Седми фестивал дечје књижевности и илустрације „Крокодокодил“

Уобичајен

Централни догађај седмог дечјег фестивала КРОКОДОКОДИЛ, представа БУМ! ГРРР!! ШКРИП!!! СТРИП!!!! одржаће се у уторак, 19. новембра у Позоришту лутака Пинокио. Овогодишње издање фестивала посвећено је стрипу, а поред представе и програма за децу и младе укључује и трибине за одрасле које се одржавају у КРОКОДИЛовом Центру.

Фестивал књижевности и илустрације за децу КРОКОДОКОДИЛ покренут је 2013. године и намењен најмађим генерацијама читалаца у нашој земљи. Фестивал је формиран је око премисе да је од неизмерне важности доприносити развоју будуће читалачке публике на динамичан, систематичан и континуиран начин. Друштва која се поносе популарношћу читања јесу управо она која имају пажљив и темељан систем формирања навика код деце и то од најранијег детинства. Фестивал книжевности и илустрације за децу КРОКОДОКОДИЛ има за циљ да оствари управо то, и то коришћењем различитих визуелних и аудио материјала те драматургије, режије, декора и мизансцена што резултира мешавином фестивалског и позоришног догађаја уз укључивање најсавременије мултимедије како би читав догађај што боље био прилагођен осећају за ритам и начелном сензибилитету најмлађе читалачке публике. Пратећи програм фестивала укључује радионице за децу и општу јавност, предавања за стручњаке из подручја књижевности за децу као и креативне конкурсе за најмађу публику у читавој Србији.

Текст представе за овогодишњи КРОКОДОКОДИЛ написала је Јасминка Петровић, наша реномирана приповедачица, перформерка и савремена списатељица за децу и младе, а режију потписује Владан Ђурковић из Позоришта Пинокио, док глумачку поставу чини ансамбл Позоришта Пинокио. Улаз на представу је бесплатан, а намењена је ученицима од 5. до 8. разреда основне школе.

У КРОКОДИЛовом Центру су до сада одржане три трибине у оквиру овогодишњег КРОКОДОКОДИЛА. О стрип ауторкама разговарали су Јана Адамовић, Ана Петровић и Александар Зограф, о стрипу у Јапану Боб Живковић и Акира Тада, а средином октобра угостили смо и француског стрип аутора и илустратора Тијерија Гитара. Трибински програм наставља се и након представе – у петак, 22. новембра о стварности у стрипу говориће Аница Туцаков и Александар Зограф.

Фестивал организују Удружење Образовање и култура и Удружење КРОКОДИЛ, а подржан је од стране Секретаријата за културу и града Београда.

Извор: Крокодил

Затворено за коментаре.