Расписан је конкурс за децу уметнике “У врту различитости!” – 6. БУДИ

Уобичајен

budi-pancevo

Дуго смо трагали за темом 6. Бијенала уметничког дечјег израза којом ће се на прави начин обележити десети рођендан манифестације и њене маскоте – Муњевитог Кринфолиона. Идеја је настала из нашег дубоког уверења да лепота различитости даје смисао свему на нашој планети. Ову идеју илуструју и дела британских аутора уз које су одрастале многе генерације – Луиса Керола, А. А. Милнеа, Ф. Х. Барнета, Рађарда Киплинга, Т. Х. Вајта и многих других. Били смо инспирисани 150. рођенданом романа „Алиса у земљи чуда”, као и 100. рођенданом Роалда Дала, аутора славних књига за децу као што су „Чарли и фабрика чоколаде“, „Џејмс и џиновска бресква”, „Матилда”, „Вештице” и „Дени, шампион света”. Стога не чуди што су овогодишњем БУДИ-ју подршку пружили Амбасада Велике Британије у Србији и British Council, који ће бити гости – домаћини 6. Бијенала.

Културни центар Панчева као организатор Шестог међународног бијенала уметничког дечјег израза (6. БУДИ), који се ове године од 13. маја до 16. јуна одржава под слоганом “У врту различитости!”, позива све образовне и културне институције, те децу узраста до 15 година, да пошаљу своје радове најкасније до 15. априла 2016. године на Конкурс са темом “У врту различитости!” у следећим категоријама:

Позориште – БУДИ ЗЕМЉА ЧУДА

Конкурс за ученике и драмске секције основних и средњих школа.

БУДИ позива драмске секције основних и средњих школа да направе представу према мотивима бајки и прича британских аутора за децу. Само деца и запослени у школама могу да учествују у припреми представе, у трајању до 45 минута. Да бисте се пријавили на конкурс снимак представе поставите на YоуТубе канал и пошаљите нам линк, или нам пошаљите диск поштом. Најбоље представе биће уврштене у званичан програм БУДИ фестивала.

Визуелна уметност – БУДИ РАЗЛИКЕ И СЛИЧНОСТИ

Уметнички конкурс за децу ауторе до 15 година.

Ко су становници врта различитости? Осмислите, направите или нацртајте становнике врта различитости. Да ли су слични или постоје неке разлике међу њима? Ко живи у БУДИ башти – биљке, животиње, инсекти, подводна створења или створења из свемира? Слободна техника: цртежи, макете, скулптуре, лутке…
Илуструјте постер за причу, роман или књигу вашег омиљеног британског аутора за децу. Слободна техника.
Осмислите, нацртајте или направите макету клупе за уживанцију – места за окупљање, симпатисање, причање, маштање, клацкање, шапутање… Можда баш ваша идеја буде спроведена у дело у БУДИ џепној башти током фестивала. Слободна техника.

Филм – БУДИ ЛЕПОТА РАЗЛИЧИТОСТИ

Конкурс за филм за децу ауторе до 15 година.

Снимите филм, мобилним телефоном или камером, инспирисан темом ЛЕПОТА РАЗЛИЧИТОСТИ. Поставите филм на Youtube канал и пошаљите нам линк или нам пошаљите диск поштом. Можете снимати сами или у групи, укључите цео свој разред. Селекција најбољих филмова биће укључена у званичан програм БУДИ фестивала.

Музика – БУДИ ЈЕДИНСТВО РАЗЛИЧИТОСТИ

Конкурс за најбољи сингл за децу ауторе до 15 година.

Имате бенд? Свирате своју ауторску музику? Свирате хеви метал, реге, рокенрол, поп, хип хоп или имате неки свој стил? Пошаљите нам линк са YоуТубе канала са снимком ваше пробе или наступа, заједно са кратком биографијом. Најбољи бенд добиће могућност да сними свој сингл у професионалном студију уз помоћ музичког продуцента. Бендови који уђу у ужи избор наступаће на најзабавнијој БУДИ маскенбал свирци.

