ОКМатематика: Онлајн школа математике

Уобичајен

OKmatematikaLOGO1

Замислите да, док рачунате запремину лопте, гледате како се она пуни водом и мерите брзину којом се то дешава? Како би то изгледало да можете да заротирате 3Д пирамиду док решавате задатак, завртите троугао и направите купу, те да откријете какве све облике може да направи анимирани трапез…?
Овакви занимљиви интерактивни задаци из математике могу се од сада наћи на порталу за онлајн учење математике www.matematika.edu.rs. Предавачи који су креирали ове интерактивне задатке кажу да математика може да се учи на другачији и много интересантнији начин него што ми то замишљамо. Они откривају један потпуно нови свет математике.

Сасвим је другачије када решавате неке имагинарне и често неразумљиве формуле или када можете да видите практичну примену тих формула и како оне утичу на свет у којем живимо. И све то занимљиво и кроз игру. Осмислили смо систем напредног учења математике, доступан свима, без обзира на то да ли сте основац, средњошколац, студент или већ радите и желите само да обновите своја знања. Задаци су толико занимљиви и интерактивни да често и не приметите да учите – објашњавају професори који стоје иза овог пројекта.

Портал за онлајн учење математике њњњ.математика.еду.рс замишљен је тако да буде прилагођен ђаку 21. века, забаван, ефикасан, и уз употребу нових технологија. То подразумева онлајн консултације са наставником, заказивање онлајн приватног часа или коришћење бројних мултимедијалних материјала ради лакшег савладавања математичких проблема.

Први пут у Србији доступно је овакво учење математике. На једном месту је обухваћено целокупно градиво за основне и средње школе, као и припрема за факултете. Никада раније ђаци нису имали прилике да уче уз овакве анимиране и интерактивне задатке и видео-задатке у високој HD резолуцији.

Препорука је да овакво онлајн учење математике прати класично образовање у школама. Ово је идеална допуна знања које ученици стичу у школи, а не морају да излазе из своје куће. Наставник је у учионици ОК математике, а ученик у својој кући или где год има приступ интернету, за сопственим рачунаром. Електронска свеска коју користе ђаци на овом порталу показала се као идеално средство у учењу математике. Овакву свеску у Србији однедавно користе само неке школе у настави.

Средња школа за информационе технологије ИТХС ће ову платформу за онлајн учење математике увести у редовну наставу, тако да ће ученици на редовним часовима математике учити и са ове платформе и користити ове интерактивне задатке. ИТХС је прва школа која ће такво учење увести у редовну наставу.

Овај пројекат покренула је компанија LINK group, која је креирала платформу за онлајн учење математике, а материјале и задатке из математике правили су наставници и професори Средње школе за информационе технологије ИТХС и Високе школе струковних студија за информационе технологије (ИТС). Према искуствима ових институција, значај савременог приступа математици постаје све већи и неопходно је да се у овој области образовање непрекидно унапређује.

Извор: UrbanBUG-logo

Затворено за коментаре.