“

Уобичајен

Жири у саставу Велимир Ралевић, Зоран Мићовић, Радоје Фемић и Слободан Зоран Обрадовић је на Међународном фестивалу за дјецу пјеснике „Краљевство бијелих рада“, одржаном 8.11.2019. године одлучио да Краљ Краљевства бијелих рада буде наш некадашњи ученик и ђак генерације, а сада ученик другог разреда Математичке гимназије, Лука Баровић.
За титулу Краља и Краљице такмичили су се победници конкурса из претходних година, од 2013. до 2019. године.
Лука је био Принц Краљевства бијелих рада два пута, 2015. и 2018. године, а другу награду је на овом фестивалу освојио 2017. године.

Крајем 2019. године из штампе је изашла и Лукина прва књига „Буђење“ као награда за таленат.

Како каже један од оснивача фестивала, Слободан Зоран Обрадовић „наставља се мисија подршке и афирмације дјечијем стваралаштву и ово је само један од корака, а мислим да је посебно значајан за ова два млада пјесника и надам се да ће бити додатна мотивација да наставе својим књижевним путем још сигурније и снажније.“

Књига је конципирана као двострана где сваки аутор (и Јована и Лука) има своју целину, па тако Јованина „књига“ носи наслов „Срешћемо се“, а Лукина „Буђење“.

О Луки Баровићу и његовој целини „Буђење“, у рецензији Слободан Зоран Обрадовић, између осталог, каже:

„Лука Баровић је још 2015. године, као ученик петог разреда, “најавио” своје краљевске амбиције и показујући раскошни пјеснички дар побиједио и освојио ласкаву титулу Принца за ту годину. Да то није било случајно и да се ради о дјетету пјеснику, које има жељу да се развија и расте и у својим радовима, свједочи и зборник из 2017. године у којем је објављена његова пјесма која је понијела II награду фестивала. А онда, по други пут 2018. године, као ученик 8. разреда, Лука је проглашен за Принца у старијој категорији. Тако да је хроничарима фестивала можда било и очекивано да на Великом турниру, у Бијелом Пољу, одржаном 8. новембра 2019, након пјесничких дуела, он буде побједник у конкуренцији момака.”

Јованина „књига“ носи наслов „Срешћемо се“ и у својој рецензији, између осталог, проф. Радоје Фемић каже и:
„Најчешће формулисане у облику епистола, односно упућене драгом лицу, пјесме Јоване Обрадовић представљају не само емоционалну, него и умјетничку пошиљку чије читање открива могућност уобличења аутентичног пјесничког пропламсаја. Манифестација Краљевство бијелих рада, тј. пјесничка коауторска публикација која је пред читаоцем, имају за циљ да се таква могућност трансформише у самосвојну пјесничку збиљу, чему на овај начин исказујемо бодрење.“
Ове две целине обједињује у једно концептуално решење корица које је по цртежима Јоване Обрадовић урадио Дражен Конатар.
Књига је штампана у тиражу 500 примерака, где ће сваком аутору припасти по 200 примерака, а планиране су промоције у Београду и Бијелом Пољу.
Издавачи су организатори овогодишње манифестације НВО „Стихом говорим“ и Центар за културу „ Војислав Булатовић Струњо“ из Бијелог Поља, а уз подршку Министарства културе Црне Горе по конкурсу за подршку пројектима за Развој културе на северу.

Захваљујемо Луки што је неколико примерака своје прве књиге поклонио школској библиотеци и са нама поделио своју радост!

Затворено за коментаре.