4. ликовни и литерарни конкурс „Дани Данице Јовановић 2017“

Уобичајен

Друштво српско-грчког пријатељства Бешка у сарадњи са ОШ „Браћа Груловић“ расписује 4. ликовни и литерарни конкурс у оквиру манифестације „Дани Данице Јовановић 2017“
Даница Јовановић је прва српска академска сликарка, рођена 4. јануара 1886. године у Бешки, а трагично настрадала у Првом светском рату 12. септембра 1914. године у Петроварадину. Она представља једну од најзначајнијих српских сликарки с почетка 20. века. Током школовања у Београду и Минхену, као и током летњих распуста у Бешки, интезивно је сликала што је резултирало уметничком заоставштином од стотинак радова од којих се део налази у приватном власништву, а део у Спомен-збирци Павла Бељанског и Галерији Матице српске у Новом Саду.
Циљ четвртог ликовног конкурса који организује Друштво српско-грчког пријатељства Бешка у сарадњи са ОШ „Браћа Груловић“, је да се сачува и негује културно-историјска баштина средине у којој је рођена Даница Јовановић и деци омогући упознавање са делима уметнице чија је највећа жеља била да постане сликарка што је потврдила у Минхену, где је у марту 1914. дипломирала на Женској сликарској академији. Даница је сликала теме мртве природе, портрете и фигуре у народним ношњама, као и неколико пејзажа од којих три приказују мостове: мост код Љум куле, Везиров мост на Дриму и срушени савски мост у Београду. Мостови који су били актуелни током периода ратова указују да је будно пратила развој ратних операција, али нема доказа да је непосредно учествовала у њима.
У Дому културе „Бранко Радичевић“ у Бешки, 01. октобра 2016. године, свечано је отворена Меморијална соба посвећена сликарки Даници Јовановић. Поставком Меморијалне собе коју чини амбијентална целина базирана на концепту изложбе „Даница Јовановић (1886-1914)“ ауторке др Јасне Јованов, наставиће да се чува успомена на једну од најзначајнијих уметничких личности српске историје у њеној родној Бешки и пружи могућност свима да сазнају нешто више о Даници Јовановић, њеном животу и делу.
Позивамо васпитаче, учитеље, наставнике и ликовне педагоге да инспиришу децу причом о животу и стваралаштву Данице Јовановић, подстакну њихову креативност анализом њене заоставштине и омогуће деци да кроз различите технике прикажу своје виђење стваралаштва Данице Јовановић.

Теме ликовног конкурса:

1. ПРЕД ЈЕДНОМ ДАНИЧИНОМ СЛИКОМ
2. СА ПОРОДИЧНИХ ФОТОГРАФИЈА ДАНИЦЕ ЈОВАНОВИЋ
3. МОСТОВИ СПАЈАЈУ ЉУДЕ
4. РЕКА МОГА ЖИВОТА

Теме литерарног конкурса:

1. ПОСЛЕДЊЕ ПИСМО ДАНИЦЕ ЈОВАНОВИЋ или ПИСМО ДАНИЦИ ЈОВАНОВИЋ
2. БОЈЕ НЕБА, ОД БЕШКЕ ДО МИНХЕНА
3. БОЈЕ ЖИВОТА НА ДАНИЧИНОЈ ПАЛЕТИ

Услови конкурса:

На конкурсу могу да учествују деца од 5 до 18 год. Радови морају бити самостална дечија остварења. Формат и технике су слободни, прилагођени ликовно-изражајном садржају.
На полеђини сваког рада треба читко, штампаним словима написати следеће податке:
-име и презиме детета, разред, (или узраст)
-назив школе или вртића
-име и презиме ликовног педагога (васпитача, учитеља)
-контакт телефон или емаil адреса

Радови се не враћају.
Радове слати до 20. јуна 2017. године на адресу:
ОШ „Браћа Груловић“ (за ликовни или литерарни конкурс)
Карађорђева 2
22324 БЕШКА
Телефон: 022/570-115 (секретар школе).

За остале информације: Горан Груловић, председник удружења 064/37-03-966;

Извор: Табла

Затворено за коментаре.