Дани европске баштине у Вуковој задужбини

Уобичајен

Дани европске баштине одржавају се сваке године у скоро 50 европских земаља са више од 70.000 догађаја у која је укључено више од 30 милиона грађана. Манифестација која је део заједничког програма Савета Европе и Европске комисије већ дуги низ година одржава се у Београду и другим градовима Србије.
Заједничка тема манифестације Дани европске баштине 2018 на нивоу Европе је „Европска година културног наслеђа – уметност дељења“.
Кроз ову тему, нагласак се ставља на потребу упознавања и разумевања културног наслеђа као заједничког ресурса, подизању свести о заједничкој историји и вредностима и јачању осећаја припадности заједничком европском простору.
Ученици одељења 7/5 су у четвртак, 27.9.2018. године посетили Вукову задужбину и присуствовали предавању о Изложби „Српска лексикографија од Вука до данас“ које је одржао један од аутора изложбе др Ненад Ивановић.
Жеља аутора изложбе, проф. др Рајне Драгићевић и др Ненада Ивановића била је да се прикаже научна димензија – како се српска лексикографија развијала током 200 година, али и културно-историјска.
Изложба која још два месеца може да се погледа у Тршићу, родном месту Вука Стефановића Караџића почиње Вуковом собом у којој су изложени карта његовог путовања, његова путна торба, његов примерак Рјечника из 1818. са допунама, Вукове белешке, записи речи, лични предмети – перо, мастионица, бележница, фес који је до краја живота задржао на глави иако је носио грађанско одело, клешта за хартију, стоно звонце.
Ту су и цедуље за Српски рјечник које показују како је анализирао и обрађивао речи, затим прилози разних скупљача који су Вуку слали речи, поједини минијатурни предмети које је Вук дељао да би Јернеју Копитару помогао у тачном превођењу српске речи…
Из Вукове собе се улази у простор посвећен пројектима српске лексикографије у 19. веку, првенствено Речнику српскохрватског књижевног и народног језика Српске академије наука и уметности.
Важан сегмент изложбе је представљање рада Ђура Даничића – Рјечник из књижевних старина српских, који је завршио, и други који је започео Рјечник хрватскога или српскога језика Југословенске академије знаности и умјетности.

На крају предавања су ученици 7/5 и ученици ОШ „Вук Караџић“ постављали занимљива питања аутору изложбе, а гђа Љиљана Симић, уредница Вуковог читалишта их је подсетила где је Вук живео у Београду, где је ишао у школу и где је и поред кога сахрањен и посаветовала их да у даљем школовању и раду буду радознали и стално уче баш као и Вук.

Ученици 7/5 су Вукову задужбину посетили у пратњи одељењског старешине Мирјане Михајловић и школског библиотекара.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Чланак у Листу Вукове задужбине, број 106, децембар 2018.

Затворено за коментаре.