Литерарни конкурс „Бајка по твојој мери“

Уобичајен

Да ли свака бајка има срећан крај?
Драги школарци, по први пут имате шансу да искористите своје литерарне таленте и креирате крај бајке Гроздане Олујић по својој мери.

Да се подсетимо:

Уметнички свет у ауторским бајкама саграђен је на елементима чудесног и нестварног. У овим бајкама познато је име ствараоца, време и простор су конкретизовани, јунаци имају имена, главни лик не мора бити човек, описи су развијенији, мотивација је комплекснија, а завршетак се не мора одвијати у знаку среће за јунака.

Чувени писци бајки су: Ханс Кристијан Андерсен, браћа Грим, Александар Сергејевич Пушкин, Оскар Вајлд, Гроздана Олујић.

Гроздана Олујић (30. август 1934 — 16. март 2019) била је српска списатељица, есејисткиња, преводитељка и антологичарка. Објавила је шест романа: Излет у небо (1957), Гласам за љубав (1962), Не буди заспале псе (1964), Дивље семе (1967), Гласови у ветру (2009) и Преживети до сутра (2017). Сабрани романи у шест књига објављени су 2018. године у издању Српске књижевне задруге и Партенона. Објавила је и велики број бајки и збирки бајки. Њена дела доживела су бројна издања у земљи, а преведена су на чак тридест шест светских језика. Добитница је многобројних књижевних награда од којих су најпознатије: Повеља за животно дело Удружења књижевника Србије (2004) и Нинова награда за најбољи роман (2009).

Конкурс је подељен у неколико циклуса, а у сваком од њих обрађује се одређена бајка:

20. фебруар – 20. април: Бајка Мачка која је лизнула небо

20. април – 20. јун: Бајка Село изнад облака

20. јун – 20. август: Бајка Месечев цвет

20. август – 20. октобар: Бајка Јастук који је памтио снове

Радови треба да садрже почетни део оригиналне бајке, уз посебно означен део краја који је ауторско дело ученика.


Радове могу пријавити ученици од 5. до 8. разреда и шаљу их у дефинисаном року на следећу имејл адресу:  konkurs@bigzskolstvo.rs

У сваком циклусу, биће додељење следеће награде:

1. Курс креативног писања

2. Комплет лектире

3. Школски речник књижевних термина

СРЕЋНО!

Извор: Школски портал

Затворено за коментаре.