Слободна тема – БУДИ ДРУГАЧИЈИ

Позив за талентовану децу до 15 година.

Плесачи, фотографи, истраживачи, извиђачи, скејтери, графитери, песници, писци, чаробњаци, кловнови, имитатори, научници, рецитатори и сви млади креативци, пошаљите нам ваше идеје, пројекте, фотографије, видео материјале, презентације, радове и покажите нам ваше таленте. Будите најинтригантнији гости БУДИ фестивала.

Сви конкурси су отворени до 15. априла 2016. године. Ауторски и/или групни радови могу се достављати поштом или лично на адресу:

Културни центар Панчева

Војводе Живојина Мишића 4

26 000 Панчево, Србија

или електронском поштом на адресу: budifestival@gmail.com, са назнаком: „За 6. БУДИ конкурс”.

Уз сваки рад неопходно је доставити: име и презиме аутора, годину рођења, назив школе или организације, поштанску и имејл-адресу, као и контакт телефон.

Аутор/ка и/или подносилац пријаве на Конкурс 6. БУДИ може учествовати са више радова и у оквиру различитих конкурса. Радови морају бити прописно упаковани и заштићени уколико су ломљиви. Не смеју се савијати или урамљивати. Оштећене или неуредно реализоване радове жири неће узимати у обзир приликом награђивања, нити излагати публици. Радови се не враћају! Учешћем на Конкурсу аутори су сагласни да се њихови радови могу користити за промоцију фестивала.

О квалитету радова одлучиваће стручни жири, а најбољи радови биће уврштени у званичну селекцију 6. Међународног бијенала уметничког дечјег израза и презентовани на веб страници: www.kulturnicentarpanceva.rs, као и у оквиру званичног програма 6. БУДИ фестивала. Додела награда и признања учесницима и менторима биће уприличена на специјалној свечаности током БУДИ фестивала.

За све додатне информације стојимо Вам на располагању:

Снежана Ћурувија, Бранислав Радовановић (уметнички директори 6. БУДИ)

Културни центар Панчева

Војводе Живојина Мишића 4

Панчево 26 000

Тел: +381 (0)62 800 8786

+381 (0)13 440 940;

Фаџ: +381 (0)13 440 945,

Е-маил: budifestival@gmail.com

Обогатите БУДИ ризницу и учествујте на 6. БУДИ конкурсу!

БУДИ је међународна уметничка манифестација намењена деци до 15 година старости која се сваке друге године одржава у Панчеву од 15. маја до 15. јуна. Програм БУДИ-ја има неколико сегмента:

Јавни конкурс за децу школског узраста који је отворен до 15. априла у години одржавања Бијенала,
Уметничке радионице које воде истакнути уметници са циљем да се пробуди свестрани развој дечјих потенцијала, уз пуно поштовање њиховог слободног избора активности,
Недеља дечје књиге, позоришта за децу, филмска и музичка недеља,
Разноврсни пратећи садржаји са посебним акцентом на еколошким програмима и хуманитарним акцијама

БУДИ не само да промовише стваралаштво за децу и нуди им занимљиве садржаје које су за њих створили одрасли, већ једнаку пажњу посвећује и дечјем стваралаштву односно деци као уметницима, што га чини веома комплексним и јединственим дечјим фестивалом у земљи и региону.

Један од основних БУДИ циљева јесте повезивање деце различитих култура света, а у томе су много помогле земље гости–домаћини фестивала. Досад су се у овој улози појавиле Куба, Мађарска, Јапан, Шведска и САД. Ове државе су истовремено биле гости фестивала, али и домаћини који су са нама учествовали у креирењу дела програма.

БУДИ подржавају Град Панчево, Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасада Велике Британије и British Council, али и бројне угледне институције, инострани културни центри, позоришта… У организацију БУДИ-ја укључене су и остале градске институције уз веома велику подршку управе Града Панчева.

Извор: Културни центар Панчева

Затворено за коментаре.