Пети фестивал књижевности и илустрације за децу Крокодокодил – „Путовање у средиште књиге“

Уобичајен

Чудовишни фестивал књижевности и илустрације за децу КРОКОДОКОДИЛ одржава се по пети пут у петак 17. новембра од 13 сати у Омладинском позоришту Дадов (Десанке Максимовић 6).
Назив овогодишњег КРОКОДОКОДИЛа – „Путовање у средиште књиге“ уједно и наговештава овогодишњу тему а то је обрада теме путовања и стицања искуства кроз путовање у класичном и савременом књижевном стваралаштву за децу.

Уз помоћ глумаца из позоришта Дадов биће приказане следеће књиге:
1. АУТОБИОГРАФИЈА, Бранислав Нушић Илустрације: Боб Живковић
2. ДОКТОР ПРОКТОРОВА ВРЕМЕПЛОВНА КАДА, Ју Несбе Илустрације: Ана Петровић
3. БРАТ ВУК, Карла Маја де Алмеида Илустрације: Антонио Жорж Гонсалвеш
4. ГАЛЕБ ЏОНАТАН ЛИВИНГСТОН, Ричард Бах Илустрације: Бобан Савић Гето

Намера фестивала је да дочара снагу и лепоту књижевног стваралаштва на мултимедијалан начин, уједно откривајући нове аспекте комуникације с најмлађима. Као и до сада, фестивал се састоји од главног програма и пратећих радионица са најмађима. Другу годину заредом организована су и предавања за одрасле (студенте, наставнике, професоре, библиотекаре, књижевне критичаре, родитеље и другу културну јавност):
1. Књижевни кафе с Армином Понгсом – Предавање за одрасле под називом Моје књиге, моја путовања (како пишем књиге за децу, како их читам својој публици, како изводим читалачке концерте…)
Петак, 24. новембар у 20 сати,
Гете Институт Београд, Кнез Михаилова 50.
Говори: писац Армин Понгс.

2. Радионица за ученике 5. и 6. разреда под називом Заједно на путу (о укрштању различитих животних путовања у једном граду, о путовању деце избеглица и миграната)
Среда, 29. новембар у 13 сати,
Клуб књижара Креативни центар у Београду, ТЦ Еуроцентар, улаз из Македонске 30 или Дечанске 5.
Учествују: Маша Аврамовић и Нина Стаменковић (Удружење Ц 31- Центар за развој културе дечјих права).

3. Предавање за одрасле под насловом Путовање у књижевности за децу
Четвртак 30. новембра у 19 сати,
Клуб књижара Креативни центар у Београду, ТЦ Еуроцентар, улаз из Македонске 30 или Дечанске 5.
Говори: доц. др Јелена Панић Мараш.

4. Радионица за ученике 7. и 8. Разреда под називом Путовање за девојчице, а што да не, и за дечаке (по књизи „Фурам феминизам“)
Четвртак, 7. децембар у 13 сати,
Клуб књижара Креативни центар у Београду, ТЦ Еуроцентар, улаз из Македонске 30 или Дечанске 5.
Води: списатељица Ламија Бегагић.

Фестивал КРОКОДОКОДИЛ, који заједнички организују београдска удружења КРОКОДИЛ и ОК –Образовање и култура, уз помоћ омладинског позоришта Дадов, у први план ставља књижевност за децу и културу читања, као и одгајање нове читалачке публике. Први КРОКОДОКОДИЛ бавио се односом писца и илустратора у књигама за децу. Други фестивал за централну тему имао је жанр страве и ужаса, с поднасловом „Како побећи из хорор приче“. Трећи се звао „Библиоскоп“ и представио је домаће књиге за децу по којима су снимљени филмови. Четврти фестивал за основну тему имао је бајку, а носио је назив „Како су Лола и Ивица спасили бајке“. Заштитни знак фестивала КРОКОДОКОДИЛ био је мултиталентовани и вечно млади Раша Попов који ове године по први пут неће бити с нама и већ нам много недостаје.
Пето издање фестивала КРОКОДОКОДИЛ помогла је Европска мрежа за промоцију књижевности и књига ТРАДУКИ.

Извор: Крокодокодил

Затворено за коментаре.