ЕУ конкурс за младе – „Зелене идеје за наш град“

Уобичајен

image

У оквиру обележавања Европске недеље мобилности, Делегација Европске уније у Републици Србији, ЕУ Инфо центар и Секретаријат за саобраћај Града Београда организују такмичење у цртању у коме могу да учествују ученици основних и средњих школа на територији Републике Србије. Цртежи на тему алтернативне мобилности не би требало да буду већи од А3 формата, а рок за пријем радова је 5. септембар 2014.
Ове године поводом Европске недеље мобилности, Делегација Европске уније у Републици Србији и ЕУ инфо центар, уз подршку Секретаријата за саобраћај Града Београда и ЈКП ГСП Београд, организују конкурс у цртању на тему “Зелене идеје за наш град”.

Основна идеја ове акције је да се основци и средњошколци широм Србије анимирају да на један оргиналан и креативан начин представе како они виде град у коме би желели да живе, и тако пренесу поруку о значају важности очувања заштите животне средине и коришћења еколошких видова саобраћаја. Алтернативна мобилност представља употребу јавног превоза, железнице и еколошких видова саобраћаја као што су пешачење или вожња бицикла. Аутомобили емитују штетне гасове који нарушавају квалитет ваздуха у градовима и имају негативан утицај на озонски омотач и климатске промене. Циљ ове акције едукација становништва свих старосних група о значају „еколошких” видова саобраћаја. Посебна пажња усмерена је на најмлађе, који би требало да прихвате ову иницијативу и њене поруке преносе даље.

Такмичење ће бити објављено преко друштвених мрежа ЕУ Инфо центра и трајаће од 5. августа до 5. септембра 2014. године. Цртеже, са оригиналним порукама, треба послати најкасније до 5. септембра 2014, до 17:00h, путем електронске поште на адресу: competition@euinfo.rs, са назнаком: алтернативна мобилност – “зелене идеје за наш град”.

Прве три награде за цртеже су бицикл, ролери и тротинет, док ће најбољих 20 радова бити изложено у ЕУ инфо центру у септембру током обележавања Европске недеље мобилности. Град Београд и ЈКП ГСП Београд, као генерални покровитељи акције промовисаће победничке цртеже са порукама на два возила градског саобраћајног превоза.

Од 6. до 11. септембра 2014. сви пристигли радови биће објављени на Фејсбук страници ЕУ инфо центра, где ће грађани моћи да гласају “лајковима” за најбољих 20 радова који ће бити приказани на изложби у Дому Омладине у Београду, док ће добитнике прве три награде бирати стручни жири.

Европска недеља мобилности (ЕНМ) је годишња кампања одрживе урбане мобилности, која се одржава сваке године од 16. до 22. септембра и која има за циљ да промовише алтернативне врсте мобилности у сврху очувања животне средине. Ове године низом активности у различитим крајевима Европе, а са заједничком темом “Наше улице, наш избор” указује се на све већу потребу да се улице и градови прилагоде грађанима, а не аутомобилима.

Извор: http://www.portalmladi.com/eu-konkurs-za-mlade-zelene-ideje-za-nas-grad

Затворено за коментаре.