Путовања Јосифа Панчића

Уобичајен

josif-pancic-i-ucenici

Природњачки музеј у Београду обележиће 200 година од рођења Јосифа Панчића, ботаничара и великана српске науке, изложбом “Путовања”, која представља омаж његовом животу и раду.
Јосиф Панчић (1814-1888), велики природњак и изузетни човек, задужио је српски народ великим научним достигнућима “служећи својем отечеству”, навео је Природњачки музеј поводом изложбе коју отвара 27. децембра у својој галерији на Малом Калемегдану.
Посетиоци ће до краја априла имати прилику да завире у Панчићева путовања: од родног села Угрини преко Ријеке, Загреба, Будимпеште до Беча, у потрази за знањем из природних наука, а нарочито ботанике, а затим и од Беча преко Београда до Јагодине и Крагујевца, где је радио као лекар.
Панчић је трагао за биљкама по Србији и откривао њена природна блага.
Панчић је био први председник Српске краљевске академије, први управник Ботаничке баште, шест пута ректор Велике школе, државни саветник, народни посланик, потпредседник Народне скупштине…
У своје доба био је један од најшколованијих и најобразованијих људи у Србији – доктор медицине, који је говорио неколико језика.
Отац српске ботанике, али и међународно познати и признати научник, истварио је у пионирско доба ботаничке науке у Србији највише домете. Зачетник је природњачке научне мисли и природњачке науке у Србији.
Основао је Јестаственички кабинет, превео на српски језик већи број страних уџбеника којима је дао лични печат додајући и сазнања до којих је сам долазио током истраживања.
У делу дворишта Конака књегиње Љубице, у којем се својевремено налазио Лицеј, Панчић је основао прву ботаничку башту.
Био је први сакупљач природњачких предмета (за Јестаственички кабинет), од којих многи представљају иницијални фонд неколико збирки у Природњачком музеју, и мада је умро седам година пре оснивања Природњачког музеја, посредно је заслужан за његово оснивање.
Изложба “Путовања”, чији су аутори Олга Васић и Марјан Никетић, биће отворена до 30. априла 2015.
Радно време Галерије Природњачког музеја је сваког дана од 10 до 18 часова, а четвртком је улаз бесплатан до 12 сати. Доступан је и за особе са посебним потребама.

*Фото: Панчић са ученицима Докићем и Жујовићем

Н. Павловић / SEEcult.org

Извор: SEEcult

Затворено за коментаре.