Европска ноћ истраживача – Народни музеј

Уобичајен

ni-2016-vizual-1024x612

Народни музеј у Београде биће део седме Европске ноћи истраживача, која ће се одржати 30. септембра од 17 до 22 часа, програмима који ће се одржавати на Калемегдану, у Музеју Вука и Доситеја.

Европска ноћ истраживача је догађај посвећен популаризацији науке и учењу кроз забаву. Ово је јединствена прилика да се упознају истраживачи, да се са њима разговара и сазна шта они заиста чине за друштво, на један интерактиван начин. Овогодишња ноћ истраживача носи слоган Истражи, прикажи, знање потражи и има за циљ да, пре свега младима, приближи посао истраживача и укаже на све начине на које храбри научници мењају свет на боље.

Музеј ће се кроз изложбу на отвореном на Калемегдану Археолошко путовање временом и простором позабавити питањима шта јесте, а шта није археологија, како то археолози истражују, шта археолози раде са налазима које открију, шта све може да се сазна из тога што пронађу и шта им је неопходно за нова сазнања.

Дружећи се са археолозима сазнаћемо на који начин они на основу палеолитске алатке могу да кажу да ли их је израдио и користио Хомо Сапиенс или Хомо неандерталенсис, да ли је неолитска фигурина старчевачка или винчанска, да ли је фрагмент керамичке посуде припада овој или оној култури, одакле је и којим путевима ћилибар или опсидијан стизао на наше просторе, да ли исти тип фибула (копчи) које смо открили на археолошком локалитету у Србији и Украјини или Турској или Француској говоре о миграцијама људи и идеја или је реч о неком другом феномену.

Практични део изложбе биће радионица Археолог и ја кроз коју ће учесници бити у прилици да се у друштву археолога упусте у права мала истраживања. Сазнаћемо какве је све научнике могуће сусрести на археолошком локалитету и који је њихов задатак у тим великим стручним тимовима. Након открића налаза, уз помоћ стручњака сазнаћемо шта се све може прочитати из једног археолошког налаза и захваљујући чему археолози долазе до сазнања о времену када је нешто настало, ко је одређени предмет израдио или сврси за коју је нешто направљено.

Поред програма на Калемегдану у дворишту Музеја Вука и Доситеја биће постављен Wiki штанд.

А сви посетиоци ће имати прилику и да послушају стручно вођено са акцентом на Вукову реформу језика употпуњено радионицом Вукови брци, током које ће посетиоци имати прилику да на сваком својствен начин украсе Вукове брке и окушају се у прављењу феса. На тај начин имаћемо прилику да се бар на кратко осетимо како је било бити Вук.

Посетиоци Ноћи истраживача у Пожаревцу ће имати прилику да виде одливак надгробног споменика познатог под називом Стела банкара чији се оригинал чува у Народном музеју у Београду. На надгробном споменику грађанина Виминацијума, главног града провинције Горње Мезије приказана је делатност једног банкара. Уносно занимање и у то време, банкарство је било развијено у граду где је била стационирана војска са великом циркулацијом новца.

Сачуван је само доњи део стеле са представом у ниском рељефу на којој се виде две мушке фигуре од којих једна седи за столом бројећи новац и контролишући белешке на воштаним таблицама, док друга фигура мушка фигура – роб стоји са раширеним свитком у рукама, вероватно подносећи извештај. Данас нажалост немамо податке о покојнику за кога је направљена ова стела јер натписно поље уоквирено стубићима недостаје.

Овај споменик се датује у 3. век н.е, време када се судећи према већем броју натписа из Виминацијума овај град још увек налазио у фази просперитета.

Гипсани одливак стеле банкара ће пратити кратак текст о овом надгробном споменику уз који ће бити испричана и прича о томе шта је све могуће сазнати о Римском Царству, римским грађанима, војсци, религији и др. захваљујћи представама и натписима откривених на надгробним споменицима.

Извор: Народни музеј

Затворено за коментаре.