ODS такмичење за наставнике

Уобичајен

logo-right

Почиње ново ОДС такмичење за наставнике!
ОДС такмичење ће се одржати у периоду од 15. октобра до 15. децембра 2014. Такмичење се одржава у свим земљама у којима се пројекат спроводи. Први део такмичења је на државном нивоу, након чега победник учествује у међународном такмичењу. Циљ овог такмичења је да се мотивишу наставници да размењују са колегама своје сценарије за учење, да користе што више портал ОДС-а и да примењују иновативне методе у образовању.

Ко може да учествује?

Сви наставници, а не само наставници из ОДС школа.

Како учествовати?

Наставник припрема план часа/сценарио за учење у ком приказује примену савремених технологија. План часа се поставља у оквиру заједнице „Национално ОДС такмичење у Србији“ на порталу чија је адреса http://portal.opendiscoveryspace.eu/

Сценарио за учење се предаје преко ауторског алата који се може пронаћи на порталу (authoring tool). Сценарио не сме имати више од 6000 карактера и не сме да буде већи од 2MB и 3 А4 стране (заједно са сликама, графиконима, итд).

Крајњи рок за предају радова је 15. децембар 2014. године.

Критеријуми за процењивање радова

Радове ће процењивати жири састављен од три члана. За сваки од наведених критеријума се може добити максимално 5 поена, док критеријум под редним бројем 7 носи 10 поена. Рад може освојити максимално 50 поена. Критеријуми за процењивање радова су следећи:

Квалитет: Сценарио за учење је лепо написан, комплетан и има одговарајућу структуру.
Иновација: У сценарију су приказане нове методе, приступи, нове групе особа које учествују, итд.
Забава: У сценарију је приказан начин рада са ученицима у ком они уживају и лепо се проводе, а не само учење.
ОДС: У сценарију су приказане функције ОДС портала, идеје и заједнице.
Личност: У сценарију је приказан начин развоја личности ученика.
Тимски рад: Приказан је начин рада ученика у тимовима или групама.
Етика: Сценарио се бави темама попут родне равноправности, дискриминације, инклузије, здравља, миграције, социјално угрожених категорија, или нешто чему ученици могу да допринесу у циљу напретка нашег друштва и живота на земљи.
Економија: Кроз сценарио ученици се упознају са финансијским проблемима, на пр. трошкови опреме, радно време, тржишне цене, итд.
Повезивање: У сценарију су приказани начини повезивања са другим групама, земљама, људима, особама са посебним потребама, итд.
Жири у Србији ће објавити своју одлуку о победнику до 15. јануара 2015. године.

Награде

Победник државног такмичења треба да преведе свој рад на енглески језик и постави поново у оквиру заједнице International contest најкасније до 31. јануара 2015.

Победници на националним такмичењима ће учествовати у летњој школи у Атини у Грчкој од 12 – 18. јула 2015. Више о летњој школи можете пронаћи на ods.ea.gr

Аутори прва три сценарија у Србији ће добити диплому, док ће сви остали наставници добити потврде о учешћу на такмичењу.

Српска ОДС заједница ће до 15. децембра одржати вебинар подршке учесницима такмичења! Вебинар ће бити најављен на нашем САЈТУ и FB страници.

Затворено за коментаре.